Citytrip Malaga

Op zoek naar een reisbestemming waar je veel zon, strand én cultuur vindt? Kies dan voor een citytrip naar Malaga. Deze Spaanse havenstad ligt in de zuidelijke regio Andalusië aan de Middellandse Zee, en baadt gemiddeld 300 dagen per jaar in de zon. Het aangename klimaat, de heerlijke tapas en rijke geschiedenis maken van de stad een ideale stedentrip. Bezienswaardigheden zoals het Alcazaba en Romeins theater, het museo Picasso en het mooie Castillo de Gibralfaro houden je weekendje goed gevuld.

Malaga telt bijna 600.000 inwoners en is zo de vijfde grootste stad van Spanje. In de zomer heerst er een broeierige drukte dankzij de vele toeristen. De hotspots kan je tijdens je citytrip vlot bezoeken dankzij het goedkope en gemakkelijke openbaar vervoer. De bus en trein brengen je overal. Bovendien liggen de meeste bezienswaardigheden niet ver van elkaar en kan je dit best te voet doen. Een wandeling door het historische centrum loont de inspanning. Even uitblazen doe je tijdens je stedentrip op een terrasje of op een van de vijftien stranden. De Costa del Sol wacht op je!

Geschiedenis

First things first. Malaga kent een lange geschiedenis. Het is leuk om er een notie van te hebben wanneer je de oude bezienswaardigheden bezoekt tijdens je citytrip. 3000 jaar geleden, rond 800 voor Christus, stichtten de Feniciërs een stad aan de Middellandse Zee. De baai diende als handelspost en werd Malaka genoemd. Dit betekende ‘zoute vis’, wat verwees naar de vissen die met zout bestrooid werden om zo langer te bewaren. Later bezetten de Grieken en de Carthagen de havenstad. In 202 vochten de Romeinen een bloederige oorlog met de Carthagen. Ze wonnen. Malaka werd Lex Flavia Malacitana.

De Romeinen lieten er een typisch Romeins amfitheater achter. Dit indrukwekkende bouwwerk kan je tijdens je citytrip bezoeken. Het is uiteraard niet het grootste Romeinse theater, maar wel een van de oudste van Spanje. Het Romeinse bewind kwam ten einde bij de val van het Rijk. Vanaf 743 werd Malaga bestuurd door de Moren. Ook hiervan zie de sporen nog tijdens je stedentrip. De poort van Atarazanas werd gebouwd in de dertiende eeuw op vraag van de sultan. Vandaag biedt dezelfde poort toegang tot de Mercado de Atarazanas, een prachtige overdekte markt in het centrum van de stad.

In 1487 wordt Malaga heroverd op de katholieken. Er werden kerken en kloosters gebouwd. Ook het huidige Placa de la Constitucion werd aangelegd. Toch ging het niet goed met de stad die geteisterd werd door economische tegenslagen en epidemieën. Tijdens de 19de eeuw werd Malaga de ‘fabrieksstad’ genoemd. Er ontstond een duidelijke scheiding tussen industrie- en woongebieden. In 1873 ontstond de Eerste Spaanse Republiek. Malaga ging niet akkoord en riep de onafhankelijkheid uit. Dit leidde tot de ‘Kantonnale Revolutie’, maar nooit tot effectieve onafhankelijkheid. Ondanks de politieke crisis werd in deze tijd de bekende hoofdstraat van het historisch centrum toen aangelegd, calle Marqués de Larios. Over deze straat zal je sowieso kuieren tijdens je citytrip.

Tijdens een wandeling door het hedendaagse Malaga verraden beelden en verschillende bouwstijlen dat de stad ooit in handen was van de Romeinen, de Moren, en uiteindelijk de katholieken.

stedentrip Malaga
Catedral de Malaga is in de avond erg mooi verlicht en een goed herkenningspunt als je de stad gaat verkennen.

Bezienswaardigheden

Trap je citytrip af met een wandeling door het historische stadsdeel. Kleine steegjes en gezellige pleintjes wisselen elkaar af. De imposante Catedral de Malaga passeer je vaak, omdat er allerlei must see’s in de buurt liggen. Ga er niet zo maar voorbij, maar neem ook vanbinnen eens een kijkje. Voor de entree betaal je €5 (studenten €2). Voor de Catedral de Malaga ligt het mooie maar toeristische Plaza del Obispo. Dichtbij de kathedraal vind je de Iglesia del Sagrario. Op de ruïnes van een moskee werd in de zestiende eeuw deze Gotische kerk gebouwd. Sindsdien is de Iglesia del Sagrario nog nooit gerestaureerd. Op het Plaza del Obispo vind je ook het Palacio Episcopal. Het oude bisschoppelijke paleis is iconisch. De meeste toeristen maken een foto van de buitenkant, maar gaan niet naar binnen. Zonde, want het interieur en de tuin zijn prachtig.

