Polen

citytrip PolenBen jij van plan om Polen als vakantiebestemming te kiezen voor een citytrip? Wij hebben de belangrijkste reisinformatie voor jou opgezocht zodat jij weet waar je heen reist.

  • Munteenheid: złoty (PLN)
  • Tijdsverschil met België: geen tijdsverschil
  • Aantal inwoners van Polen: 38.476.269

Geschiedenis

Van Chopin tot de Sovjet-Unie, de geschiedenis van Polen is rijk. Het verklaart veel over hoe het land vandaag in elkaar zit. Een kleine basiskennis van de geschiedenis is handige reisinformatie voor wie een reis naar Polen plant. Starten doen we in 966 na Christus. Vorst Mieszko I verenigt de Slavische stammen en bekeert zich tot het christendom. Dit wordt gezien als het begin van de Poolse staat. In de 13de eeuw lijdt het noorden onder een immigratiegolf vanuit Pruisen. Veel Duitsers vestigden zich er in deze tijd.. In de 14de eeuw kende het koninkrijk een bloei. Er bestond een grote tolerantie naar niet-katholieken toe, waardoor ook veel Joden er naartoe kwamen. In 1569 werd de hoofdstad verhuisd van Krakau naar Warschau, omdat dit dichterbij Litouwen ligt. De twee landen vormden toen een unie. Vanaf de 18de eeuw wordt er continu van het grondgebied gepeuzeld door Oostenrijk, Pruisen en Rusland, en bezetten deze grootmachten hun. Pas na de Eerste Wereldoorlog verschijnt Polen opnieuw als een onafhankelijk land op de kaart.

Cultuur

De roerige geschiedenis weerklinkt in het Poolse volkslied, waarvan de eerste zin als volgt gaat: ‘En nog is Polen niet verloren.’ Vandaag houdt de bevolking met veel trots hun tradities in stand. Veertig jaar communistisch bewind heeft hen niet van hun geloof gebracht, ze zijn nog steeds overwegend praktiserend katholiek. Daarnaast houden ze van feesten. Volksdansen zoals de polka en de polonaise vinden hier hun oorsprong, zoals hun namen wel verraden. Het nationale gerecht, Bigos, bestaat uit gestoofd vlees met zuurkool, tomaten, honing en paddenstoelen. Heerlijk met een wodka erbij.

Ligging en klimaat

Leuke reisinformatie én goede kennis voor tijdens een quiz: Polen telt maar liefst zeven buurlanden! Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne en Rusland. Daarbij heeft het land 524 km kust in het noorden. Niet verrassend dat er in het noorden een gematigd zeeklimaat heerst. Het zuiden is daarentegen heel wat droger. De Poolse winters zijn lang en streng, ze duren van december tot april. De temperaturen zijn heel wispelturig en kunnen binnen een week erg verschillen. De zomers in zijn er warm, maar niet heet.

Economie

Sinds de val van het communisme is de economie van Polen positief veranderd. Opvallend is het lage werkloosheidscijfer, slechts 4,9% in 2017. In Silezië in het zuiden wordt nog steeds aan mijnbouw gedaan. 80% van de Poolse energievoorziening is hiervan afhankelijk. De verouderde fabrieken moeten dringend gemoderniseerd worden. Niet alleen omwille van milieuredenen, maar ook om te kunnen blijven concurreren met andere landen. Verder steunt de economie vooral op veehouderij, waaronder vooral rund- en varkensteelt. De dienstensector is er niet zo uitgebreid.

Toerisme

Ben je geïnteresseerd in een reis naar Polen? Dan is het aangeraden om goede reisinformatie te verzamelen. Het is geen typische reisbestemming, maar dat maakt het alleen maar boeiender. Polen is een land van tegenstellingen, waar het oosten en het westen in elkaar overvloeien. Populaire bestemmingen voor citytrips zijn Warschau en Krakau. Historische steden die een mooi aanzicht bieden met hun kleurrijke gevels en daken. Deze worden afgewisseld met ongerepte natuur. Het Tatra gebergte, de stranden aan de oostkust en Gdansk zijn geliefd. Ook het noordoosten, ‘het land van 1000 meren’, is een populaire vakantiebestemming onder de Poolse bevolking. Nu is het aan jou.