Engeland

citytrip EngelandBen jij van plan om Engeland als vakantiebestemming te kiezen voor een citytrip? Wij hebben de belangrijkste reisinformatie voor jou opgezocht zodat jij weet waar je heen reist.

  • Munteenheid: pond sterling (£) (GBP)
  • Tijdsverschil met België: geen tijdsverschil
  • Aantal inwoners van Engeland: 54.990.000

Geschiedenis

Het wereldberoemde Stonehedge bewijst dat Engeland een lange geschiedenis kent. Deze begint 700.000 jaar geleden, bij de eerste bewoners in het zuiden van het land. Rond 55 na Christus valt Julius Caesars oog op het Engelse gebied. Vanaf dan begint de geschiedenis die interessante reisinformatie vormt voor je reis door de Engelse landschappen. Na twee mislukte pogingen slagen de Romeinen er in het eiland te bemachtigen. Ze noemen het Brittania. In de 5de eeuw trekken de Romeinen zich terug en verspreiden de Angelsaksische volkeren zich. Gedurende de 9de eeuw lijdt het koninkrijk Wessex, dat toen het grootste was, onder de aanvallen van Scandinavische Vikings.

In de 15de eeuw breekt een nieuwe periode aan: de Tudors. Je kent ze misschien van de gelijknamige serie. Deze nieuwe dynastie regeerde tot 1603 en zorgden voor heel wat veranderingen: cultureel kende Engeland een grote bloei dankzij het werk van Shakespeare. De banden met de kerk van Rome werden doorgeknipt, waardoor het protestantisme meer terrein won. Vanaf de 17de eeuw start de koloniale en financiële expansie. De eerste nederzettingen in India en Noord-Amerika volgen. In de 19de eeuw kent het land haar economische en politieke hoogtepunt. Na de tweede wereldoorlog verliest Engeland de meeste kolonies en haar positie als wereldmacht.

Cultuur

Dankzij hun expansiedrift is de Britse cultuur wereldwijd verspreid. De Engelse taal dient vandaag nog vaak als de officiële of tweede taal in de landen van het Gemenebest. Ook in internationale organisaties wordt Engels meestal gebruikt als de voertaal. Daarnaast geniet het Britse koningshuis nog steeds veel aanzien. Zo zijn prins William en zijn vrouw Kate Middleton, en prins Harry en Meghan Markle wereldberoemde royals. Ook de typische ‘english breakfast’ is befaamd, al is het absoluut niet zo dat alle Britten met deze maaltijd hun dag beginnen. Wanneer iemand je voorstelt: ‘Let’s have a cuppa’, bedoelt hij of zij thee. Dagelijks drinken ze drie tot vier tassen thee. Liefst zwarte thee, met melk, scones en jam.

Ligging en klimaat

Samen met Noord-Ierland, Schotland en Wales maakt Engeland deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Met ruim 53 miljoen inwoners is Engeland het grootste en meest dichtbevolkte gedeelte. Er heerst een gematigd maritiem klimaat. Dit betekent dat er eerder milde winters zijn, met warme zomers. Het regent heel het jaar door, maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van regio tot regio. Het zuidoosten van Engeland is bijvoorbeeld droger dan Nederland. Controleer deze reisinformatie even voor je vertrekt. In Londen kan het ‘s zomers aangenaam warm zijn, rond de 24°c.

Economie

De Industriële Revolutie in de 19de eeuw maakte van Engeland een grote industriële macht. Vandaag heeft het land in veel sectoren zijn leidende positie verloren. Toch is Engeland nog een belangrijke producent van de volgende producten: wollen goederen, computers, glas, ijzer, staal en telecommunicatieapparatuur. Daarnaast is de kleding- en modesector er ook van groot belang. Deze sector stelt meer dan 200.000 mensen te werk. Bovendien blijft Londen, Brexit of geen Brexit, een economische, culturele en politieke wereldstad. De stad telt de meeste miljardairs ter wereld.

Toerisme

Reisinformatie over Engeland behandelt meestal ofwel een citytrip naar Londen, Manchester of Liverpool, ofwel de mooie natuurgebieden zoals Schotland, de kustregio en het gebied rond York. En dat is allemaal terecht. Londen is een van de meest bezochte steden ter wereld. Van geschiedenis tot groene parken en levendige pubs, er is van alles te beleven.

De Engelse kuststreek ontleent zich dan weer voor de perfecte roadtrip. Ruige kliffen en oude kastelen schetsen een betoverend landschap. Aan de kust zijn verschillende mooie badsteden, kleine vissersdorpjes en het graafschap Yorkshire.

Fans van Game of Thrones reizen liever naar Noord-Ierland. De Causeway Coastal Road is een spectaculaire weg met vele dramatische hellingen. Hier zie je de belangrijkste opnamelocaties van de serie Game of Thrones. Let’s go!