Ben jij van plan om Denemarken als vakantiebestemming te kiezen voor een citytrip? Wij hebben de belangrijkste reisinformatie voor jou opgezocht zodat jij weet waar je heen reist.
- Munteenheid: Deense Kroon (DKK)
- Tijdsverschil met België: geen tijdsverschil
- Aantal inwoners van Denemarken: 5.605.948
Geschiedenis
In reisinformatie over Denemarken lees je veel over de Vikings, ze lieten namelijk behoorlijk wat bezienswaardigheden in het land achter. Maar de geschiedenis is meer dan dat. Ongeveer 12.000 jaar geleden liepen er al mensen rond op het Deense gebied. Ze leefden vooral van de jacht van rendieren. In 793 werd voor het eerst een Britse vloot aangevallen en leeggeroofd door Denen. Dit is de eerste van een hele reeks. Jarenlang zou heel West-Europa geplaagd worden door de plundertochten van deze Vikings of Noormannen. Ze zaaiden veel dood en verderf, maar brachten ook het christendom naar Denemarken. In de 14de eeuw vormde het land samen met Zweden, Noorwegen, IJsland, Groenland en de Faeröer, de Unie van Kalmar onder koningin Margaretha I. De Unie valt in 1520 uiteen. Pas in 1944 word Denemarken echt onafhankelijk, na oorlog over grensgebieden met Duitsland.
Cultuur
De kleine zeemeermin, het lelijke eendje, de prinses en de erwt,… Wat hebben deze sprookjes te maken met reisinformatie over Denemarken? Hans Christian Andersen, de schrijver, werd in 1805 in Odense geboren, de derde grootste stad van het land. Sommigen beweren dat Het Lelijke Eendje een autobiografisch verhaal was omdat Andersen werd gepest op school. Hoe dan ook, zijn sprookjes gingen Europa rond en de restanten ervan kom je vandaag nog in heel Denemarken tegen. Zo heb je het beeld van de Kleine Zeemeermin in Kopenhagen, en een prachtig museum over hem in Odense. Een belangrijk literair erfgoed.
Ligging en klimaat
Denemarken ligt in het noorden van Europa en hoort bij Scandinavië. Het grenst aan Duitsland en is via een brug verbonden met Zweden. Qua oppervlakte is het ietsje groter dan Nederland, en ongeveer anderhalf keer zo groot als België. Daarnaast omvat het land ook het schiereiland Jutland en maar liefst 405 eilanden! Je hebt er een gematigd zeeklimaat, dat neerkomt op een relatief koude winter en zomertemperaturen rond de 18°C. De droogste periode is van eind april tot juni. En hoewel het niet erg heet wordt in de zomer, heb je er wel veel zonuren.
Economie
Deense design is een ding. De ontwerpers zijn wereldwijd bekend en hun ontwerpen dus een belangrijk exportproduct voor Denemarken. De Deense stijl wordt gekenmerkt door eenvoudige lijnen met weinig overbodige details. Ze gebruiken natuurlijke producten en zijn erg functioneel. Het is een van de rijkste landen van Europa. Dat is natuurlijk niet enkel aan hun passie voor design te danken, maar ook door hun sterke industriële sector en dienstensector. Na Nederland is Denemarken de belangrijkste producent van planten en bloemen in Europa. Dat zie je trouwens ook in het kleurrijke straatbeeld met vele bloemetjes.
Toerisme
De Vikingperiode spreekt tot ieders verbeelding. In Denemarken wordt deze werkelijkheid. Laat je onderdompelen in de geschiedenis, wandel langs de eeuwenoude runenstenen en grafheuvels, maak een boottocht in een Vikingschip en bewonder de vorstelijke kastelen. Een reis naar Denemarken kan ontzettend gevarieerd zijn. Je hebt er bruisende steden, het leuke LEGOland, prachtige natuur en heerlijk ongestoorde stranden. Verdiep je in de reisinformatie en je begrijpt al gauw waarom het Deense volk zo gelukkig is. Hygge, het Deense woord voor gezelligheid, staat voor het creëren van een knusse sfeer en genieten van de kleine dingen in het leven. Beleef je vakantie helemaal hygge!