Alcazaba de Malaga is voor veel toeristen het hoogtepunt van hun citytrip. Letterlijk en figuurlijk, want het Arabisch fort ligt op een helling in het centrum genaamd de Vuurtorenberg. Trek hier voldoende tijd voor uit zodat je je niet moet haasten. Het is een goede tip om zo vroeg mogelijk te gaan. De deuren gaan open om negen uur ‘s ochtends. Zorg dat je er dan bent. Vanaf tien à elf uur arriveren er ontzettend veel toeristen. Het fort al schoorvoetend tussen een horde toeristen bezoeken is minder idyllisch. Ook ben je grotendeels buiten en doet de Spaanse zon ‘s middags vreselijk zijn best. Eenmaal binnen is er een uitgestippelde route die je kan volgen, of je kan gewoon lekker zelf je route bepalen. Alcabaza stamt uit de negende eeuw en werd uitgebreid in de elfde eeuw. De Arabische invloeden uit de tijd van de Moorse overheersing zijn duidelijk zichtbaar. Denk: Arabische tekens, sierlijke figuren en rijkelijk versierde bogen. Wie goed kijkt ontdekt echter Romeinse zuilen. De Moren gebruikten onderdelen van het Teatro Romano voor de afwerking. Heb je de tip netjes gevolgd en ben je om negen uur ‘s ochtends naar Alcazaba gegaan? Dan heb je wellicht niet kunnen ontbijten aangezien het Spaanse leven dan nog niet op gang is gekomen. Gelukkig kan je lekker en goedkoop ontbijten in het café in het fort. Nog een tip voor het bezoeken van Alcabaza: loop naar boven naar het Castillo de Gibralfaro!

Op dezelfde Vuurtorenberg vind je het prachtige Castillo de Gibralfaro. Het is even een pittige wandeling naar boven, maar daar heb je een adembenemend uitzicht over de stad, de haven en de Spaanse Costa del Sol. In het kasteel bevindt zich een klein museum met kleding van soldaten en een maquette van de stad tijdens de Moorse overheersing. Zo leer je tijdens je citytrip nog wat bij over de geschiedenis. Tip: wil je Alcabaza en het Castillo de Gibralfaro bezoeken? Koop dan onmiddellijk een ticket voor beiden, dat is goedkoper (€5,50).

Aan historische monumenten in deze stedentrip geen gebrek. Het Teatro Romano ligt aan de voet van Alcabaza. Het Romeinse theater dat uit 200 stamt werd eerder toevallig ontdekt in de jaren ‘50. Het is een leuke tussenstop en bovendien gratis, enkel op maandag is het Teatro Romano gesloten. Plan je citytrip zo dat je het Teatro kunt bezoeken.

Kunstliefhebber of niet, een citytrip in Malaga gaat niet zonder een bezoek aan het Museo Picasso. Dit indrukwekkende museum is gevestigd in het mooie Palacio Buenavista. De vaste collectie bestaat uit werken die eerder in familiebezit waren, vooral van de eerste en laatste creatieve periode in Picasso’s leven. Het zijn niet zijn bekendste werken, maar wel erg bijzonder. Gefascineerd door de kunstenaar? Zijn geboortehuis is niet veel verder, aan het Plaza de la Merced. Op het plein vind je een standbeeld van hem. De woning zelf is omgebouwd tot een klein museum met persoonlijke spullen en werken van hem. Picasso woonde in Malaga tot zijn tiende.

Vervoer

De meeste toeristen bezoeken Malaga met het vliegtuig. Vanuit Nederland of België geraak je er quasi heel het jaar met een goedkope vlucht. Je citytrip start in de luchthaven. Voor nog geen twee euro en twaalf minuten brengt de trein je van hieruit naar de stad. Dan is het een wandeling van tien minuten naar het hartje van de stad, zo kan je stedentrip onmiddellijk van start gaan. Wie liever naar zijn hotel wilt, kan ook een taxi nemen.

Het openbaar vervoer in Malaga is uitgebreid en niet duur. Leuk voor als je tijdens je citytrip een excursie wil ondernemen naar een andere badplaats. Stadsbussen rijden naar de verschillende wijken. De regionale bussen rijden naar verschillende plaatsen langs de Costa del Sol en het binnenland van Andalusië. Een ticket voor de bus koop je bij de buschauffeur zelf.

Alcazaba de Malaga
Een van de hoogtepunten van jouw citytrip is Alcazaba de Malaga. Wees op tijd om van dit Arabisch fort te kunnen genieten!

