Griekenland

ciytrip griekenlandBen jij van plan om Griekenland als vakantiebestemming te kiezen voor een citytrip? Wij hebben de belangrijkste reisinformatie voor jou opgezocht zodat jij weet waar je heen reist.

  • Munteenheid: Euro (EUR)
  • Tijdsverschil België: 1 uur later in Griekenland
  • Aantal inwoners van Bulgarije: 10.768.477

Geschiedenis

Een basis Griekse geschiedenis is onmisbare reisinformatie voor wie een trip naar Griekenland plant, want het barst er van de rijke, historische steden en archeologische bezienswaardigheden. Al rond 40.000 voor Christus woonden er mensen in Epirus. Laten we een sprong vooruit maken naar de meer interessante delen, wat je misschien een flashback naar je middelbare schooltijd bezorgt. In 431 voor Christus leidde spanningen tot een oorlog tussen het aristocratische Sparta en het eerder democratische Athene. Deze oorlog ging de geschiedenisboeken in als de Peloponnesische Oorlog.

In 146 voor Christus begint het Romeinse Rijk. Constantijn de Grote is de bekendste Romeinse keizer uit deze tijd. In 395 wordt het rijk opgedeeld in twee delen: een West- en Oost-Romeins Rijk. Bij het laatste hoort ook het Byzantijnse Rijk. Deze periode wordt gekenmerkt door de vele kruistochten.

In de 15de eeuw valt Constantinopel, en vervolgens heel het noorden van Griekenland, in handen van de Turken. Vanaf 1814 begint de Griekse onafhankelijkheidsstrijd, die de Grieken winnen in 1830.

Cultuur

De olijfboom is hét symbool van Griekenland. Dat zie je in het straatbeeld en proef je op je bord. Jaarlijks consumeert een Griek maar liefst 20 liter olijfolie. Er is echter geen reden tot paniek: de levensverwachting in Griekenland is een van de hoogste in de Europese Unie, gemiddeld wordt een Griek 81,3 jaar oud. Geniet tijdens je reis dus volop van de moussaka, feta en olijven. Je zal merken dat de ramen en deuren van de huizen vaak azuurblauw geschilderd zijn. Dit is geen verwijzing naar de zee, maar het dient om het kwade af te weren. De Griekse cultuur is dus minstens even rijk als de geschiedenis.

Ligging en klimaat

Wil je je melkwitte benen wat zon gunnen? Griekenland is de juiste bestemming, de zon schijnt er 250 uur per jaar! Bovendien ben je, waar je je ook bevindt in Griekenland, nooit verder dan 140 km verwijderd van de zee. Je kan dus zeggen dat zowel het klimaat als de ligging perfect zijn. Het land kent een mediterraan klimaat, met droge en hete zomers en een natte winter. De hoogste temperatuur ooit in Europa werd op Griekse bodem gemeten, en bedroeg maar liefst 48°c. Natuurlijk is er wel een verschil tussen de regio’s in het vasteland, en de eilanden. Bekijk dus op voorhand de reisinformatie voor de regio die jij zal bezoeken.

Economie

De Griekse economie gaat niet van een leien dakje. Na bijna negen jaar economische crisis staat het land op wankele benen. In 2015 was zowat de helft van alle jongeren onder de 25 jaar werkloos. Tijdens de crisis verviervoudigde het aantal daklozen, en verdubbelde het aantal zelfmoorden. Vandaag gaat het gelukkig de betere richting uit. Griekenland krabbelt vooruit en de regering doet zijn best om duurzame investeringen te maken en aan te trekken. De belangrijkste exportproducten zijn onder andere fruit, groenten, noten, verse vis en olijfolie.

stedentrip Griekenland
Het welbekende, prachtige landschap van Santorini, Griekenland

Toerisme

Voor de Grieken is toerisme een ontzettend belangrijke inkomstenbron. 20% van het bnp komt uit deze sector. Twijfel dus niet te lang en boek na deze reisinformatie je vlucht. Je komt niet gauw dichter bij de overblijfselen van het Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse Rijk als in Griekenland. Laat je in Athene, de stad van de Olympische Spelen, overrompelen door het imposante Akropolis. Even imponerend zijn de kloosters gebouwd op hoge rotspilaren in Meteora. Zeer insta worthy. Daarnaast spreekt de schoonheid van eilanden zoals Santorini, Kreta, Kos en Rodos voor zich. Natuur, cultuur, geschiedenis en vooral lekker veel zon.