Dubrovnik ligt in het zuidelijke puntje van Kroatië, aan de Adriatische zee. Er wonen ongeveer 50.000 mensen.
De roodgelakte huizen en kleine weggetjes van kasseien zorgen ervoor dat het lijkt alsof je citytrip plaatsvindt in de Middeleeuwen. Niet voor niets werd een groot deel van de HBO-serie Game of Thrones hier opgenomen, en werd het oude stadsgedeelte volledig opgenomen in de Unesco werelderfgoedlijst. Dool wat rond in de broeierig hete stad en koel af met een duik in het azuurblauwe water. Een stedentrip naar Dubrovnik staat garant voor een geslaagde mix tussen cultuur, geschiedenis en natuur. Bovendien is het een budgetvriendelijke bestemming. Ondanks dat Kroatië lid is van de Europese Unie, betaal je er met de kuna. Voor 1 euro krijg je ongeveer 7,5 kuna. Nog niet helemaal klaar voor je citytrip? Lees dan zeker verder en laat je overtuigen.
Geschiedenis
Een citytrip in Dubrovnik betekent meer dan zon en zee. De stad is een historische parel, en dat voel je tijdens je stedentrip. De oude muren hebben er verhalen te vertellen. Dubrovnik werd in de 7de eeuw gesticht door de Romeinse Illyriërs, die op de vlucht waren voor de Slavische volkeren die abrupt Kroatië binnenvielen. Na een tijdje bij het Byzantijnse Rijk te hebben behoord, viel het land in de 12de eeuw onder Venetiaans bestuur. 150 jaar later zwaaiden de Hongaren er de plak, om deze niet veel later door te geven aan de Turken. Tijdens hun bewind groeide de stad. Helaas verwoestte een keiharde aardbeving in 1667 veel van de mooie gebouwen. In de 19de eeuw kwam, door de troepen van Napoleon, een einde aan de aanwezigheid van de Turken. Het Habsburgse Rijk was aan de beurt om de strategisch gelegen havenstad te bemachtigen. Na de Eerste Wereldoorlog werd Kroatië deel van de communistische droom van Tito: Joegoslavië. Dit ging goed tot in 1980. Nationalisme stak de kop op en in 1991 werd Kroatië eindelijk onafhankelijk. Niet iedereen was hier zo blij mee. Dubrovnik leed enorm onder de aanvallen van Servië. De resultaten hiervan zie je tijdens je citytrip.
Bezienswaardigheden
Een weekendje of een week, Dubrovnik is een perfecte citytrip en goede uitvalbasis om meer van Kroatië te bezoeken. Een aantal bezienswaardigheden kan je niet missen tijdens je stedentrip. Je wandeling door de oude stad van Dubrovnik begint aan de Pilepoort. Deze indrukwekkende entree werd in 1460 gebouwd en diende als verdediging voor de stad. Wanneer je erover wandelt, denk dan aan de troepen van Napoleon die in 1806 hetzelfde deden en zo de geschiedenis van de stad veranderde.
Al snel beland je op Stradun, de hoofdstraat van het oude stadsgedeelte. De promenade dateert van de 13de eeuw en is 300 meter lang. Elk uiteinde van de straat wordt gekenmerkt door een fontein en een klokkentoren. In het oosten de Dubrovnik klokkentoren, in het westen de klokkentoren van het Franciscanenklooster. De rest van de straat wordt vergezeld door oude monumenten uit de 17de eeuw. Het Franciscanenklooster zelf is een van de populairste bezienswaardigheden. Je slaagt deze dus liefst niet over tijdens je citytrip. Het klooster werd in 1317 gebouwd. De aardbeving van 1667 vernielde veel. Doorheen de jaren tracht men het Franciscanenklooster opnieuw op te bouwen. Ga zeker ook binnen eens een kijkje nemen. Niet alleen voor de schaduw, maar zeker ook voor de kunstvoorwerpen en altaren.
Er zijn nog een aantal bezienswaardigheden die je tijdens je wandeling in de oude stad van Dubrovnik onvermijdelijk tegenkomt. Het Rector’s paleis is van buitenaf al imposant. Binnen is er een cultuurgeschiedenismuseum. Ook het Sponza paleis en de kathedraal van Dubrovnik is een must tijdens je citytrip. Deze eeuwenoude gebouwen zijn stuk voor stuk prachtig.