Hot Spots

Er zijn heel wat hotspots in Malaga die je tijdens je citytrip wil bezoeken. Begin met de klassiekers. Malaga telt alleen al 370 Chiringuito-barretjes aan het strand! Deze authentieke overdekte barretjes bestaan uit een koelkast voor drankjes en een bakplaat voor vis of dergelijke. Toegegeven: De Chiringuito-barretjes lijken wat op slordige eettenten, maar bieden vaak heerlijke paella of tapas aan. Lekker goedkoop eten voor wanneer je je stedentrip afwisselt met een dagje aan het strand.

Een andere klassieker is de churros. Spanjaarden eten het graag als snack of ontbijt. De koffie die ze erbij bestellen, dient voornamelijk om hun churros in te dompelen. Niet slecht, maar nog beter met chocolademelk. Ga hiervoor tijdens je stedentrip naar Casa Aranda. Op het terras zie je veel Malagueños schuilen in de schaduw. Binnen is het niet super gezellig, maar eenmaal je een hap zet in een van hun churros, begrijp je waarom Casa Aranda zo populair is.

Bezoek tijdens je citytrip ook eens het Mercado Atarazanas. Deze overdekte markt ligt in het historisch centrum. Je mag van alles proeven en de verkopers zijn niet opdringerig. Niet veel verder ligt de oudste bodega van Malaga. Hier proef je de typische zoete wijn van de streek. Zo, van een goedkope lunch gesproken.

De hipste mensen gaan naar Centre Pompidou. Dat geldt ook zo in Malaga. Allen daarheen dus. Het museumgebouw is een kleurrijke, glazen kubus die meteen de aandacht trekt. De collectie bestaat uit werken van onder meer Picasso, Kahlo, Margritte,… Tip: op zondag is de toegang gratis. In dit havengebied vind je ook de winkelcentra, Muello Uno en Muello Dos. Dit deel van Malaga is een pak moderner.

Verblijf

Je bent er al uit dat je citytrip naar Malaga gaat. Maar waar verblijf je dan? In het centro historico zijn uiteraard heel wat goede hotels te vinden. Dit is het meest bruisende deel van de stad. De bezienswaardigheden zijn er bij de deur. Het strand is op zo’n kwartiertje wandelen. Zeer praktisch voor wie zijn stedentrip in een weekendje moet proppen. Het nadeel aan een hotel in het historisch centrum, is het risico op geluidsoverlast ‘s nachts. Bekijk hiervoor de recensies goed. Tip: Malaga is een populaire citytrip bestemming. Ga je tijdens het hoogseizoen? Boek dan tijdig op voorhand je hotel. Gemiddeld betaal je tussen de €50 en €100 per nacht. Een luxe verblijf kost tussen de €100 – €150 per nacht.

Hip overnachten doe je in de wijk Soho. Deze opkomende buurt is rustiger dan het historisch centrum en vaak ook net wat goedkoper. Kunstenaars fleurden de boel op met graffiti. Naast street art heb je er ook een heleboel gezellige eetplekjes en koffiehuizen. Een comfortabel hotel hier vormt de ideale basis voor een citytrip. De winkelstraat is op vijf minuten wandelen. Kom je vooral voor het strand? Kijk dan voor een hotel in de wijk La Malagueta. Het goedkoopste verblijf je nog steeds in een hostel.

Shoppen

Zin om eens goed te shoppen tijdens je stedentrip? Goed, want Malaga is een onverwacht shoppingparadijs. Calle Marqués de Larios is de belangrijkste winkelstraat. Zowel nationale als internationale ketens hebben er een vestiging. El Cortés Ingles, vergelijkbaar met de Inno of Bijenkorf bij ons, is een leuke winkel. De straat is autovrij, je kan dus lekker op je gemak kuieren. Sla af en toe eens een klein zijstraatje in en laat je verrassen door de onbekende winkeltjes. Verfrissing vind je bij het ijssalon Casa Mira, een aanrader!

De nieuwe haven van Malaga, Muello Uno en Muello Dos, vormt het tweede winkelwalhalla in de stad. De promenade met winkels, palmbomen, en restaurantjes is heerlijk. Naast de grote merken zijn er ook onbekende boetiekjes. Bags & Cases (stijlvolle handtassen en kwaliteitsvolle koffers), Etxart & Panno (dameskleding) en Stylo (accessoires) zijn leuke winkels om te ontdekken tijdens je citytrip. Tip: geen zin in drukte? Ga dan winkelen tussen 14:00 uur en 16:00 uur. Op dit uur lunchen Spanjaarden en heb jij de winkel voor je alleen. Het is wel zo dat de eerder kleine boetiekjes dan ook sluiten, de grote winkels niet.

weekendje Malaga
Overdag en s’avonds is het prima toeven aan Plaza de la Merced. Geniet van een heerlijk drankje in één van de leuke barretjes.

