Portugal

citytrip PortugalBen jij van plan om Portugal als vakantiebestemming te kiezen voor een citytrip? Wij hebben de belangrijkste reisinformatie voor jou opgezocht zodat jij weet waar je heen reist.

  • Munteenheid: euro (€)
  • Tijdsverschil met België: geen tijdsverschil
  • Aantal inwoners van Portugal: 10.800.000

Geschiedenis

Hoewel Portugal vandaag niet tot de allerrijkste landen van Europa behoort, was dat ooit anders. Het Portugese Rijk gold in de 15de eeuw als een wereldmacht dankzij haar ambitieuze ontdekkingstochten. Het goud dat ze in Zuid-Amerika vonden maakte het land steenrijk. Na de 16de eeuw verloor het rijk veel van haar status door geldverspilling.

In 1910 werd de republiek Portugal in het leven geroepen. Deze kende een woelig bestaan: in amper 16 jaar tijd telde ze 9 presidenten en 45 regeringen. Toch is 5 oktober, de dag van de oprichting van de republiek, nog altijd de nationale feestdag. Dit kan voor jou nuttige reisinformatie zijn, want de Portugezen slapen dan vaak lekker uit.

In 1926 vond er een militaire staatsgreep plaats. Wat volgde was een dictatuur waarin de greep van de Rooms-katholieke kerk versterkt werd. Vandaag is het land nog altijd overwegend katholiek. In 1974 kwam een einde aan de dictatuur en kreeg Portugal een democratisch bewind.

Cultuur

Portugal is een rijk en divers land. Dit weerspiegelt zich dan ook in een sterke cultuur. Fado is een typisch Portugese muziekstijl. Het betekent zoveel als het Portugese levenslied en kent een lange traditie. Vandaag kan je op veel plaatsen genieten van een fado optreden in een gezellige kroeg. Wil je alvast in de Portugese sfeer komen? Amália Rodrigues is een van de bekendste fadozangeressen.

In Portugal zul je niet op je honger blijven zitten. Met een bijna 850 kilometer lange kustlijn eten de Portugezen jaarlijks maar liefst zo’n acht kilo kabeljauw per persoon. Verder vind je haast om de hoek een pastelaria. Deze gebakjes zullen je zeker zoet houden.

Ligging en klimaat

Van woestijnachtige landschappen tot bosrijke gebieden, een hemelblauwe zee, levendige steden en zelfs eilanden. Portugal has got it all. De reisinformatie over het klimaat is logischerwijze dan ook even divers als het land. Het noorden heeft een bergachtige landschap. Weelderig, groen, vruchtbaar. In de zomer is het hier warm, maar in de winter koud. De regio tussen Lissabon en de Algarve is bijna heel het jaar door warm. De perfecte reisbestemming voor wie in de winter zijn vitamine D op peil wilt houden. De eilanden hebben dan weer eerder een subtropisch klimaat.

Economie

Portugal heeft heerlijke porto en lekkere wijntjes, maar gelukkig heeft het land daarnaast nog andere inkomstenbronnen. Minder essentiële reisinformatie, maar wel een leuke funfact: Portugal is de grootste kurkproducent ter wereld. Er zijn enorm veel kurkeiken te vinden in de Portugese bossen, waardoor het land verantwoordelijk is voor de helft van de wereldwijde productie. De visvangst is belangrijk voor zowel voedselvoorziening als export. Het is logisch dat Portugal vooral over zee handelt. In Lissabon, Porto en Faro bevinden zich de belangrijkste havens.

Toerisme

Jaarlijks bezoeken zo’n tien tot twintig miljoen toeristen het land. De meesten zakken af naar de Algarve voor een zon-, zee- en strandvakantie. Wie een citytrip wilt maken gaat snel naar Lissabon of Porto. Ook Madeira is een toeristische trekpleister. Haar minder bekende buureiland, Porto Santo, wordt nog niet vaak bezocht maar heeft nochtans veel potentieel. Lees: hetzelfde als Madeira, maar dan zonder al de toeristen. Er is echter nog veel meer te ontdekken! Walvissen spotten en zwemmen met dolfijnen in de Azoren, gigantische golven trotseren met je surfplank in Nazaré, of op zoek gaan naar verborgen watervallen in het noorden. Het kan allemaal.