Buiten de stadsmuren, die op zich trouwens ook een toeristische attractie zijn, vind je Fort Lovrijenac. Een trouwe Game of Thrones fan herkent dit fort onmiddellijk. Het werd ooit gebouwd om de vijand buiten te houden. De inscriptie die je boven de ingang meteen tegemoet schreeuwt “Non bene pto toto Libertas venditur auro” betekent “Vrijheid wordt zelfs niet voor al het goud ter wereld verkocht.” Dat zegt op zich al genoeg. Vandaag dient het fort als bezienswaardigheid en decor voor theatervoorstellingen en films en series. Wie volledig wil opgaan in Game of Thrones, kan een Game of Thrones (GoT) plattegrond ophalen in het toeristisch bureau. Zo kan je je een hele wandeling lang op de set wanen. Een citytrip naar Qarth, een stad uit de serie, kan ook. Een aantal scènes werden opgenomen op het eilandje Lokrum.
Vervoer
In de oude stad zijn bussen of auto’s niet toegelaten, zodat je tijdens je citytrip in alle rust kan genieten van de geschiedenis. Buiten het historische centrum is het openbaar vervoer goed georganiseerd. Aan de Pilepoort zie je veel taxi’s en bussen staan. Deze plaats is voor veel buslijnen de begin- of eindhalte. De bussen behoren tot het bedrijf Libertas Dubrovnik. Verblijf je in een hotel in Babib Kuk, zoals de meeste toeristen, dan kan je lijn 6 nemen om aan je stedentrip te beginnen. De bussen rijden iedere 10 à 30 minuten. Een ticket je koop je bij de chauffeur, of goedkoper, bij een kiosk. Andere buslijnen die naar en van de Pilepoort rijden:
- Buslijn 4: Lapad
- Buslijn 10: Cavtat
- Buslijn 12: Ston
- Buslijn 21: Oberic
Zoals in iedere kuststad, gebeurt ook in Dubrovnik een deel van het vervoer via de boot. Wil je Lokum bezoeken, een piepklein eilandje naast Dubrovnik dat de meeste citytrippers liever niet overslaan, dan vaar je er vanuit het oude stadsgedeelte een kwartiertje op.
Verder zijn er uiteraard ook intercity bussen waarmee je de rest van Kroatië kan ontdekken. Als je vlucht vertrekt vanuit Čilipi, 20 kilometer van Dubrovnik, zijn er shuttlebussen. Je kan op voorhand een plaatsje reserveren, of geluk hebben en last minute een vrij plaatsje weten te bemachtigen. Ook lokale bussen rijden naar de luchthaven:
- Buslijn 11 van Dubrovnik naar Molunat
- Buslijn 27 van Dubrovnik naar Vitaljina
- Buslijn 31 van Vitaljina naar Cavtat
- Buslijn 38 van Dubrovnik naar Gruda

Hot Spots
Een citytrip in Dubrovnik is intens. De bezienswaardigheden zijn er in even grote getallen als de toeristen. En hoewel dat absoluut terecht is, heb je ook wel eens zin om tijdens je stedentrip de toeristische trekpleisters te verlaten. Hier volgen enkele leuke tips en hot spots waar je je even kan onttrekken van de drukte.
Een mojito drinken met uitzicht op zee, daarvoor is Pirate’s Social Club aangeraden. Deze bar ligt een beetje buiten de oude stad, maar is het bezoeken waard. In de avond spelen er dj’s en kan je je aan een dansje wagen.
Park Orsula is een adembenemende hot spot. En absoluut een goede tip want terwijl toeristen in de rij staan te wachten om een foto te nemen van het panoramische uitzicht van Ford Srd, heb je minstens een even mooi uitzicht van hieruit. Park Orsula biedt je een blik op het eilandje Lokrum en een deel van de oude stad van Dubrovnik. Vroeger werden er knallende concerten gegeven, vandaag kan je er een break nemen van je drukke citytrip.
Je hebt het echte Dalmatië pas ervaren als je peka hebt geproefd. Peka is een typisch gerecht van deze streek. Een must tijdens je stedentrip dus. Het recept is meer dan duizend jaar oud. De Kroaten gebruiken een techniek waarbij ze het vlees of vis en de groenten urenlang laten pruttelen in een terracotta pot. Peka is erg kruidig. Een goed adresje om je eraan te wagen is Konoba Dubrava. Het restaurantje ligt bovenop een van de heuvels van de stad, en wordt gerund door een familie. Alle ingrediënten worden lokaal geteeld en geproduceerd. Een goede tip voor wie tijdens zijn citytrip ook gezond wil eten.
Verblijf
In Dubrovnik zijn er ontelbaar veel mogelijkheden om te verblijven. De zoektocht naar een leuk hotel is gemakkelijk, want de meeste bezienswaardigheden die je wil bezoeken liggen dicht bij elkaar. Een stedentrip in Dubrovnik is dus geen vermoeiende puzzel van tramsporen.
