Citytrip Napels

In het zuiden van Italië ligt de derde grootste stad van Italië. Het is een havenstad en ligt aan de Tyrreense Zee. Momenteel wonen er circa 4,4 miljoen inwoners in de stad. Napels was ooit groter dan Rome en is ook hoofdstad van Italië geweest. Het heeft dan ook een rijke geschiedenis waar we je iets meer over vertellen vooraleer je je citytrip in deze prachtige stad begint.

Geschiedenis

Het historisch gedeelte van Napels werd gesticht door de Grieken (en niet de Romeinen). De ommekeer kwam echter langzamerhand. Napels is ook bekend door de vulkaan Vesuvius, met in de eerste eeuw de uitbarsting ervan, die de stad Pompeï volledig verwoestte. Pompeï kan je trouwens een bezoek brengen tijdens je citytrip. Gedurende de daarop volgende jaren en eeuwen werd de stad geregeld veroverd door andere volkeren, waaronder de Longobarden, de Vikings enzovoort. We maken de sprong naar 1727.

Nadat de Spanjaarden verdreven waren werd Napels terug onafhankelijk, en dit neet door Karel III, juist diegene die later koning van Spanje werd. De “Bourbons” regeerden in die tijd tot 1860. De industrie verplaatste zich meer naar het Noorden en de tijd van de Napolitaanse maffia was aangebroken, de Camorra.

In 1906 barstte de Vesuvius nogmaals uit. Er wordt zelfs beweerd dat de vulkaan eerder elk moment nog eens kan spuwen.

Meer recent (in 2007) kende Napels de vuilniscrisis. Gedurende maanden bleef het afval gewoon op straat liggen. Zelfs de Camorra ging zich er mee bemoeien en in de driehoek van ca. 220ha werd – meestal giftig – afval verwerkt door hen. Illegaal uiteraard. Men spreekt van gezondheidsproblemen ten gevolge van de streek Napels – Caserta. Laat dat je echter niet weerhouden om je stedentrip naar Napels af te schaffen.

Voor de liefhebbers: kunst en cultuur zijn er bij de vleet te bezoeken tijdens je citytrip. Meer daarover bij het stukje “bezienswaardigheden” hierna.

Noemenswaardig is we dat de stad wel 14 musea bevat en een eigen – naast enkele kleinere – universiteit heeft: De Universiteit van Federico II.

Ook op gastronomisch gebied neemt Napels een vooraanstaande positie in. Pizza, Spaghetti, Italiaans ijs en espresso zijn via Napels bekend geworden.

stedentrip Napels
Het koninklijk paleis Caserta in Napels is een aanrader om te bezichtigen.

Bezienswaardigheden

Na de les geschiedenis zijn we gekomen waar jij als toerist uiteindelijk voor komt als bezoeker van de heerlijke stad Napels: de bezienswaardigheden. Vooraleer we van wal steken eerst een gouden tip: de Napels City Pass. Omdat uitstappen snel oplopen tot een aardige som, kan je deze Pass aanvragen. In ruil hiervoor krijg je volgende kortingen:

 • Excursies en toegangstickets voor een goedkopere prijs
 • Gratis vervoer van en naar de luchthaven
 • Gratis toegang tot Pompeï
 • Gratis “Hop on Hoff off” bus
 • 20% korting op de meeste musea

Wat is er verder te beleven tijdens je citytrip?

Napels heeft de eigenaardigheid dat er dikwijls meer onder de grond te beleven valt dan bovengronds. Dit komt doordat de stad gebouwd is boven tal van catacomben, tunnels en ondergrondse gangen. Zo kan je bijvoorbeeld in de Galleria Borbonica zulk een tocht maken. De gangen en tunnels staan vol overblijfselen van de vroegere jaren. Een echt aanrader!

Nog een aanrader is het koninklijk kasteel. Gebouwd in 1279 en zo langzamerhand uitgebreid. Meest in het oog springend is de triomfboog tussen 2 van de 5 torens. (hier is je Pass geldig).

