Ben jij van plan om Letland als vakantiebestemming te kiezen voor een citytrip? Wij hebben de belangrijkste reisinformatie voor jou opgezocht zodat jij weet waar je heen reist.
- Munteenheid: Euro (EUR)
- Tijdsverschil met België: 1 uur later in Letland
- Aantal inwoners van Letland: 1.944.643
Geschiedenis
Goede reisinformatie start met een woordje geschiedenis. En zeker voor wie naar Letland wil reizen, want die is hier nog erg aanwezig en voelbaar. Zo spreken delen van de bevolking nog altijd Russisch en vind je er nog veel oude Duitse gebouwen. Al 9000 voor Christus werd de regio bewoond. Heel wat stammen kwamen het gebied bezetten omwille van haar strategische ligging: een van de belangrijkste handelsroutes liep van Scandinavië naar Byzantium. In de 11de eeuw kwamen de eerste Russen vanuit Kiev. Ze waren niet erg succesvol, maar introduceerden wel het orthodoxe christendom. In de middeleeuwen kreeg het katholicisme voet aan grond dankzij kruisvaarders en missionarissen van Duitsland. Erna volgde een lange periode waarin de Duitsers, Russen en Zweden over het land heersten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de nazi’s er concentratiekampen. In Salaspils, dichtbij Riga, vonden 100.000 mensen de dood. Na een communistisch avontuur werd Letland uiteindelijk onafhankelijk in 1991.
Cultuur
Letland staat wereldwijd op de tweede plaats als meest milieuvriendelijke staat. Net als de meeste Baltische en Scandinavische landen is het land nog erg groen. Het land bestaat voor 40% uit ongerepte natuur, waarvan vooral naaldbossen. Wist je trouwens dat Letland de breedste waterval van Europa heeft? Ventas Rumba is ongeveer 250 meter breed. Tijdens je reis in het land proef je de cultuur. Letten voegen graag dille toe aan… bijna alles. Behalve traditionele gerechten vind je er ook een uitgebreide internationale keuken. Wat betreft drinken houden ze van alus (bier), wodka en kwass, een typisch Oost-Europees drankje. Handige reisinformatie: het kraanwater drink je er best niet. Wil je een toost uitbrengen op je hartelijke gastheer? Roep dan ‘uz veselibu’.
Ligging en klimaat
Letland ligt in Noordoost-Europa. Het wordt begrensd door Estland, Litouwen, Wit-Rusland, Rusland en de Oostzee. Het is een van de minst en dunbevolkte landen van de Europese Unie. Toch is Riga met ruim 800.000 inwoners de grootste stad van de Baltische staten. De kustgebieden zijn de koudste. Landinwaarts is het droger en warmer. De zomers zijn er kort, maar kunnen aangenaam warm zijn (ongeveer 25°C). In de winter ligt de temperatuur meestal onder de nul. Dit maakt van Letland tijdens de wintermaanden een ideale bestemming voor een wintersportvakantie.
Economie
Sinds 1 januari 2014 betaal je met de Euro in Letland. Dit heeft de economie een boost gegeven. Toch kent het land nog steeds een hoge werkloosheid. Bijna 1/5de van de bevolking werkt in de landbouwsector. Er wordt vooral graan en voedergewas verbouwd. De visvangst is een belangrijke bron van inkomsten. De Letten vissen met succes tot in de Canadese wateren. Ook bosbouw is een essentiële economische factor. Niet onlogisch aangezien 42% van het land uit bos bestaat. Letland exporteert dus vooral textiel, landbouwproducten en elektronica.
Toerisme
Voorlopig is Letland nog een onontdekte Baltische parel. Niet veel mensen reizen door het land. Wie naar Letland reist, kiest vooral voor een citytrip Riga. Deze historische stad is absoluut het bezoeken waard. Riga lijkt wel één groot museum met haar middeleeuwse straatjes en kerken. Daarnaast heeft het land een grote kustlijn die bestaat uit zandstranden, duinen en rotsformaties, en maar liefst 24 natuurparken en ontzettend veel natuurreservaten. Gauja National Park is het oudste en grootste van het land. Er zijn diepe grotten en hoge kliffen. Wie zijn hart wil ophalen aan cultuur, geschiedenis en natuur, is in Letland aan het juiste adres.