Citytrip Rome

Alle wegen leiden naar Rome. Zo dus ook jouw citytrip. Deze prachtige stad moet gewoon behoren tot je verlanglijst van stedenbezoeken. De eens zo machtige stad, gebouwd op zeven heuvels, is heden ten dage eigenlijk nog even imposant als ze vroeger geweest is. Er zijn zoveel bezienswaardigheden in Rome dat het moeilijk is om ze allemaal op te noemen. In de stad Rome, tevens de hoofdstad van Italië, leven bijna 3 miljoen inwoners. Tel daar de ontelbare toeristen bij, dan weet je dat het er best druk is, maar je moet het eenvoudigweg gezien hebben. In de stad zelf bevindt zich ook het ministaatje Vaticaanstad, waar de paus zijn verblijven heeft. Zeker niet over te slaan, dit apart stuk Rome. Je merkt onmiddellijk: het is zeer twijfelachtig of je met een citytrip van 2 dagen rond gaat komen. Ofwel boek je langer, ofwel keer je er terug naar toe.

Geschiedenis

Over de geschiedenis van Rome is veel bekend, maar dit is niet de website waar we het daarover gaan hebben. De geschiedenis van de stad is namelijk 2700 jaar oud. Enkele interessante weetjes rond het ontstaan en het huidige Rome waar jij je citytrip gaat maken onthouden we jou echter niet. Er zijn immers zoveel overblijfselen van de “tijd van toen”.

We hebben al verteld dat Rome gebouwd is op zeven heuvels. Maar dit ging mondjesmaat. Denk maar aan het spreekwoord: “Rome is niet op één dag gebouwd”. De stad Rome werd uitgebouw, beginnende met nederzettingen op twee heuvels. De legende wil dat de eerste bouwers Romulus en Remus waren. Dit zou rond het jaar 753 v. Chr. geweest zijn. Door de nederzettingen die gebouwd werden, ontstond er een omringende muur. Het oude Rome kreeg de naam “Forum Romanum”. Als je dit leest en je bent op citytrip daar in Rome, op één van die goed bewaarde viaducten, voel je je al een echte Romein.

Belangrijkste rivier doorheen Rome is de Tiber. en de minder bekende Aniene. Rome zelf neemt zo ongeveer een oppervlakte in van bijna 1300 km², en ligt aan de Tyrreense Zee.

In Rome heerst een mediterraans klimaat. Juli en augustus zijn de topmaanden qua temperatuur (ca. 30°C), maar ook juni en september zijn nog best warme maanden (ca 26°C).

Zo, dan zijn de nu klaar om deze overweldigende stad te bezoeken.

Bezienswaardigheden

Vooraleer we ons echt verdiepen in de vele bezienswaardigheden tijdens je citytrip in Rome, eerst een gouden tip: We hebben al verteld dat het best een drukke stad kan zijn met aal die bezienswaardigheden. En druk betekent dus ook onvermijdbaar: lange wachtrijen. Op enkele websites kan je online de zogenaamde “skip-the-line” tickets boeken. Het kost je enkele euro’s meer, maar je staat niet in die ellenlange files aanschuiven voor je je te bezoeken bezienswaardigheid binnen kan. Het is dus iets dat je je niet zal verwijten. Het is soms zelfs mogelijk om gratis openbaar vervoer te combineren met je bezoek. Allemaal voordelen als je het maximum aan je stadsbezoek wil uithalen, niet?

Een eerste bezienswaardigheid die we je niet willen onthouden is de wereldberoemde Trevi-fontein. Afhankelijk van langs welke kant je de stad binnen komt, kuier je door de smalle straatjes van het oude centrum. En, let goed op, je ziet ze niet, maar je hoort ze wel… Je moet voortgaan op het geluid van het stromende water uit de fontein. En plots, aan de linkerkant, zie je ze … de Trevi-fontein. Een fenomenaal kunstwerk, versierd met prachtige beelden. Onvergetelijk! De omstaanders worden er zelfs in toom gehouden door wakers. Wie kabaal maakt of rotzooi in het water dreigt te gooien gaat er onherroepelijk uit. Er is één uitzondering: de legende zegt dat, als je je omdraait (met je rug naar fontein dus), en je werpt een muntstuk over je rechterschouder in de fontein, betekent dit dat je er ooit zult wederkeren. En dat zou nog niet verkeerd zijn ook.

