Citytrip Krakau

Krakau is rijk aan cultuurschatten. Een weekendje of zelfs een langere citytrip is indrukwekkend. De historische bezienswaardigheden zijn er ontelbaar en liggen op wandelafstand. Toch even de benen rusten? Dan plof je neer op een terrasje op Rynek Główny, een van de grootste middeleeuwse marktpleinen van Europa. Verder kan je de Joodse wijk Kazimierz en de oude fabriek van Oskar Schindler bezoeken, die vereeuwigd werd in de film ‘Schindler’s list’. De heftige geschiedenis van deze wijk sluit je af met een excursie naar het voormalige concentratiekamp Auschwitz. Dankzij de Jagiellonische Universiteit, gebouwd in 1364, is Krakau ook een studentenstad. Dit merk je aan het hippe dat de stad uitademt en het hevige uitgaansleven dat tijdens het weekend op gang komt.

Met haar 766.739 inwoners is Krakau, na Warschau, de tweede grootste stad van Polen. Het wordt ook wel eens ‘Florence van Polen’ genoemd, en terecht. De cultuurstad bruist en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Je betaalt er met Poolse zloty. 1 euro is gelijk aan 4,3 PLN.

Geschiedenis

De bewogen geschiedenis van Krakau start zo’n 1000 jaar geleden. Er woonden mensen op de heuvel Wawel, die vandaag het middelpunt van de stad vormt. De naam Krakau komt voor het eerst ter sprake in documenten van de 10de eeuw. Het dorp is welvarend, en wordt in 1038 de hoofdstad. De koninklijke familie verblijft in het Wawel kasteel tot het einde van de 17de eeuw. Dit prachtige kasteel kan je tijdens je citytrip bezoeken.

In 13de eeuw krijgt de stad het hard te verduren. De Tartaren vallen Krakau binnen. De dappere Polen verdedigen hun gebied met succes, maar de stad is in puin. De heropbouw gaat traag, maar er is een zeker plan. De architecten hebben de mogelijkheid de hele stad opnieuw in te richten. Er komen rechte straten, met in het midden een van de grootste middeleeuwse marktpleinen van Europa, Rynek Główny. Op dit plein koop je tijdens je stedentrip handgemaakte souvenirs of een kleine snack van een kraampje. Het ademt geschiedenis.

In de 16de eeuw ontstaat er een unie met Litouwen. Warschau krijgt daardoor een meer centrale ligging. Uiteindelijk verliest Krakau in 1609 de titel hoofdstad. In deze tijd verdubbelt het aantal inwoners, en komen er meer en meer Joden wonen. De rest van de 17de eeuw is het begin van een hele woelige periode. Polen kent verschillende bezetters, zoals Zweden, Oostenrijk, Rusland en Pruisen. Tot aan het einde de Eerste Wereldoorlog blijft Krakau onder Oostenrijks bestuur.

Tijdens het interbellum is de staat onafhankelijk. Dit eindigt abrupt met de Duitse inval. Joden, en bij uitbreiding de academische elite, worden naar concentratiekampen gestuurd. In Krakau ontstaat een ghetto in de wijk Podórze, waar Joden en Roma in een openluchtgevangenis leven. Deze wordt in 1943 geopend, al zijn de meesten dan al getransporteerd naar het dichtbij gelegen concentratiekamp Auschwitz. Na de oorlog komt Polen onder communistisch bewind te staan. In 1991 viel de Sovjet-Unie. Sindsdien is Krakau een populaire bestemming voor een citytrip. De inwoners tonen je er graag hun historische schatten.

stedentrip Krakau
Bezoek de Wawel heuvel en wees onder de indruk van alle historische panden die de grillen van de tijd hebben doorstaan.

Bezienswaardigheden

Een stedentrip in Krakau is leuk, of je nu een weekendje of vijf dagen blijft. De stad betekent een duik in de geschiedenis, een wandeling doorheen de historische bezienswaardigheden en wie tijd heeft tijdens zijn citytrip interessante excursies buiten de stad.

Het hart van de stad is Rynek Główny, het centrale plein. Tijdens de bezetting van Nazi-Duitsland noemde het plein het Adolf Hitlerplein. Rynek Główny wordt omringd door historische gebouwen, paleizen en kerken. De lakenhallen trekken meteen je aandacht. Sukiennice was ooit het centrum voor internationale handel. De lakenhal kende zijn hoogdagen tijdens de 15de eeuw. Specerijen, leder en was uit het Oosten werden verhandeld voor textiel, lood en zout uit de Wieliczka-zoutmijn. Aan de rand van het centrale plein staat ook de majestueuze Mariakerk, een van de beroemdste kerken van Polen. In de 13de eeuw stond er een Romaanse kerk. In de 14de eeuw werd deze herbouwd naar een Gotische. Ga naar binnen om de indrukwekkende kunstcollectie te aanschouwen. Het beroemde houten altaar van Wit Stowsz uit de 15de eeuw en de fraaie muurschilderingen van Jan Matejko zijn de moeite waard. Tip: tijdens de zomermaanden kan je de hoogste torens van de kerk beklimmen, hier heb je een adembenemend mooi uitzicht. Een leuk kiekje om je citytrip later te herinneren.