Wanneer je aankomt, merk je al gauw dat veel mensen een privé kamer aanbieden. Een soort van AirBnb eigenlijk. Dit is een heel andere ervaring dan een hotel, want je slaapt letterlijk bij mensen thuis. Verblijven in een privé kamer is de uitgelezen kans om het authentieke, lokale leven te proeven. De Kroaten zijn enorm gastvrij, dus het is niet uitzonderlijk dat je dan ook eens mee aan tafel mag schuiven. Vaak is dit een goedkope optie.
Wie een drukke citytrip of excursie gepland heeft, wil misschien wat meer op zichzelf zijn ‘s avonds. Er zijn gelukkig genoeg comfortabele opties die hier prima voor zijn. Je kan voor een groot hotelcomplex kiezen, zoals de Hotel Bellevue Dubrovnik of The Pucic Palace, of voor een villa of guesthouse. Bokun Guesthouse is een budgetvriendelijk guesthouse. Een tip voor wie echt een romantische citytrip wil beleven is Villa Orsula. Deze witte villa heeft heel wat kamers met een balkon met uitzicht op zee. Ideaal om ‘s avonds bij een Kroatisch wijntje te mijmeren over je mooie stedentrip van de afgelopen dag.
Naturelovers moeten zich niet inhouden tijdens hun citytrip. Er zijn veel kampeermogelijkheden net buiten de stad. Zet je tent vlak naast het water op en neem ‘s avonds nog een duikje.
Shoppen
Dubrovnik is niet hetzelfde als Milaan, maar je kan hier en daar wel leuke winkeltjes vinden. Natuurlijk zijn er de typische souvenirwinkeltjes, onvermijdelijk tijdens iedere citytrip. Deze vind je vooral op Stradum, de hoofdstraat van het oude stadsgedeelte. De kraampjes zijn vaak hetzelfde. Duik eventjes in een van de smalle zijstraatjes en laat je verdwalen. Zo bots je vast en zeker op eigenaardige winkeltjes. Sommige van deze winkeltjes doen eerder denken aan een museum. De winkel Dubrovačka Kuća, is zo eentje. De stukken die er liggen zijn gemaakt door lokale ambachtslieden. Je vind er mooie zijden dassen en veters. Van een origineel souvenir van je stedentrip gesproken.
Op het Gundulic plein is er een markt. Naast eten verkopen ze hier ook spulletjes zoals handgemaakte sieraden. Nog een pittoresk marktje is dat op het Gunduliceva Poljana plein. Elke ochtend verkopen boeren hier hun verse groenten en fruit. Fijnproevers kunnen zich helemaal laten gaan in de delicatessen zoals lokaal geproduceerde yoghurt en wijn. Het spreekt voor zich dat deze markt op zijn best is tijdens de zomer.
Wie de shopfever erg te pakken heeft kan zijn citytrip uitbreiden naar Gruž. Hier heb je het Minceta shoppingcentrum. Daarnaast is er ook een mooie haven, die kan je dan ineens ook bezoeken.
Uitgaan
Hoe broeierig heet het overdag soms is in Dubrovnik, zo lawaaierig luid kan de nacht er zijn. Je citytrip in Dubrovnik zal wellicht niet in het teken van uitgaan staan, maar ongetwijfeld beland je wel eens ergens op een terrasje dat te gezellig is om weg te gaan. De meeste uitgaansgelegenheden bevinden zich in de oude stad, tussen de stadsmuren. Je moet dus niet ver gaan om van het nachtleven te proeven tijdens je stedentrip. De charme ligt in de kleine kronkelige straatjes die vollopen met mensen. Er is weinig ruimte voor grote clubs. De meeste cafeetjes zijn klein en sfeervol. Bovendien staat er op uitgaan geen leeftijd in Dubrovnik. Zowel jong als oud kan er tijdens het weekend de bloemetjes buiten zetten.
Wanneer je door de kleine steegjes van de stad dwaalt, hoor je veel straatmuzikanten en live muziek uit de café’s galmen. Je zou voor minder de danskriebels voelen. Een mogelijkheid is dan Club Revelin. De bekendste club in de stad, gelegen in het historisch centrum op een 15de eeuwse vestiging die ooit bedoeld was om de vijand buiten te houden. Overdag is dit fort een archeologisch museum, ‘s nachts een club. Dat zorgt voor een onvergetelijke sfeer. Je danst er op Kroatische muziek, electro of house.
Een andere tip is Lazareti Club. Ook deze club combineert het historische aspect met hedendaagse muziek. Lazareti Club is ondergronds en omringd door stenen muren. Opnieuw zorgt dat voor een heel speciale sfeer. Ze draaien er goed dansbare muziek, maar evenzeer jazz en metal. Willen of niet, tijdens je citytrip in Dubrovnik is de geschiedenis dus nooit ver weg.