Een tweede bezienswaardigheid die je zeker moet doen, is een bezoek brengen aan het ministaatje Vaticaanstad. Vaticaanstad is de plaats waar je, buiten de vertrekken van de paus, het grote museum (waar je in de kelders alle pausmobiles van wel enkele honderden jaren kan bezichtigen). Maar voordat je in dit mooie museum komt sta je uiteraard eerst voor het machtige Sint-Pietersplein. Je gelooft je ogen niet. Elke zuil is een uitgehouwen beeld, zelfs boven op de fresco-achtige daken zie je ze. En dan de Zwitsers Wacht die daar rond paradeert. Je moet het gewoon zien en meemaken!

En dan, iets verder vandaan wel, de overblijfselen van het Colosseum. Wie naar Rome op citytrip gaat, moet dat gezien hebben, zo niet, heb je een deel gemist. Het Colosseum, waar eens de moedige gladiatoren streden tot de dood, dit tot vermaak van de toeschouwers. Bezoeken kan je best met een gids doen, want er is wel één en ander te bezichtigen. Voor een rondleiding met gids en die speciale pass waar we het verder hierboven hadden kost je €28, -. Maar …. nogmaals, je moet er geweest zijn!

We zouden nog pagina’s kunnen vol schrijven over al die wonderbaarlijke bezienswaardigheden, maar je kan het best zelf komen afzakken naar Rome!

Vervoer

Rome is groot. Maar als je verkiest om in het oude centrum je citytrip te volbrengen ben je eigenlijk nog best te voet af. Een stevig paar schoenen doet wonderen. En een ander voordeel is dat – omdat er om de haverklap wel iets te bezoeken, bezichtigen of te beleven valt – je op die manier niet te veel overslaat.

Uiteraard heeft een grootstad als Rome ook een metro. Zo zijn er twee metrolijnen die praktisch alle delen van het centrum bedienen. Heb je dus een programma gemaakt van waar je naar toe wil, kan je deze trips uitstippelen op een metrokaart. De metro (lijn B) rijdt zelfs tot 2u ’s nachts.

En ja hoor, er is zelfs een tram en bussen! De tramhaltes stoppen zelfs aan het Vaticaan en doen ook het Colosseum aan. Geen excuses dus om daar te geraken. De bussen zelf kunnen dan weer zeer druk zijn, maar je komt er werkelijk haast overal mee. Als je de bus wil nemen houd je best de kleine kiosken in de gaten om een ticket te kopen. De naam van deze kiosken zijn de Tabacchi, aangeduid met een grote letter T.

Hot Spots

Het machtige Colosseum, de prachtige Trevi-fontein of het geweldige Vaticaanstad. Allemaal mooie parels van Rome en monumenten die je moet gezien hebben. Maar er zijn zoveel citytrippers die dat tegelijk met jou komen bezoeken. Drukte dus. Wil je dat even ontlopen dan zijn er (ja, ze bestaan nog), plaatsjes in Rome waar je tot rust kan komen en tegelijk ook genieten. Enkele voorbeelden:

Het stadspark Pamphili bijvoorbeeld is een rustige plaats waar je even op adem kan komen.

Naast het groen kan je ook historische plaatsjes ontdekken zoals de Cascata del sottopasso. Ook kom je – als je stil bent en wat geluk hebt – zelfs schildpadden en vossen. De villa Panphilli is trouwens ook zeer de moeite van een bezoekje waard.

Een ander monument, iets rustiger gelegen is het veel geteisterde Forum van Caesar. De overblijfselen zijn het resultaat van een brand in het jaar 283 en meerdere aardbevingen. Zelfs tijdens de middeleeuwen kende het forum geen rust. Het werd geplunderd om huizen mee te bouwen. Dit maakte van dit historische plekje in Rome een in de 19° eeuw opgegraven juweeltje. De moeite om te bezichtigen!