Bezoek de Wawel heuvel voor het oude kasteel, het paleis en de kathedraal. De heuvel ligt aan de oever van de Wisla. Het imposante kasteel werd gebouwd in de 13de eeuw en diende tot het einde van de 17de eeuw als residentiële verblijfplaats. Het Wawel kasteel telt maar liefst 71 zalen, en herbergt ook de nationale kunstcollectie. Onder de heuvel begint zich de Drakengrot, Smocza Jama. Het middeleeuwse verhaal luidt dat er vroeger een draak woonde. In de grot staat een koperen beeld van de draag, genaamd Smok Wawelski. Leuk voor wie kinderen bij zich heeft tijdens hun stedentrip.

Heb je wat meer tijd? Dan is het interessant om je citytrip uit te breiden naar de volgende twee excursies. Om te beginnen, de Wieliczka-zoutmijn. Op zo’n 15 kilometer van de stad ligt een van de oudste en grootste zoutmijnen ter wereld. Er is zelfs een kapel, op honderd meter diepte, volledig uit het zout gehouwen. Zo konden de gelovige Poolse mijnwerkers toch naar de mis. Reken zo’n vier uur voor deze excursie. Je kan het dus prima combineren met een namiddag in de stad.

Een tweede excursie is het concentratiekamp van Auschwitz. Een groot deel van de toeristen grijpen tijdens hun citytrip de kans om het voormalige concentratiekamp te bezoeken. Het is een herdenkingsmonument aan een zeer duistere periode. Bijna iedereen kent de harde verhalen van de Tweede Wereldoorlog van zijn of haar grootouders. Het hoge bezoekersaantal verbaast dan ook niet. Deze excursie neemt een hele dag in beslag. Tip: plan de excursie liever later in je vakantie. Een bezoek aan Auschwitz kan een beklemmende nasmaak achterlaten. Zo kan je toch volop genieten van je stedentrip.

Vervoer

De bezienswaardigheden liggen in Krakau op wandelafstand. Wil je tijdens je citytrip ergens sneller geraken, of zijn je benen moe, dan brengt het openbaar vervoer soelaas.

Het tram- en busnetwerk is goed georganiseerd. Kaartjes koop je bij de postkantoren, kiosken of de automaten die ervoor dienen. In de meeste trams zijn er ook automaten voorzien. Let wel op, want deze accepteren geen muntjes en ze hebben geen Engelstalige optie. De tickets zijn goedkoop. Een enkel ritje kost je €0,80. Er bestaat ook zoiets als een Krakau City Card. Dit kaartje biedt je 2 of 3 dagen toegang tot het openbaar vervoer en 40 musea in de stad. Het kost minder dan €30. Handig voor wie zich liever zo verplaatst tijdens zijn citytrip.

Daarnaast zijn er in Krakau, zoals in alle steden, ook heel wat taxi’s. Tip: staat er een opvallend logo op de taxi dat verwijst naar een taxibedrijf, dan is deze wellicht goedkoper dan de particuliere taxi.

Kazimierz Krakau
De oude joodse synagoge in de wijk Kazimierz in Krakau.

Hot Spots

Yes, een citytrip in Krakau is leuk! De voormalige Poolse hoofdstad heeft naast bezienswaardigheden nog heel wat te bieden. Heb je zin om even een break te nemen van je drukke stedentrip? Ga dan naar Planty Park voor een wandeling door het groen. Dit stadspark omringt de oude stad. Er zijn allerlei fonteinen en beelden te bezichtigen. Zo pik je ook ineens de Barbakan van Krakau mee tijdens je citytrip. Dit is een van de schaarse overblijfselen van de verdedigingswerken. De Barbakan geeft je toegang tot de Florianuspoort. Deze middeleeuwse verdedigingspoort is een pareltje in gotische stijl, opgericht in de 13de en 14de eeuw na Ottomaanse aanvallen. Zo zie je dat de geschiedenis nooit ver weg is in Krakau. Lekker picknicken doe je overigens ook aan de oever van de Wisla.