Dan hebben we het nationaal archeologisch museum. Vele overblijfselen van Pompeï zijn hier ondergebracht, naast marmeren beelden uit de oudheid. Ook hier is je Pass geldig.

Een andere bezienswaardigheid is de Cimitero Delle Fontanelle. Allerlei botten en schedels zijn hier ondergebracht. Het Cimitero bevindt zich in grotten. Toegang gratis Speciaal hieraan is, dat je tijdens de duisternis omringd wordt door duizenden menselijke overblijfselen. Er is zelfs een klein kerkje dat nog steeds gebruikt wordt!

In de haven kan je doodeenvoudig een boot nemen om af te zakken naar het prachtige eiland Capri. Je kan er rondwandelen, zelfs tot aan de top. Speciaal aan Capri is de Blauwe Grot. Het water wordt spectaculair gereflecteerd zodat het zelfs moeilijk is om dit deftig op foto vast te leggen is.

Je ziet – het is te veel om hier op te noemen – maar er zijn in Napels tijdens je citytrip talloze dingen te bezoeken, bezichtigen en beleven. Je moet er als fervent citytripper geweest zijn!

Vervoer

Hoewel Napels de 3de grootste stad is van Italië, kan je, als je in het centrum rond wandelt, gemakkelijk alles te voet doen. De simpelste manier van vervoer tijdens je stedentrip.

Wil je tijdens je citytrip in het oude centrum van Napels alle bezienswaardigheden bezichtigen, kan je ook een fietstocht – met gids – maken. Deze trip duurt ongeveer 4 uur. Een tip om zulk een toer te regelen is vooraf online te boeken.

Verder heeft de stad Napels een uitstekend metro-netwerk. De stad heeft 2 grote metrolijnen in dienst waarvan er enkele langs de belangrijkste wijken rijden, de andere lijn doet de heuvels aan.

Daarnaast hebben we nog de kabeltrein (funiculaire). Deze trein wordt door een kabelbaan getrokken. Beschikbaar elke 10 minuten, dit van 7u tot 22u.

Wie, tenslotte, de drie eilanden wil bezoeken (Capri, Ischia en Procida), kan een veerboot nemen.

Zo wordt ergens geraken tijdens je leuke citytrip in Napels een plezier op zich!

weekendje napels
Graag uitzicht op Napels en de Vesuvius? Ga naar het oude fort Castel dell’Ovo gelegen op een klein eilandje.

Hot Spots

Napels kent enorm veel bezienswaardigheden. Maar bij hen die een stedentrip maken zijn er ook die het onderste uit de kan willen en een beetje avontuurlijk zijn aangelegd. Voor diegenen geven we enkele tips die niet per sé in de “boekjes” staan.

Zo een tip is bijvoorbeeld, wanneer je de smalle straatjes wil bezoeken. Bekend én berucht is het Quartieri Spagnoli. Een lawaaierige buurt, vol smalle straatjes en vervallen gebouwen. Het is zowat de achterbuurt van Napels. De wijk werd vroeger beheerst door de beruchte Italiaanse maffia, de Camorra. Aangeraden wordt om alleen overdag de wijk te bezoeken, en goed op je spullen te letten. Voor de durvers!

Minder gevaarlijk is het om de straatjes te ontdekken waar je de lekkerste pizza van Napels kan eten. En dit is niets gelogen: het zijn de pizza’s (pizza’s zijn trouwens ontstaan in Napels), waarvan de tomaten gekweekt zijn in vulkanische aarde vlakbij de Vesuvius. Pomodorino’s genoemd. Dit in combinatie met buffermozzarella. Eén van onze goede tips tijdens je stedentrip, niet?

Een andere tip die we meegeven aan je bezoek aan de stad is, dat er tegenover de wijk Santa Lucia een klein eilandje ligt. Op dit eilandje bevindt zich een kasteel: Castel dell’Ovo. Thans een militair gebouw, maar gratis te bezichtigen. Vanaf het kasteel zie je een panoramisch zicht over Napels én de Vesuvius.

