Citytrip Londen

Een metropool als Londen heeft voor ieder wat wils. Toch zorgt het levendige karakter en de diversiteit ervoor dat de stad de ideale citytrip is voor jonge gezinnen en koppels. De vele bezienswaardigheden leiden je doorheen de grootse geschiedenis van het Britse rijk, zoals het Palace of Westminster, Big Ben en de Tower Bridge. Daarnaast zorgen botanische tuinen en parken voor de noodzakelijke afwisseling met de drukte van de stad.

Londen is met meer dan 7,5 miljoen inwoners een absolute grootstad. Deze diversiteit zie, hoor en proef je tijdens je stedentrip. Er worden meer dan 300 verschillende talen gesproken in de stad. Bovendien is de Britse hoofdstad een goede uitvalbasis voor een verdere excursie in het Verenigd Koninkrijk. Je betaalt er met de pond.

Ben je goed op voorhand voorbereid of is je citytrip eerder een last minute beslissing? Lees verder over de hipste hot spots en de meest imposante bezienswaardigheden van de stad.

Geschiedenis

Een kleine nederzetting op de Theems tweeduizend jaar geleden leidde tot de multiculturele stad met 7,5 miljoen inwoners die Londen vandaag is. Jouw citytrip start dan ook hier, bij de geschiedenis van de stad. In 43 veroverden de Romeinen het gebied en noemden het Londinium. De stad kende dankzij haar strategische ligging een snelle groei en sterke economie. In de 5de eeuw verlieten de Romeinen het gebied, waarna de Angelen, Saksen en Vikings er de plak zwaaiden.

In 1066 won Willem de Veroveraar de Slag bij Hastings. Hij duidde Londen aan als hoofdstad en liet er een fort bouwen. Dat fort zou uitgroeien tot wat vandaag de Tower of London is, een van de vele bezienswaardigheden in de stad die jij zal zien tijdens je stedentrip. De stad groeide buitengewoon en kende veel chaos en ziekten. In 1666 verwoestte een grote brand de complete stad. Meer dan 10.000 huizen en 80 kerken gingen op in as. Christopher Wren, een bekende architect, leidde de heropbouw van de stad.

Het victoriaanse tijdperk breekt aan in 1837. Engeland wordt het machtigste land ter wereld. De Londense bevolking groeit van 1 naar 6 miljoen in amper een eeuw tijd. De Industriële Revolutie in de 19de eeuw zorgt voor veel economische voorspoed, maar evenzeer voor duizenden arbeiders die werken in slechte omstandigheden. De beroemde auteur Charles Dickens beschreef de stad in deze periode zeer accuraat. In de 20ste eeuw raakt het Verenigd Koninkrijk betrokken in de twee wereldoorlogen. De stad verloor ontelbaar veel burgers. Vooral de City, het financiële deel, werd geraakt door de bombardementen. Buckingham Palace en Westminster bleven gelukkig ongeschonden, zodat jij deze kan bezoeken tijdens je citytrip.

stedentrip Londen
De Tower Bridge over de rivier de Theems in Londen

Bezienswaardigheden

Tijdens een weekendje Londen voel je dat de stad ooit decor deed als epicentrum van de wereld. Kolossale gebouwen en imposante boulevards vormen het landschap. Dat in combinatie met de vele bezienswaardigheden, de betere winkels en dat heerlijk Britse accent, maken van Londen een ideale citytrip.

Start je stedentrip bij de grote kleppers zoals de Tower Bridge. Deze brug dankt zijn naam aan de locatie, namelijk dicht bij de Tower of London. De brug is 244 meter lang en gebouwd over de Theems in 1886. De Victoriaans-Gotische stijl was toen populair in de stad. De brug is een plaatje. Er zijn dan ook veel plaatsen rondom de brug vanwaar je hem mooi kan fotograferen. Een tip is de kade bij de Tower of London, hier heb je een goed uitzicht. Een andere tip is om de Tower Bridge ‘s avonds te bekijken, de verlichting op de brug is prachtig in het donker.