De Joodse wijk Kazimierz is een must om te bezoeken. Kerken, synagogen, leuke winkeltjes en koffiebarretjes wisselen elkaar af. Tijdens de oorlog speelden hier gruwelbeelden af, vandaag is het er vredevol en rustig. Ga dineren in het Starka Restaurant. Een lekker en goedkoop adresje. Bovendien krijg je er een gratis wodka van het huis om je maaltijd af te sluiten. Steek vervolgens de rivier over via de blauwe loopbrug en je komt terecht in Podgórze. In deze buurt bevond zich vroeger het beruchte oude ghetto. Er is een interessant museum over Krakau tijdens de bezettingstijd in de oude fabriek van Oskar Schindler. Deze fabriek werd wereldberoemd dankzij de Oscar winnende film ‘Schindler’s List’. Het museum gaat niet zo zeer over Schindler, de man die duizenden levens redde, maar eerder over de gruwelijke daden die toen plaatsvonden. Ga achteraf voor een drankje in Cawa, een kleine wijnbar in Podgórze. Tip: bestel de Vietnamese spring rolls. Je zal nooit eerder tijdens een citytrip zo dicht bij de hemel komen.

Verblijf

Een slecht verblijf kan je stedentrip vermoeiend maken. Informeer je daarom goed op voorhand. In Krakau zijn er ontzettend veel leuke hotels en is het aanbod groot. Je kan kiezen voor een luxueus hotel, een appartement waar je toch wat meer privacy hebt, een budgetvriendelijk hostel of een avontuurlijke camping.

Hotel Puro is absoluut het modernste gebouw dan je tijdens je stedentrip in Krakau tegenkomt. Het ligt erg praktisch naast het station. Inchecken doe je met een touchscreen. Zo begint je hightech citytrip in een historische stad. Het hotel combineert de moderne aankleding met vintage details. Een trendy verblijf dus. Je betaalt ongeveer €90,- voor een tweepersoonskamer met ontbijt. Opteer je liever voor een cosy hotelletje, dan is Hotel Amber een aanrader. Voor echte verwennerij tijdens je stedentrip moet je bij Hotel Metropolitan of Hotel Stary zijn.

Voor een verblijf in een jeugdherberg betaal je tussen de €20,- en €7,-. Blueberry Hostel is een uitstekende keuze. Het knusse gebouw ligt verstopt in een rustige straat in Kazimierz. De uitbaatster is erg persoonlijk en doet haar best om iedereen in de watten te leggen. Geen reden dat dit hostel zo populair is. Last minute kan je er meestal niet meer terecht, reserveren is dus aangeraden. Feestbeesten zullen zich tijdens hun citytrip helemaal thuis voelen in het Little Havana Party Hostel.

Aan de rand van de stad zijn een aantal uitstekende campings. Er is telkens een vlotte verbinding naar de stad voorzien. Je kan dus gerust tussen het groen vertoeven én citytrippen.

Shoppen

Heb je nog wat ruimte over in je bagage? Joepie, tijd om te shoppen tijdens je citytrip. Binnen de stadsmuren vind je eerder Poolse designers en kleine vintagewinkels. Er is niet bepaald één grote winkelstraat zoals de Meir in Antwerpen. Wil je vooral bekende ketens bezoeken? Dan ga je best naar een van de grote shoppingcenters.

In Kazmierz kuier je heerlijk rond tussen de vintage- en antiekwinkels. De leukste boetiekjes zijn gevestigd in de straat Ulica Józefa. Van schilderijen tot sieraden, hier heb je van alles. Er zijn ook enkele brocante zaken waar je wel eens een schat kan ontdekken. Ga zeker eens langs bij de winkel Vintage Classics. Gegarandeerd dat je favoriete souvenir van je citytrip hier op jou ligt te wachten.

Nog maar pas opende het Forum Designu in het oude hotel Cracovia aan de rand van het centrum. In deze grote winkel kan je voortaan terecht voor mode, meubels en sieraden van hippe Poolse ontwerpers. Wie geen genoeg krijgt van het shoppen tijdens zijn stedentrip, kan best naar een shoppingcenter. Galeria Krakowska ligt vlak naast het station en heeft meer dan 250 winkels. Aan de rand van de stad heb je Factory Outlet. Grote en dure merken worden hier verkocht aan een grote korting.

Feesten in Krakau
Tytano is een oude tabaksfabriek die is omgebouwd tot een hippe plek vol met leuke cafeetjes en trendy eettentjes

Uitgaan

Eén ding dat onweerlegbaar is, is dat Polen graag feesten. Zo getuigt ook het bruisende uitgaansleven in Krakau. Ben je tijdens je citytrip toevallig in het weekend in de stad? Perfect! Waag je aan een avondje piwo (bier) en wodka drinken met locals. Zo maak je jouw citytrip in Krakau onvergetelijk (of net omgekeerd).

