Plan je een citytrip naar Lissabon? Prima idee! Twijfel je nog? Lees dan zeker verder. De Portugese hoofdstad is de ideale bestemming omwille van haar warme klimaat, verfijnde keuken en ruim aanbod aan historische bezienswaardigheden. Wakker worden met de zon die al achter de gordijnen komt piepen, je heerlijk laten verdrinken in de ontelbare kronkelende steegjes, verse vis eten, en ongestoord aan een Portugees wijntje nippen terwijl er op de achtergrond fadomuziek klinkt van een straatartiest. Dat is Lissabon.
Lissabon is, net zoals Rome, Moskou, en nog een heleboel andere grote steden, gebouwd op zeven heuvels en ligt naast de rivier de Taag. In 2011 telde Lissabon 547 733 inwoners. De regio rond de stad is bovendien een van de snelst groeiende stedelijke gebieden van Europa. Er is geen tijdsverschil en je kan er tijdens de citytrip gewoon betalen met de euro.
Geschiedenis
Als we de legende moeten geloven, werd Lissabon rond 1200 voor Christus gesticht door de Griekse held Odysseus. Hij doopte de stad ‘Allis Ubbo’, veilige haven. Voor wie niet overtuigd is van de Griekse mythe, waren het de Feniciërs die rond die tijd in Allis Ubbo leefden. Zo’n duizend jaar later, rond 200 voor Christus, viel de veilige haven in handen van de Romeinen.
In de achtste eeuw was het de beurt aan de Moren. Zij gaven de stad een groot handelscentrum en wisten een economische bloei te bewerkstelligen. Islam werd de officiële godsdienst en er werden moskeeën gebouwd. In 1147 werd het Iberische schiereiland op de Moren heroverd, ook wel bekend als de Reconquista. Alfons I triomfeerde en werd koning van Portugal. Het land werd opnieuw christelijk. Koning Alfons I besloot daarop een fort, gelegen op een grote heuvel, om te bouwen tot koninklijk paleis. Het Castelo de São Jorge werd tot de in 16de eeuw bewoond door de koninklijke familie en is vandaag een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Lissabon.
Tijdens de Portugese Gouden Eeuw, in de 15de en 16de eeuw, was Lissabon een wereldstad. Dankzij de ontdekkingsreizen blonk de stad van het Braziliaanse goud. In 1531 sloeg het noodlot toe. Een aardbeving eiste duizenden slachtoffers. In 1755 trilde de grond opnieuw. Wat er toen nog overeind bleef, werd later van de kaart geveegd door een tsunami en een drie dagen durende brand.
Lissabon herstelde snel dankzij Sebastião de Melo, markies van Pombal. Hij bouwde een benedenstad, veilig voor aardbevingen. Sindsdien is de stad onverschrokken overeind gebleven.
Bezienswaardigheden
Op citytrip Lissabon verveel je je niet, of je de stad nu bezoekt voor een weekendje of een week. Er zijn enorm veel historische bezienswaardigheden die je tijdens de stedentrip niet wilt missen. Over het algemeen liggen de bezienswaardigheden op wandelafstand, verbonden door kleine steegjes en charmante pleintjes.
Castelo São Jorge ligt in Alfama, de enige wijk in Lissabon die de verwoestende aardbeving van 1755 overleefde. Het kasteel ligt op de top van de grootste heuvel van de stad en is dus alleen al omwille van het uitzicht een bezoekje waard. De wandeling naar boven is mooi en voorzien van bankjes om op uit te rusten. Tip: de zonsondergang vanop Castelo São Jorge is adembenemend. Het oranje van de zon wordt mooi gereflecteerd op de witgepleisterde huizen in de benedenstad. Het kasteel kan je tijdens jouw citytrip elke dag bezoeken.
Een andere must is Tram 28. Deze schattig aandoende, gele tram is een leuke manier om de mooiste delen van Lissabon te bezichtigen. Hij voert je langs mooie wijken zoals Craça en Mouraria, en gaat ook de heuvel op. Tram 28 is populair. Een tip om niet te veel tijd te verliezen tijdens je stedentrip, is om hem ofwel heel vroeg in de ochtend te nemen vanuit Praça Martim Moniz, ofwel bij valavond.
Mosteiro dos Jerónimos mag niet ontbreken tijdens je stedentrip in Lissabon. Het klooster doet je ongetwijfeld versteld staan. Het bouwwerk staat symbool voor de Portugese hoogdagen in de 15de eeuw, en dat zie je. Mosteiro dos Jerónimos is in 1502 volgens de typisch Portugese Manuelstijl, genoemd naar koning Manuel. Er zijn ontelbaar gedetailleerde versieringen die verwijzen naar religieuze verhalen en verhalen over de zee. In de westelijke vleugel van het klooster is een maritiem museum ondergebracht. Een aanrader voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis over de ontdekkingsreizen.
