Hongarije

citytrip HongarijeBen jij van plan om Hongarije als vakantiebestemming te kiezen voor een citytrip? Wij hebben de belangrijkste reisinformatie voor jou opgezocht zodat jij weet waar je heen reist.

  • Munteenheid: Forint (HUF)
  • Tijdsverschil met België: geen tijdsverschil
  • Aantal inwoners van Hongarije: 9.850.845

Geschiedenis

Als je vandaag aan een Hongaar vraagt hoe hij zichzelf identificeert, is de kans groot dat hij ‘Magyaar’ antwoordt. De Magyaren zijn de oudste bekende inwoners van Hongarije en dus hun etnische voorouders. Ze leefden tijdens het Stenen Tijdperk en waren een tijd de baas over Europa. Zo sterk als ze toen waren, zo zwak waren ze in 1526 wanneer het Ottomaanse Rijk het land binnenviel. 150 jaar lang zwaaiden de Ottomanen er de plak. Later flirtte het land tweemaal met het communisme. Pas in 1989 werd de huidige Republiek Hongarije geboren. Het land is een echte smeltkroes van oosterse en westerse invloeden.

Cultuur

Om de rijke folklorische traditie van Hongarije te leren kennen, moet je niet naar een museum gaan. Er zijn nog talloze dorpjes waar men leeft volgens eeuwenoude tradities. Veel van deze volkscultuur vind je in de streken Őrseg en Hortobágy. In het dorp Holloko, Unesco-werelderfgoed, dragen de inwoners met trots hun traditionele kleding met veel tierlantijntjes. Ze wonen in hun typisch landelijke huizen en bereiden hun authentieke Palócz-keuken. Want eten en drinken is er van groot belang en dus onmisbare reisinformatie. Veel van de dagelijkse evenementen zijn hiermee verbonden. Zo organiseren ze graag kookwedstrijden en wedstrijden voor het vullen van Hongaarse worst. Volgens de Hongaren is het onmogelijk om ziek te worden in hun land. Zowel Pálinka, het typisch alcoholische drankje, als de thermale baden werken genezend.

Ligging en klimaat

Hongarije ligt in het midden van Europa. Het klimaat is gematigd met warme zomers en koude winters. Er is veel zon en relatief weinig neerslag. ‘s Zomers kan het er wel eens benauwd worden, zeker in steden zoals Boedapest. De heuvels, bossen en de Donau zorgen dan voor afkoeling. In reisinformatie over Hongarije kom je regelmatig superlatieven tegen. Het land is misschien wel klein, maar rijk aan natuurschatten. Zo hebben de Hongaren het grootste warmwatermeer ter wereld, het Balatonmeer in Hévíz. En er is maar liefst 520.000 hectare aan beschermde natuurgebieden. Leg deze samen en je krijgt een van de grootste natuurparken ter wereld, dat overgaat van zachte heuvels tot de Alpen, dichte bossen en eindeloze vlakten.

Economie

Toen Hongarije uit de Sovjet-Unie stapte, kende de economie een vrije val doordat de traditionele markten wegvielen. Vooral de grote staatsbedrijven kregen het moeilijk. Veel landbouwbedrijven waren gelukkig al privé, want de meeste inkomsten komen uit deze sector. Hongarije is ‘s werelds grootste exporteur van braadkippen en ganzenlever. Het noordwesten van het land kent de laatste jaren een sterke economische groei, maar Boedapest blijft de onbetwiste motor van de economie. Toerisme is ook een belangrijke factor voor het land. Vroeger kwamen er vooral rijke Oost-Europeanen en Oostenrijkers.

Toerisme

Vandaag bestaat er heel wat reisinformatie over Hongarije, maar toen het Ijzeren Gordijn viel, was het Westen erg benieuwd. Wat was er daar aan de andere kant te beleven? Heel wat, zo bleek, want het oude Europa is er beter bewaard gebleven. Niet alleen Boedapest is een citytrip waard. Koningssteden Esztergom, Székesfehérvár, Buda en Visegrád die in de Middeleeuwen de hoofdsteden van het land waren, zijn evenzeer prachtig met hun basilieken en barokke centrums. Op veel plaatsen in Hongarije zijn er bronnen van thermaal water. Dit water heeft een geneeskundige kracht, het helpt onder andere bij huidkwalen. Zeker een duikje waard dus.