Westminster Abbey is een kerk in het hartje van Londen. Zowel lokale bewoners als toeristen bezoeken de kerk regelmatig. Je wilt dit religieuze monument niet missen tijdens je citytrip. De kerk is al sinds 1090 open en is dus zowel van culturele als geschiedkundige ware. Je kent hem wellicht vooral van de kroningen en begrafenissen van leden van het Britse koningshuis. Ook voor Shakespeare is er een gedenkteken. Naast Westminster Abbey ligt het Palace of Westminster, ook wel bekend als het House of Parliament. Hier zetelt het Britse parlement. Het gebouw is zeer indrukwekkend. De oudste gedeelten dateren uit 1097. Nog indrukwekkender is misschien wel de klokkentoren. Big Ben domineert de Londense skyline. Wist je trouwens dat Big Ben de naam van de klok (de luidklok, niet het uurwerk) is, en niet van de toren zelf? Een interessant feitje om tijdens je stedentrip aan je gezelschap te vertellen.

Een ander gebouw dat de skyline tekent, is de London Eye. Deze ligt recht tegenover het Palace of Westminster en werd in 1999 officieel geopend. Stap in en bekijk de stad eens vanuit de lucht. Je stijgt 135 meter richting de hemel. De rit duurt een half uur, maar je kan maar liefst 55 monumenten spotten vanuit de London Eye! Ideaal voor wie maar een weekendje de tijd heeft voor zijn citytrip. Met helder weer kan je zelfs Windsor Castle zien liggen. Als je het reuzenrad zou uitrollen, zou het maar liefst 4 voetbalvelden groot zijn. Nu je toch in de buurt bent, kan je ook Downing Street bezoeken. Op nummer 10 bevindt zich de ambtswoning van de Britse premier. Het is de meest gefotografeerde voordeur ter wereld. Een citytrip in Londen is dan ook niet compleet zonder een foto van deze voordeur.

Van hieruit is het maar een kleine wandeling naar Buckingham Palace. Deze klassieker mag je niet overslaan tijdens je stedentrip. Dit paleis is de officiële residentie van de koningin. Het gebouw telt 600 kamers en werd in 1762 gekocht door George III. Hij kocht het als een landhuis voor zijn 15 kinderen. Het paleis zelf is meestal gesloten voor publiek, maar tijdens de maanden augustus en september is de koninklijke familie op vakantie en kan je binnen. Je zal overweldigt worden door de rijkdom. Er hangen meesterwerken van onder andere Rubens en Rembrandt. Tip: ga langs om 11:30 uur. Tijdens de maanden april tot juli vindt er dan de ceremoniële wisseling van de macht plaats.

Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de National Gallery. Dit museum werd in 1824 opgericht en focust op schilderkunst. Doorheen de jaren heeft het een prestigieuze collectie schilderijen verzameld. Onder andere de Zonnebloemen van Van Gogh hangen er. Ook het British Museum is een aanrader van formaat tijdens je citytrip. Het museum gaat over de menselijke geschiedenis en cultuur en beschikt over een van de meest uitgebreide collecties ter wereld. Wandel doorheen de eeuwen van de mummie van Cleopatra naar het bronzen hoofd van Augustus.

Vervoer

Londen is een grote metropool. Hierdoor liggen bezienswaardigheden soms ver van elkaar. Je kan dan ook haast niet anders dan tijdens je citytrip gebruik te maken van het openbaar vervoer. Je kan losse tickets kopen, maar als je er vaker gebruik van maakt, is een London Travelcard of de Oyster Card voordeliger.

De London Travelcard is een kaartje dat één of zeven dagen geldig is. Je kan de kaart hier online kopen. De kaart is geldig voor de trein, bus, metro, tram, boot en de DLR, die in het oosten van Londen rijdt. Opgelet: het systeem werkt met zones. Je kan dus enkel in de zone geraken waarvoor je betaalt hebt. De toeristische trekpleisters liggen vooral in zone 1 en 2. De Oyster Card is interessant voor wie van plan is vaker de metro te nemen tijdens zijn citytrip. Het is een kaartje dat je oplaadt bij de metrostations. Je bepaalt zelf het bedrag dat je erop zet. Een rit met de Oyster Card is altijd het goedkoopste.

Het metronetwerk, ook wel de London Underground of ‘the tube’ genoemd, is heel uitgebreid. Iedere ochtend stappen maar liefst 57.000 mensen in Waterloo Station op de metro. Het is efficiënt en goedkoop. Je kan een plattegrond vinden in de metrostations, of je kan de app downloaden.