Meer over dit Forum van Caesar kan je bekijken als je je 180° draait naar de markten van Trajanus. Oorspronkelijk (in het jaar 110-112) uitgerust met 150 winkeltjes. Thans een museum waar je allerlei historische zaken kaan ontdekken, waaronder overblijfselen van bovengenoemd Forum van Caesar.

Verblijf

Wanneer je een citytrip boekt naar Rome, hoort daar uiteraard ook overnachting bij. Je kan simpelweg een hotel boeken (er zijn er meer dan genoeg), maar deze kosten geld. Veel geld. Akkoord, je hebt geen zorgen, maar er zijn andere oplossingen.

Zo is Rome rijk aan B&B’s. Vooraf boeken is echter een must, want ze zijn zeer in trek, die Bed & Breakfasts. En, eerlijk is eerlijk, je hebt ook geen zorgen wanneer je een goede B&B uitkiest.

In de buurt van wijk Trastevere is er bijvoorbeeld een B&B. Deze telt maar 3 kamers, maar heeft evenveel sterren. De gastheer leeft echt voor zijn bezoekers. De kamers dragen de naam van Italiaanse filmsterren. Origineel. De kamers zelf zijn goed uitgerust. De bedden zijn zeer comfortabel en elke kamer heeft zelfs een balkon met uitzicht over Rome. En het ontbijt, nu ja, de één is er voor, de andere niet, is self-service. Eén minpuntje misschien (alhoewel): elke kamer heeft wél een eigen badkamer met lavabo, maar als je echt een bad wil nemen moet je naar de gemeenschappelijke badkamer gaan. Al bij al, een romantische plek om te overnachten.

Shoppen

Rome en shoppen gaan hand in hand. Er is in Europa haast geen betere stad om te shoppen dan Rome. En dit voor elk zijn budget. Om te beginnen heb je de Galleria Porta Di Roma. Met zijn 220 winkels één van de grootste overdekte winkelcentrum. Een goede oplossing voor bij regenweer, en prima bij heet zomerweer. Het centrum geeft onderdak aan een cinemazaal voor 2500 personen, een parking waar 7000 (!) auto’s kunnen staan en een bezoekersaantal van 13 miljoen shoppers per jaar. Bovendien zijn er in het toeristenseizoen eveneens buitenactiviteiten te beleven.

Maar uiteraard kan je ook lekker in de buitenlucht gaan shoppen, in de (drukke) winkelstraten. Een mengelmoes van dure winkels en betaalbare shops vindt je in deze winkelstraten. Het hoeft niet altijd even duur te zijn! We pikken er voor jou een tweetal uit:

Via dei Condotti

Dit is zonder twijfel de meest bekende winkelstraat in Rome. De straat is een monument op zich. Weer een plaatsje waar je eens doorheen moet. Hier bevinden zich echter de wat duurdere winkels, maar een bezoek waard dus!

Via Cola di Rienzo

Nog een grote winkelstraat in de stad. Deze winkelstraat bevindt zich vlakbij het Vaticaan. Het is er ook aanzienlijk minder druk. Uitstekend om mee te pakken als je het Vaticaan gaat bezoeken. De Via Cola di Rienzo is een uitstekende mengelmoes van diverse winkeltjes. Je vindt er zelfs een winkel die alles heeft wat je kan bedenken om in de Italiaanse keuken te gebruiken.

Conclusie: bij een citytrip in Rome vindt iedereen zijn gading!!

Uitgaan

Italië wordt genoemd als het land van de wijn. Tijdens je citytrip kan je dan ook genieten van de talrijke wijnbarretjes waar het heerlijk doorbrengen is, op een terrasje bij een zwoele zomeravond. Maar er zijn er die ongetwijfeld meer willen: het avond – en nachtleven van Rome. Zo heb je bijvoorbeeld de wijk Pigneto. Daar kan je het avondleven van Rome beleven. Een lekkere aperitief, begeleidt door live muziek, wat moet een mens nog meer? In de studentenwijk San Lorenzo kan je werkelijk een pub induiken en je helemaal laten gaan.

Er zijn ook rustige toeristen. Voor de liefhebbers, zij kunnen genieten van een concert of een avondje opera.