Ben jij van plan om Turkije als vakantiebestemming te kiezen voor een citytrip? Wij hebben de belangrijkste reisinformatie voor jou opgezocht zodat jij weet waar je heen reist.
- Munteenheid: Turkse lira (TL)
- Tijdsverschil met België: 1 uur later in Turkije
- Aantal inwoners van Turkije: 80.845.215
Geschiedenis
Doorheen de eeuwen kende de plaats Turkije veel verschillende namen en bewoners: Het Hettitische Rijk, het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk, het Ottomaanse Rijk,… Talloze beruchte beschavingen lieten er hun voetsporen achter. Interessante reisinformatie, want deze hebben het hedendaagse Turkije gekneed. Zo voelt Istanbul vandaag aan als een wandeling doorheen het Byzantijnse en Ottomaanse Rijk.
Na de val van het Ottomaanse Rijk wilden de Turken hun onafhankelijkheid behouden. Ze kozen de kant van de Duitsers, maar deze verloren de oorlog en de geallieerden verdeelden het gebied. Dat Griekenland heel de Egeïsche kust kreeg, was een slag in het gezicht. De grote man van WOI, Mustafa Kemal Atatürk, speelde de hoofdrol in het verzet tegen de Grieken. Na deze oorlog, in 1923, werden de grenzen van het huidige Turkije vastgelegd.
Cultuur
Grote Turkse steden zoals Ankara en Izmir voelen heel Westers aan. Vooral wanneer je naar de grote all-in vakantieverblijven gaat, krijg je het gevoel in een heus Westers paradijs te vertoeven. De echte Turkse cultuur leer je pas kennen wanneer je het binnenland intrekt. Hier zie je dat het land bontig gekleurd is met Koerden, Armeniërs, nomaden en zigeuners. 98% van hen is moslim, religie leeft er dus nog. Wil je een moskee bezoeken? Goede reisinformatie vertelt je dat je dan best je blote armen en benen bedekt. Verder staat de Turkse cultuur garant voor lokum (Turks fruit), çay (Turkse thee), olijven, zon, zee, heerlijke specerijen, waterpijpen, en hammams! Je kan het erger treffen.
Ligging en klimaat
De oppervlakte van Turkije telt 783.562 km² en maar liefst elf duizend plantensoorten. Het land kent een unieke positie in Zuidwest-Azië en Zuidoost-Europa. De Bosporus in Istanbul vormt de scheiding tussen Europa en Azië. Het klimaat is verschillend van regio tot regio, afhankelijk van de hoogte en de ligging ten opzichte van de zee. Aan de kusten heerst er een maritiem klimaat dat gekenmerkt wordt door zeer droge en hete zomers. Dit klimaat bereikt het binnenland niet, waardoor het hier soms erg koud kan worden. De Centraal Anatolische Hoogvlakte en de bergen in het oosten kennen dan ook weer een warme zomer. In de lente zijn deze bergen helemaal bedekt met boterbloemen.
Economie
De kans is groot dat jouw kersen, vijgen en abrikozen vanuit Turkije komen. Het land is er wereldwijd de grootste producent van. Hetzelfde geldt voor je watermeloenen, komkommers, kikkererwten, tomaten en aubergines, waarvan Turkije wereldwijd de op één na grootste producent is. De agrarische sector is er dus nog van groot belang. Het zorgt voor 12% van de werkgelegenheid. Daarnaast werken veel Turken in de textiel- of kledingindustrie. De meest dynamische sector die zich het snelst ontwikkelt, blijft echter het toerisme. De financiële crisis heeft niet stevig huisgehouden in het land, waardoor de economie de afgelopen jaren sterk groeide.
Toerisme
Wie aan Turkije denkt, denkt al gauw aan een resort in Antalya. Reisinformatie gaat vaak niet verder dan dat. Maar er is véél meer! Weinig landen zijn zo verfrissend, divers en verrassend als Turkije. Denk aan prachtige uitgestrekte stranden, pittoreske baaien, indrukwekkende bergen, historische steden en een ongelooflijk rijke cultuur. Een citytrip naar het kosmopolitische Istanbul verveelt niet snel. Reis naar het zuidoosten en betreedt het land van de Eufraat, Tigris en de Zwarte Zee. Hier kleurt de aarde groen en groots. Bergtoppen tot 4000 meter hoogte bekoren iedere avonturier. In het midden van het land ligt een mysterieuze streek met eigenaardige rotsen, Cappadocië. Laat je betoveren door de hoogtepunten van Turkije (letterlijk en figuurlijk)!