Er is al veel verteld en gezegd over de Vesuvius, je weet wel, de vulkaan die in het jaar 79 de stad Pompeï totaal verwoeste. Maar wist je ook dat je die kan beklimmen? Je komt tot vlakbij de enorme krater en bij helder weer heb je zelfs zicht over de kust. Een echte aanrader tijdens je stedentrip!

Verblijf

Plan je een bezoek, hetzij een weekendje weg of een citytrip naar Napels, wees dan uiterst zorgzaam bij het boeken ervan. Je moet er van uitgaan dat de stad Zuiders gelegen is, het meer “arme” gedeelte van Italië. Dat houdt in dat de hotels wel goedkoper zijn dan in het centrum of “rijkere” noorden (de minimumprijs blijft echter toch nog een €50.- per kamer), maar het verschil zit hem in de accommodatie. Die is niet overal even pluis. Maar laat dat de pret niet bederven, er zijn ook goede hotels. Het is een kwestie van zoekwerk. Zo is er in de Baai van Napels een splinternieuw hotel gekomen. Opzoeken maar…

Verder heb je niet per sé een hotel nodig voor een goede stedentrip of om een stad te bezoeken. Je hebt nog steeds pensions en bed en breakfast om uit te kiezen. Of – misschien meer voor de jongeren – de jeugdherberg vlakbij station Mergellina. De naam is Ostello Mergellina.

Bij een last-minute boeking is de verrassing nog meer compleet. Dus ook in Napels: slaap op je twee oren! Er is voor elk wat wils.

Shoppen

Het moet niet altijd Rome of Milaan zijn, waar de grote merken te vinden zijn. Ook in Napels kan/moet je een dagje, of minstens een halve dag, spenderen in de vele winkels die deze stad rijk is. Er is teveel om op te noemen, maar we geven jou alvast wat leuke tips.

Als het iets meer mag kosten, vergeet dan vooral niet de ietwat chiquere winkels in de via Filangeri en de via dei Mille. Daar moet je zijn om tijdens je cittytrip de beste merken kleding te vinden. Het bekende Italiaanse warenhuis vindt je dan weer in de via Toledo. Zara, Benetton, enzovoort, het is daar allemaal te verkrijgen.

Ook de wereldberoemde stropdassenmaker Maurizio Marrinella is gevestigd in Napels. Aan de buitenkant zou je het niet zeggen, maar het is daar, in een klein winkeltje. Je komt er als je de markt La Pignasecca passeert. Deze markt is trouwens ook de moeite waard. La Pignasecca is de oudste markt van Napels.

Iets helemaal anders is de mogelijkheid om tijdens je citytrip de plaats te bezoeken waar ze de befaamde limoncello maken en verkopen. Ken je limoncello (nog) niet? Ga het dan zeker bezoeken tijdens je stedentrip. Een tip: Limoncello wordt gemaakt van citroenen uit Sorrento of afkomstig van Capri.

Voor de zoetekauwen onder jullie: een bezoek aan Gay Odin. Daar maken ze al sinds 1894 “Vesuvius-bonbons”. Het speciale is dat je het stukje chocolade in één keer in je mond moet stoppen en alzo het “Vesuvius-effect” te ervaren. Leuk toch?

Wandel je nu net even buiten Napels, dan kom je daar het centro commerciale Auchan Mugnano tegen. Dit is een winkelcentrum van ongeveer 40 winkels, waar je wellicht je gading kan vinden.

Laatste tip voor de shoppers: de winkels zijn doorgaans allen geopend van 10u tot 20u.

Teatro San Carlo Napels
Een bezoekje aan het Teatro San Carlo in Napels is niet alleen voor de kenner bijzonder mooi.

Uitgaan

Elke grote stad heeft een boeiend uitgaansleven. Napels vormt daar geen uitzondering op. Dus, vertier en plezier genoeg voor de citytrippers van deze stad na een dagje cultuur opsnuiven en leuke dingen gedaan te hebben.

