Schotland

citytrip SchotlandBen jij van plan om Schotland als vakantiebestemming te kiezen voor een citytrip? Wij hebben de belangrijkste reisinformatie voor jou opgezocht zodat jij weet waar je heen reist.

  • Munteenheid: pond sterling (GBP)
  • Tijdsverschil met België: 1 uur later in België
  • Aantal inwoners van Schotland: 5.313.600

Reisinformatie

Schotland is een deel van Groot Brittannië, heeft een eigen parlement en is een zeer veelzijdig land. Iedereen heeft al wel eens gehoord over de steden Edinburgh en Glasgow. Maar Schotland is veel meer dan dat. Echte Schotlandfans die iets of wat avontuurlijk aangelegd zijn, trekken naar de soms onherbergzame Highlands. Om aan goede reisinformatie geraken, moet je goed op zoek gaan en bezienswaardigheden combineren. Schotland is een niet al te groot land, maar geloof het of niet, er is enorm veel te beleven en te ontdekken!

Geschiedenis

De rijke geschiedenis van Schotland begint bij de Picten. Vanaf toen zijn er vele onduidelijkheden. Wél een bekende naam die terugkomt, is William Wallace (Braveheart). De man was een verzetsstrijder voor Schotland, maar werd verraden in 1305. De clans verzamelden zich en brachten de Engelsen diverse slagen toe. Eén en ander brengt ons bij de 19° eeuw. Vanaf toen kunnen we eigenlijk pas spreken over Schotland zoals het nu is. In 2014 werd nog een poging ondernomen om het land onafhankelijk te maken via een referendum, maar ook dat mislukte.

Cultuur

Schotten zijn eigenzinnig. En zeer vasthoudend aan hun rijke cultuur. Dat is iets dat je hen niet afpakt. Bij het vergaren van reisinformatie zal je beslist stuiten op de vele clans die er nog steeds zijn en eigenlijk nooit weggeweest zijn. Er is zelfs een museum waar alle banieren van alle clans zijn uitgestald. En kom met je eigen ogen kijken: het zijn er veel! Een ander Schots spektakel zijn de jaarlijks terugkerende Highlandgames. Informatie hierover vindt je bij je zoektocht naar reisinformatie meer dan genoeg. Schotten zijn onlosmakelijk verbonden met kilts en highland pipes oftewel de doedelzak. De échte cultuur en folklore vindt je terug in de Highlands. Het is daar dat je moet zijn om je een echte Schot te voelen!

Ligging en klimaat

Schotland is een deel van het Verenigd Koninkrijk en is dus omgeven door zeewater. Buiten het echte noordelijke deel van de Highlands kunnen we spreken van een gematigd zeeklimaat. De zomers kunnen zelfs redelijk warm zijn. Maar, het is ook een nat land. Wist je dat er gemiddeld 250 dagen neerslag valt per jaar? En dat in de Highlands gemiddeld 100 van die 250 dagen sneeuw bevat? Wil je het iets droger houden blijf je best in de contreien “centrale laagland”. Van Glasgow tot Edinburgh laat ons zeggen. Maar, nogmaals, wie zich niet laat afschrikken van regen of sneeuw trekt het echte Schotland in!

Economie

Economisch gezien is Schotland geen al te rijk land. Op industrieel vlak concentreert de economie zich in het centraal laagland. Dankzij de zee ontginnen de Schotten olie, wat een belangrijke vorm van inkomsten is. Ook visvangst kunnen we daar bij rekenen. Eens we boven de grens van de centrale laaglanden komen, is het vooral landbouw, met vooral schapen teelt, waar de Schotten het van moeten hebben. Verder hebben zij nog wat whisky stokerijen maar het is uiteindelijk dan toch het toerisme dat een belangrijke rol speelt voor de inkomsten van de Schotten. Dus … we laten Schotland niet in de steek en gaan daar onze vakantie doorbrengen!

Toerisme

Toerisme dus! En wat voor één! Edinburgh en Glasgow bijvoorbeeld zijn een citytrip waard. Voor de andere bezienswaardigheden heb je maar één dag nodig om het belangrijkste te zien. Je opteert daarvoor best om met een reisbureau of een camper op pad te gaan. Tijdens het plannen van je rondreis kan je al wegdromen van dingen die je kan gaan ontdekken. Zo heb je het dorpje Inverness, gelegen aan Loch Ness.. moeten we verder gaan? Of een whisky stokerij bezichtigen, een militaire kazerne, het grootste vissersdorp Ullapool. Schotland heeft veel verborgen schatten. Ontdek ze!!