De rode dubbeldekker bussen hebben een authentiek karakter. Bovendien zie je veel van de stad als je erin rond rijdt, vooral als je een plaatsje van boven hebt bemachtigd. Tip: buslijn 24 is bijna een toeristische attractie. De bus rijdt onder andere langs Leicester Square, Trafalgar Square, the Houses of Parliament, Big Ben en Westminster Abbey. Over een goedkope sightseeing tour tijdens je stedentrip gesproken.

Weekendje Londen
Op de Borough Market in Londen kan je nieuwe smaken ontdekken. Een bezienswaardigheid an sich.

Hot Spots

De ochtend heeft goud in de mond, en daarom start je een dagje citytrippen ook best met een lekker ontbijt. En volgens Engelse traditie mag dat een stevig ontbijt zijn. De typische English breakfast vind je in zo goed als alle pubs en restaurantjes. Heb je zin in wat lichters? 26 Grains is een hippe ontbijttent waar je gezonde opties hebt. Ook The Breakfast Club in Soho is een aanrader. Het ‘brekky’ menu bestaat uit sandwiches, wafels en pannenkoeken. Ligt je hotel eerder in het centrum? Ga dan naar Caravan. Deze hot spot ligt dicht bij het station van King’s Cross. De smakelijke koffie zorgt voor een goede start van je stedentrip.

Na je ontbijt ben je klaar voor een frisse ochtendwandeling.

40% van de stad is groen (!) dus je hebt keuze genoeg aan parken. Hyde Park is ongetwijfeld het bekendste. Ook Greenwich Park, het oudste park van Londen, is prachtig. Als je stil bent, spot je misschien wel een vos of hert. Aanschouw de enorme eik uit de 12de eeuw, de ‘Queen’s Oak’. Nood aan nog meer natuur? Maak een kleine excursie naar Richmond Park, het grootste koninklijke park in Londen. Het is tien vierkante meter groot, dus ideaal voor een fikse wandeling.

Londen heeft voor iedereen wat in petto. Voor muziekfans is een foto van Abbey Road een verplichting tijdens een citytrip in de stad. Literatuurliefhebbers zullen dan weer het Charles Dickens Museum willen bezoeken. Dit museum bevindt zich in zijn oude woning.

Het multiculturele karakter van Londen vertaalt zich ook in eettentjes met traditionele gerechten van alle windstreken. Een goed voorbeeld is de food market in Brixton Market. Deze ligt in Brixton, de officieuze hoofdstad van de Jamaicaanse gemeenschap in Londen. De eetkraampjes bieden de beste street food aan. Heerlijk en goedkoop! Een andere food paradise is Borough Market. Deze markt is gedeeltelijk overdekt en ligt centraal, aan de zuidelijke ingang van London Bridge. De geuren verleiden je om nieuwe smaken te ontdekken. Zelfs als je geen honger hebt is Borough Market een absolute bezienswaardigheid om te bezoeken tijdens je citytrip. Het is een klein labyrint aan straatjes met een heel unieke sfeer.

Ga in de namiddag voor de echte Engelse ervaring met een afternoon tea. Brown’s is een prima adresje. Queen Victoria kwam er al. Ze hebben er heel verfijnde zoetigheden, maar je betaalt er ook wat voor. Nog een luxueuze high tea vind je in the Rose Lounge. De lounge ademt comfort en rust, terwijl je eigenlijk in het midden van een drukke stad zit. De scones en opgeklopte room zijn er hemels. Op zoek naar een meer budgetvriendelijke afternoon tea? Ga naar Balthazar in Convent Garden.

Lekker dineren tijdens je citytrip is geen probleem. Van de heerlijke chicken tikka massala bij Dishdoom, ook in Convent Garden, wil je geen afscheid nemen. Dit Indisch restaurant serveert zalige gerechten voor eerlijke prijzen. Voor een echte Britse maaltijd moet je naar Canteen gaan. Ga niet last minute, reserveren is noodzakelijk bij Canteen. Goedkopere, maar ook leuke adresjes zijn: Jaguar Shoes in Shoreditch (de beste burgers), La Devina (mmm, Italiaans), Pham Sushi, en Wahaca voor lekkere Mexicaanse quesadillas.

