Oostenrijk

Citytrip OostenrijkBen jij van plan om Oostenrijk als vakantiebestemming te kiezen voor een citytrip? Wij hebben de belangrijkste reisinformatie voor jou opgezocht zodat jij weet waar je heen reist.

  • Munteenheid: Euro (EUR)
  • Aantal inwoners van Oostenrijk: 8.754.413
  • Oppervlakte: 83.871 km²

Geschiedenis

De geschiedenis van Oostenrijk begint al in de prehistorische tijden. Van 800 tot 400 voor Christus vormden de Kelten er het eerste koninkrijk. Zoals in veel Europese landen behoort het gebied later tot het Romeinse Rijk. Onder het bewind van de Romeinen kenden verschillende steden in het land een enorme groei, zoals het huidige Niederosterreich.

Maar het Rijk komt ten val, en de invloed ebt weg.

In 1804 ontstaat het keizerrijk Oostenrijk. Franz II roept zich uit als keizer over de gebieden van de Habsburgse monarchie. Hiermee verenigt hij alle gebieden onder één kroon. In 1848 neemt zijn neef Franz Joseph I de troon over. Zijn vrouw is Elisabeth, de bekende Sisi. Onder zijn bewind groeit Wenen uit tot een metropool.

In 1876 gaat het land op in de Dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. Na WOI valt deze uit elkaar. Rond 1900 bereikt de kunststroming de Weense Jugendstil, waarvan de bekendste namen de Gustav Klimt en Otto Wagner zijn, tot een hoogtepunt. Tijdens een citytrip Wenen zie je prachtige werken van hen, en zie je de resultaten van deze reisinformatie. Na WOII wordt de Oostenrijk weer een zelfstandige staat.

Cultuur

Het Alpenland telt zo’n 8,5 miljoen inwoners. Het is bovendien twee keer zo groot als Nederland, maar kent maar de helft van het aantal inwoners. De meeste van hen, maar liefst 20% van de bevolking, woont in de hoofdstad en de steden Graz, Linz, Salzburg en Innsbruck. Niet onlogisch, want het grootste deel van het land is onbewoonbaar. Oostenrijkers staan bekend om hun schnitzel. Maar leuke reisinformatie voor vegetariërs: de supermarkten liggen vol met vleesvervangers! De cultuur is wereldwijd verspreid dankzij de componisten Mozart en Schubert, en de schilders Gustav Klimt en Egon Schiele.

Ligging en klimaat

Centraal in Europa gelegen kent het land maar liefst acht buurlanden: Zwitserland, Liechtenstein, Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Italië en Slovenië. Driekwart van het land is bergachtig, waaronder ook de Alpen. Het hoogste punt is de Grossglockner, 3798 meter hoog. Aan de voet van de berg bevindt zich ook de grootste gletsjer van Oostenrijk. Het verbaast dan ook niet dat het klimaat er afhankelijk is van de hoogte. Over het algemeen zijn er koude winters en koele zomers. Boven de 1500 meter hoogte heerst er een hooggebergteklimaat. Check dus goed de reisinformatie voor de plaats waar jij naartoe gaat.

Economie

Al sinds de jaren ’60 kent de Oostenrijkse economie hoge groeicijfers en lage werkloosheidscijfers. Het land boert dus goed. Sterker nog: het behoort tot een van de meest welvarende landen van Europa. De economie is zeer divers, waarvan dienstverlening de belangrijkste sector is. Ook industrie zorgt voor 30% van het BBP. Boeren doen ze echter niet zo veel meer. De landbouwsector levert maar 2,4% van het BBP, en 90% wordt gebruikt voor de eigen voedselvoorziening. Natuurlijk zorgt het toerisme, en dan vooral de wintervakanties in de bergen, ook voor heel wat inkomsten.

Toerisme

Op zoek naar een reisbestemming waar je echt even op adem kunt komen? Lekker onthaasten in de natuur, tijd voor jezelf nemen? Oostenrijk is een ideale bestemming. De indrukwekkende natuur verwarmt je hart meteen. Je kan rustige wandelingen afwisselen met sportieve activiteiten en culinair genot. Het land telt bovendien meer dan 90 meren waar je de zomerzon weerspiegelt ziet in helder water. Wat meer leven in de brouwerij vindt je in de veelzijdige steden Salzburg en Wenen. Een citytrip naar de hoofdstad staat garant voor cultuur, historische bezienswaardigheden en boeiende musea. En natuurlijk een hemels stukje Sachertorte. Tschüss!