IJsland

citytrip IJslandBen jij van plan om IJsland als vakantiebestemming te kiezen voor een citytrip? Wij hebben de belangrijkste reisinformatie voor jou opgezocht zodat jij weet waar je heen reist.

  • Munteenheid: IJslandse kroon (ISK)
  • Tijdsverschil met België: 2 uur vroeger in IJsland
  • Aantal inwoners van IJsland: 339.747

Geschiedenis

De geschiedenis van IJsland is redelijk kort maar niettemin leuke reisinformatie. Pas halverwege de Middeleeuwen werd het land bezet door de Vikingen. Zij vertelden levendige saga’s die generatie op generatie werden overgeleverd. Eeuwen na de kolonisatie door de Vikingen werden deze familiekronieken neergeschreven. Vandaag zijn de saga’s een boeiende bron van geschiedenis. Zo weten we nu dat, voor de komst van de Vikingen, er Ierse monniken op het eiland verbleven. Wellicht gingen ze er in alle isolatie mediteren.

De eerste persoon die met succes in IJsland ging wonen, zou het Noorse stamhoofd Ingólfur Arnarson zijn geweest. Hij woonde rond 874 met zijn vrouw en wat slaven op een plaats die ze de ‘Rookbaai’ noemden, omdat er stoom uit de grond kwam. Letterlijk naar het IJslands vertaalt betekent Rookbaai Reykjavik. Na Arnarson volgden heel wat andere kolonisten zijn voorbeeld, voornamelijk Noren die aan het Noorse regime wilden ontsnappen. Ondanks de harde levensomstandigheden probeerden ze in harmonie met de natuur te leven.

Cultuur

Het gigantische eiland herbergt amper 350.000 inwoners. De cultuur van het land is dan ook gevormd door deze isolatie. Familiebanden zijn er sterk en tradities nog steeds erg belangrijk. Toch zijn er ook wat veranderingen aan de gang: door het toegenomen toerisme en de moderne economie die ook hier binnensluipt, wordt het steeds moeilijker voor de bevolking om vast te houden aan hun traditionele manier van leven. De taal die er gesproken wordt is afkomstig van de Vikingen die er ooit woonden. Spreek je een paar woorden IJslands, dan wordt dat erg geapprecieerd. ‘Takk’ betekent bedankt en ‘góðan daginn’ goedemorgen. Maar geen nood: de meeste inwoners spreken Engels!

Ligging en klimaat

IJsland ligt in de Atlantische Oceaan vlakbij de noordpoolcirkel. Het klimaat is echter zachter dan je hier zou verwachten. Tijdens de winter schommelt de temperatuur tussen -10°C en -25°C, al staat het koudste record op -39°C. Tijdens de zomer wordt het best aangenaam. In juli, de warmste maand, kan het op goede dagen 20 à 25°C zijn. Op koude dagen, gecombineerd met een noordenwind, kan het dan weer sneeuwen. Natuurlijk is en blijft het klimaat er erg onvoorspelbaar. Zo wordt het weerbericht er wel zes keer per dag uitgezonden. Bekijk het weerbericht dus afhankelijk van waar jij verblijft, dit is nuttige reisinformatie.

Economie

Zoals je wel zou verwachten, is de economie in IJsland grotendeels afhankelijk van de visvangst. Omdat visprijzen niet altijd even stabiel zijn, probeert de overheid de economie een bredere basis te geven. Zo tracht ze buitenlandse industriële bedrijven aan te trekken en in te zetten op toerisme. In de buurt rond Reykjavik zijn de omstandigheden geschikt voor wat landbouw. Zo worden er bloemen, tomaten, druiven, en komkommers geteeld. Verder voorziet de bevolking zelf in haar behoefte aan vlees- en melkproducten door schapenteelt en veehouderij.

Toerisme

IJsland is puur, ongerept, en valt met geen enkel ander Europees land te vergelijken. Lavavelden, eindeloze ijs- en sneeuwvlakten en borrelende modderpoelen geven het landschap een buitenaards tintje. Dat in combinatie met enorme natuurcontrasten, zoals levendige vulkanen en krachtige watervallen, maakt van het eiland de perfecte reisbestemming voor natuurliefhebbers. Wie geluk heeft, kan zich laten betoveren door het noorderlicht dat overal op het eiland zichtbaar is. Check tijdens je verblijf ’s avonds de reisinformatie om te weten of er kans is op dit prachtige lichtspektakel. De hoofdstad Reykjavik is al even eigenzinnig. Het heeft de grootte van een dorp maar gedraagt zich als een hippe wereldstad. Het is geen wonder dat veel mensen nieuwsgierig zijn naar het land waarvan de naam van de vulkanen onuitspreekbaar zijn. Na amper drie uur vliegen ben je op een magische plaats.