Wanneer je naar het Mosteiro dos Jerónimos bezoekt, ben je dichtbij de Torre de Belém en het Padrão dos Descobrimentos, het Monument der Ontdekkingen. De Toren van Belém diende eeuwenlang als een verdedigingselement voor de stad. Toch is het sprookjesachtig mooi. Terecht dus dat Unesco de toren uitriep tot werelderfgoed. En terecht dat je hem bezoekt tijdens je citytrip.
Het Monument der Ontdekkingen is gebouwd ter herdenking van, jawel, de ontdekkingstochten. Padrão dos Descobrimentos is een imposant bouwwerk met vele kleine krulletjes en versieringen. Hierna is het trouwens maar een korte wandeling (de drukke baan over richting de bewoonde wereld) naar de lekkerste Pastéis de Nata van Portugal, bij het bekende Pastéis de Belém. Je behoedt je misschien voor iets wat mogelijk een tourist trap is, maar niets is minder waar. De pastéis zijn goedkoop, worden nog warm opgediend en verrassen je bij de eerste hap die je neemt. Een must voor iedere zoetekauw, zelfs al ben je slechts een weekendje in Lissabon. De rij is het wachten waard.
Vervoer
Je weg vinden tijdens je stedentrip in Lissabon is niet moeilijk. Bovendien is het vervoer soms deel van de attractie, zoals Tram 28. De Portugezen en toeristen gebruiken vaak taxi’s om zich te verplaatsen binnen de stadsgrenzen. De Uber taxidienst is in Lissabon actief en is goedkoper dan een normale taxi.
Eén van de leukere manieren om tijdens je citytrip van plek A naar B te gaan is met de tuktuk. Met deze driewieler beleef je de stad weer op een andere manier dan dat je de taxi neemt en de bestuurder/gids vertelt je graag zijn verhaal.
Na je vlucht vlot naar je hotel gaan? Easy. De luchthaven van Lissabon ligt op slechts zeven kilometer van het centrum. Je hebt keuze tussen de metro, een bus, taxi of shuttlebus. De metro is goedkoop en betrouwbaar. Aan de luchthaven staan ook altijd taxi’s klaar. Deze kosten ongeveer €15,- en zetten je na ongeveer een kwartiertje rijden af bij je hotel. Bussen 705, 722, 744, 783 en 208 (nachtbus), hebben ook haltes bij de luchthaven. Als je met veel bagage aan je stedentrip begint, is het aangeraden om de shuttlebus te nemen. De AeroBus-Shuttle neem je gewoon aan het vliegveld en passeert elke 20 minuten.
Heb je zin in wat meer vrijheid en activiteit tijdens je citytrip? Er zijn ook verschillende fietsverhuurpunten in Lissabon! Het is er natuurlijk wel heuvelachtig, maar een fietstochtje langs de Taag loont zeker de moeite. Een hele dag een fiets huren kost rond de €20,-.
Nog twee tips die je stedentrip vlotter kunnen doen verlopen: om te beginnen is er de Viva Viagem. Met dit kaartje kan je gebruik maken van de metro in Lissabon. Je moet het zelf opladen, dit kan aan de haltes zelf. Het is goedkoop en bovendien ook geldig voor de bus. Zo doorkruis je snel en gemakkelijk de stad tijdens je stedentrip. Daarnaast kan je ook een Lisbon Card kopen. Hiermee reis je onbeperkt met het openbaar vervoer door Lissabon en krijg je toegang tot 26 musea. Je kan kiezen of je de pas voor een dag, een weekendje of 72 uur wilt.
Wie langer dan een weekendje in Lissabon verblijft, kan ook gemakkelijk een excursie naar nabijgelegen steden ondernemen. Sintra is dan een must-go op je citytrip to-do lijstje. Dit vanwege het sprookjesachtige karakter van de kastelen en het mooie park. De stad is gemakkelijk te bereiken met de trein vanuit het station in de wijk Rossio. Elk half uur vertrekt er een trein naar het centrum van Sintra.
Hot Spots
De oudste en dus meest historische wijk van Lissabon is Alfama. De wijk grenst aan de Taag en het Castelo de São Jorge. Het is dan ook niet verbazend dat je tijdens je citytrip hier de meeste toeristen tegenkomt. Het is een labyrint van smalle straatjes, die je in de zomer, wanneer het pakvol toeristen zit, misschien liever vermijdt. Alfama is de bakermat van de Fado. Het spreekt voor zich dat je hier veel gezellige fadobars vindt.
Nog last minute op zoek naar een uniek souvenirtje van je citytrip? Iedere dinsdag en zaterdag vindt de Dievenmarkt plaats op het plein Feira da Ladra. Een goede tip, zelfs al wil je niets kopen, is LX Factory. Dit is een permanente straatmarkt georganiseerd op een oud fabrieksterrein aan de rand van de stad. Jonge, creatieve ondernemers tonen hier hun kunst- en designontwerpen. Verder kan je ook genieten van de architectuur, vele graffiti en het lekkere eten.
Lekker eten kan je trouwens op veel plaatsen in Lissabon. Time Out Market is ideaal om te bezoeken tijdens de lunch. In deze overdekte foodhall word je overspoeld door de vele verschillende geuren. Voor ieder wat wils! Een ander goed adres is Tascadoso. Hier serveren ze de typisch Portugese keuken. Tascadoso is een pittoresk restaurant aan het water. Tip: In hoogseizoen is reserveren aangeraden.
