Zweden

citytrip ZwedenBen jij van plan om Zweden als vakantiebestemming te kiezen voor een citytrip? Wij hebben de belangrijkste reisinformatie voor jou opgezocht zodat jij weet waar je heen reist.

  • Munteenheid: Zweedse kroon (SEK)
  • Tijdsverschil met België: geen
  • Aantal inwoners van Zweden: 9.960.487

Geschiedenis

Vandaag kennen we Zweden als een vooruitstrevend en neutraal land. Dat was ooit wel anders, met haar roofzuchtige Vikingen. Deze leefden van 800 tot 1050 na Christus. Vanuit Zweden, Denemarken en Noorwegen maakten de Vikingen tochten doorheen Europa waarbij ze dorpen plunderden, inwoners afslachtten of tot slaven maakten. Voor Scandinavië was dit een bloeiperiode, voor de rest van Europa vooral een angstvallige tijd. In 1523 werd Zweden een monarchie met Gustaaf Wasa als eerste koning. Onder het bewind van zijn zoon, Gustav II, kende Zweden een sterke vooruitgang en breidde het grondgebied uit naar delen van Finland, Polen, Rusland en Duitsland. Na een oorlog met Rusland moest Gustav II al de gewonnen gebieden weer afstaan. Maar sinds 1814 is Zweden niet meer betrokken bij een oorlog. Het is een neutraal land, dat wel bij de EU behoort maar nog steeds zijn eigen munteenheid heeft.

Cultuur

Voor een themafeestje ga je niet meteen het land Zweden kiezen. Toch ken je verrassend meer van hun cultuur. Om te beginnen lust iedereen de Zweedse gehaktballetjes, köttbullar wel. En wie heeft er geen meubelstuk van Ikea in zijn huis pronken? Daarnaast kan je in zo goed als iedere supermarkt knäckebröd kopen. Wist je trouwens dat een Zweed gemiddeld 5,5 knäckebröd eet per jaar? Het traditionele brood is er nog steeds populair. Het is ook leuke reisinformatie dat Zweden nogal bijzondere feestdagen heeft. Zo viert het land op 4 oktober kanelbullens dag, oftewel kaneelbroodjesdag. Op 25 maart is het dan weer Våffeldagen, Dag van de Wafel. Op deze dagen mag je ongegeneerd de hele dag genieten van wafels en kaneelbroodjes.

Ligging en klimaat

Zweden ligt in het noorden van Europa en Scandinavië. Het land grenst aan Finland, Noorwegen en Denemarken. Je kan gebied opdelen in verschillende klimaten. In het zuiden heerst een gematigd zeeklimaat, vergelijkbaar met dat van hier. Zo wordt het tijdens de zomer gemakkelijk 27°C in Stockholm. In het noorden is het koeler. Sommige delen hier kennen een winter van 7 à 8 maanden. In deze periode is er maar een paar uur per dag licht. Hier ligt ook het Zweedse Lapland. Hoe het weerbericht er precies uitziet voor de regio waar jij naartoe wilt reizen, check je best eens in gedetailleerde reisinformatie.

Economie

Zweden is een van de meest welvarende landen ter wereld. De inkomens liggen er hoog en er zijn goede sociale zekerheden voorzien. Het land is modern en geïndustrialiseerd. In 2003 stemde de bevolking tegen een toetreding tot de Euro omdat ze hun stabiele economie liever niet wilden opgeven. De technische sector is goed voor zo’n 50% van de productie en export. Er wordt nog maar weinig aan landbouw gedaan. In 2017 was minder dan 2% van de bevolking werkzaam in de landbouw. De gewassen die er geteeld worden, in het Zuiden, zijn granen, suikerbieten en bonen.

Toerisme

Wil je een reis naar Zweden plannen? Dan vliegt de reisinformatie jou rond de oren. Het land heeft ontelbaar veel troeven. Een citytrip naar Göteborg, Malmö of Stockholm stelt niet snel teleur. Kunst, architectuur, cultuur en lekker eten zijn de gouden ingrediënten die je hier zal proeven. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de ongerepte natuur van het land. Oerbossen, elanden, nationale parken, bergen, fjorden, meren, en vele eilandjes maken het een spannende bestemming. En dan heb je ook de magische aantrekkingskracht van het adembenemende Lapland.