Voor wie houdt van disco’s en clubs moet er wel rekening mee houden dat deze zeer laat openen. Pas rond middernacht zakken de eerste feestgangers af naar hun gekozen plaats. Napels telt enkele beroemde discotheken, waar La Mela uit het oog springt. De discotheek bestaat al 30 jaar. Ook een naam in de stad is de discotheek Chez Moi. Verder zijn een bezoek aan de Notting Hill, de Velvet Underground en het Vibes Café de moeite waard om te bezoeken.

Maar het is niet altijd en alleen disco dat telt. Italië en Opera, het is een tandem. Ook theaters zijn in Napels best te pruimen. Beiden (opera’s en toneel) zijn schitterend om een keer mee te maken. Wie in opera topkwaliteit zoekt, moet naar Teatro San Carlo. Wel opletten dat je je tickets op voorhand koopt of je kans is verkeken. Het theaterseizoen zelf loopt van mei tot oktober.

Wil je zelf jouw citytrip regelen?

Wij regelen onze citytrips ook altijd zelf, maar wist je dat er een paar handige tips en trucs zijn om net wat goedkoper alles te boeken?

Vergelijken is besparen

Zoals het eigenlijk met alles is in het leven: hoe meer je weet, hoe sterker je staat. Door prijzen te vergelijken van verschillende overnachtingsmogelijkheden, vluchten, uitstapjes of autohuur kan je best wel wat geld besparen.
Wij checken altijd deze organisaties als we een citytrip zelf gaan boeken:

Hotels, hostels, B&B of appartementen

 • Booking.com – heeft vaak goedkope aanbiedingen voor hostels, B&B en hotels op mooie plekken in de stad
 • Airbnb.com – bekijk welke appartementen beschikbaar zijn
 • Hotels.com – is onderdeel van Expedia en biedt wereldwijd ruim 365.000 hotels aan
 • Trivago.be – een wereldwijd bekende hotelzoekmachine
 • Momondo.be – een handige reiszoekmachine om prijzen voor vluchten, hotels en autoverhuur te vergelijken
 • Hoteldeal.be – als alternatief voor Booking.com gebruiken wij deze nog wel eens

Tours, excursies, huurauto's en reisgidsen

 • Getyourguide.nl – weet op voorhand al wat er te doen is in een stad. Goede skip-the-line prijzen
 • Tripadvisor.com – grootste reiscommunity van de wereld met goede tips voor elke plek
 • Bajabikes.eu – Verken de stad op een fiets, deze aanbieder opereert in meer dan 100 steden
 • Europcar.be – groot aanbod van huurauto’s
 • Dezwerver.nl – Expert in reisgidsen en landkaarten
 • Bol.com – Reisgidsen, maar ook travel gear, backpacks en al het andere leuks

Vluchten, bus, trein en parking

 • Cheaptickets.be – vinden wij de beste tickets om goedkoop te vliegen
 • Skyscanner.com – een goed alternatief om vluchten te vinden
 • Flixbus.be – op een betaalbare manier reizen binnen Europa
 • B-europe.com – Internationaal treinreizen met o.a. Thalys, Eurostar, TGV, ICE etc.
 • Parkos.be – Vergelijk parkings die goedkoper lang parkeren aanbieden bij luchthavens in België, Nederland en Duitsland

Geen zin om het zelf te regelen?

Geen zin om het zelf allemaal uit te zoeken? Bekijk de volgende organisaties eens, wij hebben er wel eens leuke deals gevonden:
 • Prijsvrij.be – pakketreizen en losse hotels voor stedentrips, weekendjes weg en vakanties. Je betaalt hier geen boekingskosten
 • Connections.be – zoek je een vlucht met hotel? Via Connections kan je jouw citytrip regelen
 • Pharosreizen.be – met eigen vervoer heel Europa verkennen? Tijdens deze langere reizen zijn de overnachtingen goed geregeld
 • Srprs.me – Bepaal zelf met wie, hoe lang en wanneer je op reis gaat, maar met de bestemming als verrassing. Zonder plannen reizen
 • Tui.be – Uitgebreid aanbod aan citytrips voor redelijke betaalbare prijzen