Nederland

citytrip NederlandBen jij van plan om Nederland als vakantiebestemming te kiezen voor een citytrip? Wij hebben de belangrijkste reisinformatie voor jou opgezocht zodat jij weet waar je heen reist.

  • Munteenheid: Euro (EUR)
  • Tijdsverschil met België: geen tijdsverschil
  • Aantal inwoners van Nederland: 17.084.719

Geschiedenis

De geschiedenis van Nederland start, zoals bij vele Europese landen, bij de Romeinen. Daarvoor leefden er ook al mensen op het land, maar de Romeinen zijn de eersten die verslagen achterlieten. Zo beschreef Julius Caesar zijn gevechten in 57 voor Christus tegen de Belgae in de Zuidelijke Nederlanden. De Romeinen bleven er uiteindelijk honderden jaren. In deze tijd ontstonden steden zoals Maastricht en Utrecht.

Tijdens de middeleeuwen bestond het land uit allerlei kleine graafschappen en hertogdommen. Dit werden de lage landen genoemd. Ofwel de Nederlanden, want neder betekent laag. Later regeerden Spaanse en Oostenrijke vorsten over deze gebieden. Zo was er tussen 1568 en 1648 de tachtigjarige oorlog. De protestantse bevolking wilde weg onder het katholieke bewind van Spanje. Willem van Oranje was de leider van dit verzet, hij werd in 1584 vermoord. Na de oorlog was Nederland. De 17de eeuw werd de Gouden Eeuw voor de handel. Sinds 1814 is het een constitutionele monarchie.

Cultuur

Tijdens het Nederlands verzet tegen Spanje in de 16de eeuw ontstond het Wilhelmus. Dit lied is sinds 1932 het officiële volkslied. Er wordt wel eens gezegd dat Nederland niet echt een cultuur heeft. Het tegendeel is waar! Denk maar aan het Sinterklaas feest, dat getuigt van pure folklore. Daarnaast zijn de molens ook typerend voor het polderlandschap, net zoals de kleurrijke tulpen die je tijdens een rondreis door het land ongetwijfeld tegenkomt. Ben je toevallig in het land tijdens Koningsdag? Dan is het nuttige reisinformatie om een oranje outfit mee te nemen.

Ligging en klimaat

Nederland ligt in het Westen van Europa. Het grenst aan België, Duitsland en de Noordzee. Bijna 1/5de van het land bevindt zich onder het zeeniveau. Dit verklaart de eeuwige strijd van het land tegen het water met dijken. Er heerste en gematigd zeeklimaat. Dit betekent dat er milde winters zijn en relatief koele zomers, hoewel het tijdens juli en augustus toch wel 35°C kan worden. Het is een vlak land met weinig hoogteverschillen. Leuke reisinformatie: het Koninkrijk der Nederlanden bestaat officieel uit Nederland, Aruba, Curaçao, en Sint Maarten. Op reis naar het Koninkrijk in de Caraïbische Zee? Het kan.

Economie

De economie is welvarend en stabiel. Het wordt gezien als een rijk land. Na de Verenigde Staten is Nederland het tweede exporterende land wat betreft land- en tuinbouwproducten. In 1959 ontdekte men aardgas nabij het Groningse Slochteren. Dit heeft veel goeds betekent voor de welvaart: sindsdien is het de tweede grootste producten van aardgas van de Europese Unie. Andere bekende en belangrijke Nederlandse bedrijven zijn Shell, Unilever, ING Groep, Heineken, Randstad en KLM.

stedentrip naar Nederland
Bloemen en molens, typerend voor Nederland, in één plaatje.

Toerisme

Wil je op vakantie naar Nederland? Dan is er ontzettend veel reisinformatie. Een citytrip naar Amsterdam, Rotterdam, Groningen of Maastricht is altijd een goed plan. Deze steden zijn werelds, er valt altijd wat te beleven en te ontdekken. Geen zin in de drukte van de stad? Er zijn ook de prachtige Waddeneilanden. Een indrukwekkend natuurgebied dat een wereld op zich is. Daarnaast zijn er ook heel wat charmante dorpjes met een unieke sfeer die je kan bezoeken, zoals het historische Bourtange, Thorn, Giethoorn en de authentieke dorpen aan het IJsselmeer. En wie een roadtrip maakt, kan in de Bollenstreek het kleurenpalet van de bloemenvelden bewonderen.