Lissabon telt een heleboel rooftopbars. Deze dakterrassen bieden je een mooi uitzicht. Heerlijk om een cocktail te drinken en je even erg fancy te wanen tijdens je stedentrip.
Boekenliefhebbers moeten zeker ook Livrario do Simao bezoeken. Gelegen naast de heuvel van Castelo de São Jorge zou je het haast niet zien. Het boekenwinkeltje is ongeveer vier vierkante meter groot en wellicht een van de kleinste boekenwinkels ter wereld, maar het aanbod is er niet minder op. Je kan hier uren snuisteren.
Verblijf
Welke bezienswaardigheden je tijdens je citytrip in Lissabon zeker moet bezoeken, weet je ondertussen al. Maar hoe zit het met je verblijf? Gelukkig zijn er ontzettend veel opties in de stad. Van een lang verblijf tot een last minute weekendje, en van een basic hotel tot slapen in een kasteel; het kan allemaal.
Heel wat leuke hotels en appartementen zijn gelegen in Bairro Alto. Deze wijk is autovrij, dus slapen doe je hier ongestoord. Vaak bieden deze verblijven een mooi uitzicht en een lekker vers ontbijt. Het B&B-concept is nog niet zo algemeen bekend in Lissabon, al kan je deze er uiteraard wil vinden. AirBnb’s worden vaak gekozen als overnachting voor een citytrip en steeds meer Portugezen stellen hun woning hier voor ter beschikking.
Een andere toffe buurt om te verblijven is Baixa. Deze wijk ligt in het hart van de stad en is, in tegenstelling tot Bairro Alto, heel modern. Een beetje het Parijs van Lissabon. Klinkt niet slecht, toch?
Wie een stedentrip onderneemt maar toch van de natuur houdt, heeft tal van kampeermogelijkheden. De campings zijn gelegen in de vele bossen in de omgeving. Liefhebbers kunnen ook verblijven aan het strand. Dit is niet in Lissabon zelf, maar slechts 15 kilometer verder. Er zijn hier hotels en campings.
Shoppen
Een citytrip naar Lissabon staat garant voor kuieren door de Rua Augusta. Deze straat ligt centraal in de wijk Baixa, en is dé winkelstraat van Lissabon. Alle grote merken en designers hebben hier een vestiging, maar er zijn ook allerlei straatverkopers en straatartiesten. De entree van de boulevard wordt aangekondigd door de Arco da Rua Augusta, een historische triomfboog.
Chiado – Rua do Carmo
Tussen Bairo Alto en de wijk Baixa ligt Chiado. Hier heb je de Rua do Carmo, net zoals de Rua Augusta is dit een bekende winkelstraat en volledig voetgangersgebied. Er zijn heel wat internationale winkels, maar je kan evenzeer leuke, lokale boetiekjes ontdekken. Regent het tijdens je citytrip? Geen nood, er is ook een overdekt shoppingcentrum.
Colombo, Vasco da Gama en Amoreiras
Voor wie er maar niet genoeg van krijgt, kan een excursie plannen naar een van de drie grote shoppingcenters: Colombo, Vasco da Gama en Amoreiras. Deze zijn alle drie buiten het centrum gesitueerd, maar gemakkelijk bereikbaar met de metro en bus.
In Lissabon kan je de markten natuurlijk niet wegdenken. Er is iedere dinsdag en zondag de dievenmarkt op het plein Feira da Ladra, en op de markt Praça de Espanha kan je iedere dag terecht, behalve op zondag. De marktkramers verkopen lokale producten, zoals porto en servies, maar ook horloges en zonnebrillen.
Uitgaan
Wie de bloemetjes wil buitenzetten tijdens zijn citytrip is in Lissabon aan het juiste adres. In deze levendige stad begint het nachtleven pas laat, heel laat, en het duurt gemakkelijk tot na zonsopgang.
Bairro Alto betekent letterlijk de bovenstad. In deze wijk heb je naast kunstwinkeltjes en goedkope restaurantjes ook een bruisend uitgaansleven. Het leven komt hier dan ook wat later op gang. Pas in de namiddag zie je de luiken naar boven gaan. In de vele kronkelige steegjes staan mensen ‘s nachts buiten wat te drinken en te praten. Er zijn kleine rumoerige cafeetjes, trendy cocktailbars en pubs met live-optredens. Wanneer de bars in Bairro Alto sluiten, is er altijd de Rua Nova do Carvalho, ook wel bekend als het Roze Straatje. Dit straatje, dat trouwens echt een roze loper is, ligt in de buurt Cais do Sodre.
Je benen strekken kan je ook doen in Docas, een uitgaansgebied aan de Taag. Vroeger waren er hier dokken en fungeerde het als een belangrijk industriegebied. Vandaag zijn de dokken omgetoverd tot een plaats met veel hippe restaurants en bars. Santé!