België

citytrip BelgiëBen jij van plan om België als vakantiebestemming te kiezen voor een citytrip? Wij hebben de belangrijkste reisinformatie voor jou opgezocht zodat jij weet waar je heen reist.

  • Munteenheid: Euro (EUR)
  • Aantal inwoners van België: 11.491.346
  • Oppervlakte: 30.528 km²

Reisinformatie

België, het land dat je waarschijnlijk kent van bier, frieten, pralines en Manneke Pis. Maar dit kleine, dappere land heeft zoveel meer te bieden. Ook al is het niet groot, het heeft bijna alles wat een land leuk maakt: er is de kuststreek aan de Noordzee met het daarbij horende 70 km lange strand. Ga je meer naar het zuiden en het oosten dan kom je in de bergachtige, dicht beboste Ardennen terecht. Het toppunt van dit alles? Het ligt amper op een boogscheut van elkaar want op drie uur tijd rijd je van het noordelijkste punt naar het meest zuidelijke.

Het is de uitgelezen plaats om op citytrip te gaan. Hieronder vind je alvast nuttige reisinformatie terug.

Geschiedenis

Wanneer op 23 september 1830 de Belgische revolutie uitbreekt in Brussel, ontstaat het land zoals we het nu kennen. Door de opstand splits België af van de Verenigde Nederlanden en gaat vanaf 20 december 1830 verder als het Koninkrijk België. Koning Leopold I legde op 21 juli de eed af eerste koning en dat wordt nog elk jaar gevierd tijdens de Nationale feestdag.

Interessante reisinformatie is dat op vandaag het grondgebied 10 provincies telt en Brussel als hoofdstad heeft, waar zowel de Europese Unie als de NAVO hun hoofdzetel hebben.

Cultuur

Belgen, een raar volkje wordt wel eens beweerd, al valt dat al bij al wel mee. Je kan het gerust zelf komen ontdekken. Onderstaande reisinformatie houd je best wel in je achterhoofd tijdens je bezoek.

Belgen zijn vrij bescheiden, maar ook een beetje gereserveerd. Een Belg zal dus niet gauw een vreemde aanspreken. Niettegenstaande is België een zeer gastvrij land en proberen de mensen er alles aan te doen om je te plezieren.

Belgen zijn echte Bourgondiërs. Ze eten graag en veel, en het liefst van één van hun streekgerechten. Typisch Belgische gerechten zijn: frieten met mayonaise, mosselen, konijn met pruimen, stoofvlees en bloedworst met appelmoes. Als nagerecht verkiezen ze vaak chocolade. En dan hebben we nog niet over de biercultuur gehad in België Met meer dan 1500 verschillende biersoorten kunnen we wel zeggen dat de Belg verzot is op zijn bier.

Ligging en klimaat

België, een klein land met hoge bevolkingsdichtheid en een oppervlakte van ongeveer 30.000 km2 dat terug te vinden is in West-Europa. De buurlanden zijn: Nederland, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk. Ook de Noordzee bakent het Belgisch grondgebied af.

Hierna vind je wat reisinformatie over het klimaat terug. 1 ding is zeker, het weer is zeker wisselvallig te noemen. Met een gematigd zeeklimaat heersen er gematigd koude winters en zachte zomers, ook de kans op neerslag is reëel gedurende het hele jaar. België is het hele jaar door ideaal om naar af te zakken, in de winter om te gaan langlaufen in de Ardennen, in de zomer voor een dagje kust en tijdens de tussenseizoenen ideaal voor een ontdekkingstocht in één of andere leuke stad.

Economie

België is één van de meest geïndustrialiseerde gebieden van de wereld. Het was dan ook één van de landen dat mee aan de wieg stond van industriële revolutie in het begin van de 19de eeuw. De dag van vandaag is de economie voornamelijk gebaseerd op diensten, vervoer en handel wat wil zeggen dat de industrie steeds meer afneemt. De textielproductie die als sinds de Middeleeuwen vertegenwoordigt is, heeft ook zijn sporen nagelaten in enkele belangrijke steden zoals Gent, Brugge, Verviers,… Hier kan je musea en textielcentra bezoeken waar je alle informatie over deze ambacht terug kan vinden. Antwerpen is dan weer vooral bekend omwille van zijn diamantslijperij. Heel veel te ontdekken dus in dit kleine land.

Ardennen in Belgie
De Ardennen in België zijn erg mooi!

Toerisme

Doordat België zo veelzijdig is, is het zeker een bezoekje waard. Momenteel komen de toeristen vooral uit de buurlanden, al is er wel een toename merkbaar van bezoekers uit andere Europese landen. Ook de Belg houdt van vakantie in eigen land. Een culturele citytrip, een actief weekendje Ardennen of een dag naar het strand, keuze genoeg.

Wist je trouwens dat ze in België drie officiële landstalen spreken? Het Nederlands (of Vlaams zoals een Belg het noemt) in het noorden van het grondgebied, het Frans in het zuiden en het Duits in de Oostkantons.

Kijk gerust eens bij de stedentrips op deze pagina en laat je inspireren door de nuttige reisinformatie die je hier kan vinden.