Uitgaan

Er zijn veel clubs en discotheken in de Spaanse havenstad. Valt jouw citytrip niet tijdens het weekend? Geen nood, zowat iedere dag van de week is er wat te beleven. Door de week kan je voornamelijk genieten van livemuziek. Tijdens het weekend komen de dj’s in de plaats. Op donderdagavond barst het uitgaansleven los. Vooral studenten bevolken de clubs dan. Spanjaarden staan erom bekend laat te eten. Houd hier rekening mee, want dat betekent dat het uitgaansleven ook pas later op gang komt. Rond twee uur beginnen de clubs stilaan vol te lopen.

Plaza de la Merced leeft ‘s avonds. De Robert Boyd bar en de Picassobar zijn erg populair. Mensen staan met een drankje in hun hand buiten te praten. Een lekker rumoerige sfeer. In Club Anden kan je dansen tot de zon opkomt. Pacha Costa del Sol is ook populair. Het is een gigantische discotheek en biedt ruimte aan 1800 feesters.

Om je hete stedentrip te verlengen moet je naar Siempre Asi gaan. De trendy latino club ligt in het hartje van Malaga. Het is er altijd druk. Misschien wel omdat de cocktails er van de beste van de stad zijn. Klaar voor je citytrip naar Malaga?

Wil je zelf jouw citytrip regelen?

Wij regelen onze citytrips ook altijd zelf, maar wist je dat er een paar handige tips en trucs zijn om net wat goedkoper alles te boeken?

Vergelijken is besparen

Zoals het eigenlijk met alles is in het leven: hoe meer je weet, hoe sterker je staat. Door prijzen te vergelijken van verschillende overnachtingsmogelijkheden, vluchten, uitstapjes of autohuur kan je best wel wat geld besparen.
Wij checken altijd deze organisaties als we een citytrip zelf gaan boeken:

Hotels, hostels, B&B of appartementen

 • Booking.com – heeft vaak goedkope aanbiedingen voor hostels, B&B en hotels op mooie plekken in de stad
 • Airbnb.com – bekijk welke appartementen beschikbaar zijn
 • Hotels.com – is onderdeel van Expedia en biedt wereldwijd ruim 365.000 hotels aan
 • Trivago.be – een wereldwijd bekende hotelzoekmachine
 • Momondo.be – een handige reiszoekmachine om prijzen voor vluchten, hotels en autoverhuur te vergelijken
 • Hoteldeal.be – als alternatief voor Booking.com gebruiken wij deze nog wel eens

Tours, excursies, huurauto's en reisgidsen

 • Getyourguide.nl – weet op voorhand al wat er te doen is in een stad. Goede skip-the-line prijzen
 • Tripadvisor.com – grootste reiscommunity van de wereld met goede tips voor elke plek
 • Bajabikes.eu – Verken de stad op een fiets, deze aanbieder opereert in meer dan 100 steden
 • Europcar.be – groot aanbod van huurauto’s
 • Dezwerver.nl – Expert in reisgidsen en landkaarten
 • Bol.com – Reisgidsen, maar ook travel gear, backpacks en al het andere leuks

Vluchten, bus, trein en parking

 • Cheaptickets.be – vinden wij de beste tickets om goedkoop te vliegen
 • Skyscanner.com – een goed alternatief om vluchten te vinden
 • Flixbus.be – op een betaalbare manier reizen binnen Europa
 • B-europe.com – Internationaal treinreizen met o.a. Thalys, Eurostar, TGV, ICE etc.
 • Parkos.be – Vergelijk parkings die goedkoper lang parkeren aanbieden bij luchthavens in België, Nederland en Duitsland

Geen zin om het zelf te regelen?

Geen zin om het zelf allemaal uit te zoeken? Bekijk de volgende organisaties eens, wij hebben er wel eens leuke deals gevonden:
 • Prijsvrij.be – pakketreizen en losse hotels voor stedentrips, weekendjes weg en vakanties. Je betaalt hier geen boekingskosten
 • Connections.be – zoek je een vlucht met hotel? Via Connections kan je jouw citytrip regelen
 • Pharosreizen.be – met eigen vervoer heel Europa verkennen? Tijdens deze langere reizen zijn de overnachtingen goed geregeld
 • Srprs.me – Bepaal zelf met wie, hoe lang en wanneer je op reis gaat, maar met de bestemming als verrassing. Zonder plannen reizen
 • Tui.be – Uitgebreid aanbod aan citytrips voor redelijke betaalbare prijzen