Tsjechië

citytrip TsjechiëBen jij van plan om Tsjechië als vakantiebestemming te kiezen voor een citytrip? Wij hebben de belangrijkste reisinformatie voor jou opgezocht zodat jij weet waar je heen reist.

  • Munteenheid: koruna (kroon) (CZK)
  • Tijdsverschil met België: geen
  • Aantal inwoners van Tsjechië: 10.674.723

Geschiedenis

Ben je van plan op reis te gaan naar Tsjechië? Begin dan je reisinformatie met wat geschiedenis. Al vanaf de Steentijd wordt het gebied bewoond. Van de 4de tot de 1ste eeuw voor Christus woonden de Keltische stammen hier. Veel daarvan zie je vandaag echter niet. Ook de Romeinen waren een tijdje aanwezig, maar zij trokken zich alweer snel terug en lieten niets achter.
Vanaf de 5de eeuw kwamen de Slavische volken in Tsjechië. Er ontstond een gigantisch rijk, dat ook Polen en Hongarije omvatte. Toen dat rijk uit elkaar viel, werden de Bohemen de belangrijkste stam. Pas in de 19de eeuw werd het Tsjechisch nationalisme een belangrijke factor. Het land werd daarvoor altijd bezet door Oostenrijk. In 1918 ontstond Tsjecho-Slowakije. Later kregen de communisten er voor het zeggen. Pas in 1993 ontstond de Tsjechische Republiek.

Cultuur

Ondanks de prachtige Sint-Vituskathedraal in Praag, is het grotendeel van de Tsjechen ongelovig. Ongeveer 30% is rooms-katholiek, maar slechts weinigen gaan echt naar de kerk. Toch vieren Tsjechen uitgebreid Kerstmis. In Jindrchuv Hradec staat tijdens deze periode zelfs de grootste bewegende kerststal ter wereld. En nog gekkere reisinformatie: Sinterklaas vieren ze ook! Het gaat er wel een klein beetje anders aan toe. De Sint wordt er vergezeld door een engel en een duivel. Die laatste moet de stoute kinderen bang maken. Verder is de cultuur er erg interessant. Ze eten graag worstjes en drinken graag bier. What’s not to love?

Ligging en klimaat

De Tsjechische Republiek ligt in Centraal-Europa. Het land grenst aan Duitsland, Polen, Slowakije en Oostenrijk. Historisch gezien bestaat het uit drie deelregio’s: Bohemen, Moravië en Tsjechisch-Silezië. Maar liefst twaalf plaatsen in het land staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het Westen van het land heerst er een gematigd klimaat. Er is heel het jaar door neerslag, met weinig verschil tussen winter en zomer. In het oosten daarentegen zijn er erg hete zomers en zeer koude winters, dit komt door de bergen. Zo ook in de hoofdstad. In de winter is de gemiddelde temperatuur in Praag zo’n 9°C, in de zomer ligt deze boven de 30°C.

Economie

Tsjechië heeft een sterke economie. Een van de beste van de voormalige communistische landen. In 2010 produceerde het land meer dan tien miljoen auto’s waarvan tachtig procent werden geëxporteerd. Škoda is een Tsjechisch automerk. Opvallend is ook dat de beroepsbevolking er over het algemeen hoogopgeleid is. De houtverwerkende industrie, denk aan zagerijen, houten bouwmaterialen en pallets, is er van groot belang. Ook de meubelindustrie is goed voor zo’n 3% van de productie. Ze exporteren vooral naar Oostenrijk, Duitsland, België en Nederland.

Toerisme

Ben je op zoek naar een indrukwekkende bestemming binnen Europa? Tsjechië is een ideale keuze. Het land is een onopvallende underdog waar je ontzettend veel kan ontdekken. Van folklore tot natuur, ruige berglandschappen en uitgestrekte bossen. Bovendien kan je er betaalbaar skiën. Het Ertsgebergte, dat de grens tussen Tsjechië en Duitsland vormt, is een goed uitgerust skigebied. Avonturiers kunnen ook de Krkonose Bierroute volgen. Al wandelend (en drinkend) ontdek je de brouwerijen in de bergen. Vergeet Praag niet. Een romantisch decor voor een citytrip met je lief.