Een lekker aperitiefje drink je in Forum Przestrzenie. In dit voormalig communistisch hotel serveren ze vandaag ze beste cocktails. Een andere hippe plaats is Tytano. Deze oude tabaksfabriek werd omgedoopt tot een flitsende place to be met leuke cafeetjes en trendy eettentjes. In het complex hangt er een ongedwongen sfeer met hangmatten en strandstoelen. Bij Veganic kan je terecht voor een opmonterende koffie en stukje veganistische taart. Weźże Krafta biedt dan weer 25 verschillende bieren van de tap aan. Is het heel gezellig, dan blijf je toch gewoon plakken. Nachtbrakers kunnen in Tytano terecht in een van de bijzondere clubs.

Jazzliefhebbers kunnen tijdens hun citytrip hun hart ophalen in Harris Piano Jazz Bar en Piec’Art. In beide cafés zijn er regelmatig optredens. Prozak 2.0 is ook een goede tip, ook al wil je niet echt uitgaan. Dit café heeft meer weg van een middeleeuwse doolhof. In het weekend draaien de betere dj’s er. Bovendien zijn er drie verschillende kamers met verschillende muziek. Voor ieder wat wils!

Wil je zelf jouw citytrip regelen?

Wij regelen onze citytrips ook altijd zelf, maar wist je dat er een paar handige tips en trucs zijn om net wat goedkoper alles te boeken?

Vergelijken is besparen

Zoals het eigenlijk met alles is in het leven: hoe meer je weet, hoe sterker je staat. Door prijzen te vergelijken van verschillende overnachtingsmogelijkheden, vluchten, uitstapjes of autohuur kan je best wel wat geld besparen.
Wij checken altijd deze organisaties als we een citytrip zelf gaan boeken:

Hotels, hostels, B&B of appartementen

 • Booking.com – heeft vaak goedkope aanbiedingen voor hostels, B&B en hotels op mooie plekken in de stad
 • Airbnb.com – bekijk welke appartementen beschikbaar zijn
 • Hotels.com – is onderdeel van Expedia en biedt wereldwijd ruim 365.000 hotels aan
 • Trivago.be – een wereldwijd bekende hotelzoekmachine
 • Momondo.be – een handige reiszoekmachine om prijzen voor vluchten, hotels en autoverhuur te vergelijken
 • Hoteldeal.be – als alternatief voor Booking.com gebruiken wij deze nog wel eens

Tours, excursies, huurauto's en reisgidsen

 • Getyourguide.nl – weet op voorhand al wat er te doen is in een stad. Goede skip-the-line prijzen
 • Tripadvisor.com – grootste reiscommunity van de wereld met goede tips voor elke plek
 • Bajabikes.eu – Verken de stad op een fiets, deze aanbieder opereert in meer dan 100 steden
 • Europcar.be – groot aanbod van huurauto’s
 • Dezwerver.nl – Expert in reisgidsen en landkaarten
 • Bol.com – Reisgidsen, maar ook travel gear, backpacks en al het andere leuks

Vluchten, bus, trein en parking

 • Cheaptickets.be – vinden wij de beste tickets om goedkoop te vliegen
 • Skyscanner.com – een goed alternatief om vluchten te vinden
 • Flixbus.be – op een betaalbare manier reizen binnen Europa
 • B-europe.com – Internationaal treinreizen met o.a. Thalys, Eurostar, TGV, ICE etc.
 • Parkos.be – Vergelijk parkings die goedkoper lang parkeren aanbieden bij luchthavens in België, Nederland en Duitsland

Geen zin om het zelf te regelen?

Geen zin om het zelf allemaal uit te zoeken? Bekijk de volgende organisaties eens, wij hebben er wel eens leuke deals gevonden:
 • Prijsvrij.be – pakketreizen en losse hotels voor stedentrips, weekendjes weg en vakanties. Je betaalt hier geen boekingskosten
 • Connections.be – zoek je een vlucht met hotel? Via Connections kan je jouw citytrip regelen
 • Pharosreizen.be – met eigen vervoer heel Europa verkennen? Tijdens deze langere reizen zijn de overnachtingen goed geregeld
 • Srprs.me – Bepaal zelf met wie, hoe lang en wanneer je op reis gaat, maar met de bestemming als verrassing. Zonder plannen reizen
 • Tui.be – Uitgebreid aanbod aan citytrips voor redelijke betaalbare prijzen