Verblijf

Een citytrip in Londen is heftig. Na een drukke dag in de stad of een vermoeiende vlucht, verlang je naar een comfortabel verblijf. Hotels in Londen zijn niet goedkoop. Daarbij komt dat Londen een van de meest bezochte steden ter wereld is, waardoor de leukste hotels al snel volgeboekt zijn. Het is dus een goede tip om je verblijf voor je citytrip al zo vroeg mogelijk vast te leggen.

Een van de mooiste wijken ter wereld, is Notting Hill. Waan je Julia Roberts tijdens een verblijf in een chique hotel zoals The Laslett of London House hotel. Liever wat goedkoper? Ga dan kijken naar verblijven buiten het centrum. Shoreditch is een van de hipste buurten van Londen. Het barst er van de creativiteit en energie. Er zijn veel straatmuzikanten en alternatieve cafeetjes. Je hebt er veel hotels, variërend van €50 tot €230 per nacht. Ben je van plan tijdens je stedentrip vooral het culturele leven te ontdekken? Kies dan voor een verblijf in The West End. Hier zijn de wereldberoemde theaters gevestigd, en ook goede hotels. De stad heeft ook een ruim aanbod aan jeugdherbergen. Clink78 Hostel in Londen is een goede uitvalsbasis voor een weekendje weg. Dit oude gebouw is gehuld in een hip jasje, en bovendien erg budgetvriendelijk.

Je kan ook opteren voor een verblijf verder weg. Ook aan de rand van Londen zijn er veel hotels en Airbnb’s te vinden. Bovendien is er een goede metro- en busverbinding naar de stad, zo zie je alleen maar meer van de Britse hoofdstad tijdens je citytrip.

Shoppen

Cool, stoer, kleurrijk, schaamteloos, hip. In Londen spot je de gekste street wear. De stad staat voor eigenzinnigheid en individualisme. Als je nog niet geïnspireerd bent, wordt je het daar wel, in de winkelstraten. Een dagje shoppen staat sowieso op de planning van je stedentrip.

De grootste merken vind je overal ter wereld, maar hun vestigingen in Oxford Street en Regent Street sla je als shopaholic niet over. Deze winkelstraten zijn heuse bezienswaardigheden en belevenissen. Iconische merken zoals Topshop en Selfridges hebben hier grote, glimmende etalages. Op zoek naar iets exclusiever, zoals een bepaalde designer? In Sloane Street hebben grote fashion merken en designers een winkel. Tip: Ga later op de dag. De winkels zijn hier open tot 21 uur. Zo ontwijk je de grootste drukte en winkel je tijdens je citytrip op je gemak.

Harrods is nog zo’n essentiële topper. Dit gigantische warenhuis biedt met zijn slogan ‘All things for all people, everywhere’ goedkopere kleding en accessoires aan. Let op het bombastische interieur, inclusief Egyptische roltrap en marmeren hammam. Goed voor een goedkoop souvenirtje van je stedentrip.

Naast grote luxe merken en warenhuizen heeft Londen ook heel wat markten. Op Broadway Market kan je alles vinden. Van lingerie tot servies uit de jaren ‘50. Deze markt vindt iedere zaterdag plaats. Ook wie niet tijdens het weekend in de stad is, kan langsgaan voor de charmante boekenwinkeltjes. In Shoreditch, niet ver van Brick Lane, vind je BOXPARK. In deze verzameling van containers zijn allerlei kleine pop-up stores gevestigd. Om je energiepeil tijdens het shoppen hoog genoeg te houden, kan je ook een hapje eten op de eerste verdieping.

The Queens Larder Londen
The Queens Larder is een traditionele Engelse pub. Come have a pint or two!

Uitgaan

Je citytrip bekronen met een onvergetelijke nacht? In Londen heb je de keuze uit chique cocktailbars, ruige Irish pubs, uberhippe industriële clubs en jofele jazzy cafeetjes. Kortom: het Londense nachtleven zit vol verrassingen en mogelijkheden. In populaire uitgaansgebieden zoals Soho en Shoreditch zijn de meeste bars open tot 1 of 2 uur. Wil je de avond nog wat rekken, verplaats je dan naar een club. Deze zijn meestal open tot 3 uur.

