Italie

citytrip italiëBen jij van plan om Italië als vakantiebestemming te kiezen voor een citytrip? Wij hebben de belangrijkste reisinformatie voor jou opgezocht zodat jij weet wat je heen reist.

  • Munteenheid: euro (€)
  • Tijdsverschil met België: geen tijdsverschil
  • Aantal inwoners van Italië: 60.590.000

Geschiedenis

La Bella Italia. Zo wordt dit toch wel prachtige land vaak genoemd. Terecht. En ook zo verscheiden. Vooraleer je één van de mooie steden bezoekt, eerst een klein stukje geschiedenis.

Italië was sinds de opkomst van het Romeinse Rijk het centrum van het enorme gebied dat zij bezetten in die tijd. Daardoor komt het bijvoorbeeld dat in omliggende gebieden nog steeds Romaanse talen worden gesproken, afkomstig van het Latijn, de voertaal van Italië. Ook de kennis en culturen van de veroverde gebieden werd overgenomen – en zelfs verbeterd – door de Romeinen. Vanaf 476 NC was het spelletje stilaan uit en raakte het Romeinse Rijk in verval. Verschillende andere volkeren namen hun plaats in, verdwenen weer, enzovoort. Het enige dat standvastig bleef was de Rooms-katholieke Kerk. We maken een grote sprong en komen tot de éénwording van de Italiaanse Staat in 1861. Belangrijkste politieke figuren in die tijd: Agostino Depretis en Francesco Crispi.

Italië werd een fascistische staat door de machtsgreep van Mussolini in 1922. Tijdens de tweede wereldoorlog sloot het zich aan bij Duitsland. Met de val van Nazi Duitsland werd in 1945 Mussolini gearresteerd en vermoord door de Partizanen.

Italië werd lid van de NAVO in 1950 en van de EG sinds haar oprichting. Momenteel kent het een president (enkel ceremonieel) en is verder een Republiek.

Cultuur

Met muziek, schilderkunst en literatuur is aal veel gezegd over de cultuur van Italië. En tijdens je citytrip kan je er telkens veel en overal van genieten. Denk hierbij aan de mooie stad Venetië met al haar eilanden en kanalen. Of Rome de culturele hoofdstad van Italië, met uiteraard het Colosseum en de Sint-Pietersbasiliek.

Het eten in Italië is mediterraans. Toscane heeft de rijkste keuken. Maar overal op het schiereiland springen pasta’s en ijs uit de band. En, ach ja, bijna vergeten: wie kent ze niet: de overheerlijke pizza’s!

Ligging en klimaat

Italië is een lang uitgestrekt schiereiland dat voor ¾ uit gebergte bestaat. Aan de lange zijstroken bevinden zich enerzijds de Tyrreense Zee (waar ook de hoofdstad Rome tegen gelegen is), en langs de andere kant de Adriatische Zee. Dit is al zeer interessant om reisinformatie over te verzamelen. Verder door strekken de Apennijnen over de grote steden Genua en nog verder in het zuiden Napels. In Italië bevinden zich ook een aantal grote bekende meren: Lago Maggiore, Comomeer en Gardameer zijn geen onbekenden voor een reisbestemming. Ook de vulkanen Etna, Vesuvius, Stromboli en de Vulcano zijn geen onbekenden.

Qua klimaat heerst er in het land meestal een mediterraans klimaat. Op het eiland Sicilië en Sardinië is het warmer. Deze eilanden behoren tot Italië.

Economie

Wanneer we spreken over de belangrijkste economische sectoren springen de auto-industrie uit de band, gevolgd door … toerisme. Een reden temeer om in dit schitterende lands een citytrip te boeken!