De beste cocktails drink je in Trailer Happiness. In deze ondergrondse lounge lijkt het alsof je terug gekatapulteerd wordt naar de jaren ‘70. Het thema is exotisch, dus vergis je niet in de barman mijn zijn Hawaii T-shirt: cocktails maken ze hier met veel show. Ben je het ondergronds beu, probeer het dan eens hogerop. Kensington Roof Gardens is een rooftopbar en exclusieve club. Hier draait alles om gezien te worden. Dames in designerkleding met grote zonnebrillen en hoge naaldhakken geven het beste van zichzelf op de live muziek. Kensington Roof Gardens is een hele Londense ervaring.

The Book Club in Shoreditch ziet er langs de buitenkant niet zo spectaculair uit, maar dat is het wel. Leuk voor als je nieuwe bandjes wilt ontdekken tijdens je citytrip. In de kelder blazen de hip hop beats je bijna omver. Andere clubs in Shoreditch waar je goed kan dansen zijn XOYO en Nola.

Wil je zelf jouw citytrip regelen?

Wij regelen onze citytrips ook altijd zelf, maar wist je dat er een paar handige tips en trucs zijn om net wat goedkoper alles te boeken?

Vergelijken is besparen

Zoals het eigenlijk met alles is in het leven: hoe meer je weet, hoe sterker je staat. Door prijzen te vergelijken van verschillende overnachtingsmogelijkheden, vluchten, uitstapjes of autohuur kan je best wel wat geld besparen.
Wij checken altijd deze organisaties als we een citytrip zelf gaan boeken:

Hotels, hostels, B&B of appartementen

 • Booking.com – heeft vaak goedkope aanbiedingen voor hostels, B&B en hotels op mooie plekken in de stad
 • Airbnb.com – bekijk welke appartementen beschikbaar zijn
 • Hotels.com – is onderdeel van Expedia en biedt wereldwijd ruim 365.000 hotels aan
 • Trivago.be – een wereldwijd bekende hotelzoekmachine
 • Momondo.be – een handige reiszoekmachine om prijzen voor vluchten, hotels en autoverhuur te vergelijken
 • Hoteldeal.be – als alternatief voor Booking.com gebruiken wij deze nog wel eens

Tours, excursies, huurauto's en reisgidsen

 • Getyourguide.nl – weet op voorhand al wat er te doen is in een stad. Goede skip-the-line prijzen
 • Tripadvisor.com – grootste reiscommunity van de wereld met goede tips voor elke plek
 • Bajabikes.eu – Verken de stad op een fiets, deze aanbieder opereert in meer dan 100 steden
 • Europcar.be – groot aanbod van huurauto’s
 • Dezwerver.nl – Expert in reisgidsen en landkaarten
 • Bol.com – Reisgidsen, maar ook travel gear, backpacks en al het andere leuks

Vluchten, bus, trein en parking

 • Cheaptickets.be – vinden wij de beste tickets om goedkoop te vliegen
 • Skyscanner.com – een goed alternatief om vluchten te vinden
 • Flixbus.be – op een betaalbare manier reizen binnen Europa
 • B-europe.com – Internationaal treinreizen met o.a. Thalys, Eurostar, TGV, ICE etc.
 • Parkos.be – Vergelijk parkings die goedkoper lang parkeren aanbieden bij luchthavens in België, Nederland en Duitsland

Geen zin om het zelf te regelen?

Geen zin om het zelf allemaal uit te zoeken? Bekijk de volgende organisaties eens, wij hebben er wel eens leuke deals gevonden:
 • Prijsvrij.be – pakketreizen en losse hotels voor stedentrips, weekendjes weg en vakanties. Je betaalt hier geen boekingskosten
 • Connections.be – zoek je een vlucht met hotel? Via Connections kan je jouw citytrip regelen
 • Pharosreizen.be – met eigen vervoer heel Europa verkennen? Tijdens deze langere reizen zijn de overnachtingen goed geregeld
 • Srprs.me – Bepaal zelf met wie, hoe lang en wanneer je op reis gaat, maar met de bestemming als verrassing. Zonder plannen reizen
 • Tui.be – Uitgebreid aanbod aan citytrips voor redelijke betaalbare prijzen