Ben jij van plan om Bulgarije als vakantiebestemming te kiezen voor een citytrip? Wij hebben de belangrijkste reisinformatie voor jou opgezocht zodat jij weet waar je heen reist.
- Munteenheid: Bulgaarse lev (лев)
- Tijdsverschil met België: 1 uur later in Bulgarije
- Aantal inwoners van Bulgarije: 7.101.510
Geschiedenis
In 681 ontstond de eerste Bulgaarse staat, bewoond door een volk van Turkse en Slavische afkomst. Het gebied behoorde toen bij het Byzantijnse Rijk, maar de dappere Bulgaren wisten het leger te verslaan. In de veertiende eeuw veroverde het Ottomaanse Rijk het land. Vijf eeuwen bleef Bulgarije deel van het Rijk, maar de islam werd nooit aan de bevolking opgelegd. De mensen zijn er overwegend orthodox katholiek. Dat merk je tijdens je bezoek aan het land ook zonder deze reisinformatie, dankzij de talrijke prachtige orthodoxe kerken. In 1878 werd Bulgarije onafhankelijk. Dit was van korte duur, vanaf de Tweede Wereldoorlog tot in 1989 behoorde het land tot de Sovjet-Unie. Ongeveer twintig jaar later werd het lid van de Europese Unie.
Cultuur
Verstopt in de hoek van Europa ligt Bulgarije. Een land dat niet meteen bekend staat als reisbestemming. Onterecht, want zowel de natuur als cultuur kan er tellen. De Bulgaarse keuken is beïnvloed door buurland Turkije. Een gerecht dat je absoluut moet proberen is kavarma. Deze specialiteit is een langzaam gekookte stoofpot met groenten en varkensvlees. Het vlees is zo mals als boter. Verder zijn de Bulgaren erg beleefd en verwachten ze van jou hetzelfde. In de bus sta je dus best je plaats af aan een oudere of zwangere vrouw. In drukke restaurants is het normaal om je tafel te delen met iemand die je niet kent. Dit kan handige reisinformatie zijn aangezien de menu’s allemaal in het Cyrillisch alfabet geschreven zijn.
Ligging en klimaat
Bulgarije heeft veel buurlanden: Turkije, Griekenland, Macedonië, Servië, en Roemenië. Het Balkangebergte doorkruist het land in het midden van west naar oost. Daarnaast is er ook het Rilagebergte (met de hoogste berg van het land: Musala), het Piringebergte, Rodopegebergte en Vitosja. Veel reliëf betekent natuurlijk ook veel valleien en mooie vergezichten. Over het algemeen kent het land warme zomers en koude winters. Aan de Zwarte Zee kan het in juli en augustus wel eens serieus puffen zijn, met temperaturen boven de dertig graden.
Economie
De Bulgaren hebben het niet breed. Na de Tweede Wereldoorlog behoorde Bulgarije, samen met Albanië, tot de armste landen van Oost-Europa. De Sovjet-Unie nationaliseerde de landbouwsector. Omdat de export vooral naar Oost-Europese landen ging, viel die markt volledig weg na de val van het rijk. Vandaag wordt 55% van het landoppervlak nog gebruikt voor landbouw, maar de echte nationale trots is de rozenproductie. Bulgarije is de grootste producent van rozenolie ter wereld. Tijdens je reis zal je de bloem vaak het straatbeeld zien kleuren.
Toerisme
In reisinformatie over Bulgarije kom je meestal strandvakanties tegen. Steden aan de Zwarte Zee, zoals Varna, zijn minstens even mooi als badsteden in Zuid-Europa, en veel goedkoper. Een dagje aan zee is natuurlijk fijn, maar er valt veel meer te ontdekken dan dat. Je kan er adembenemende wandelingen maken in de bergen en de durfal in jezelf naar boven halen en kiezen om te bergbeklimmen of raften. Wie in mei of juni gaat, moet beslist de Rozenvallei bezoeken, die dan in bloei staat. De hoofdstad Sofia is bovendien ook een citytrip waard. Hier wandel je door de brede lanen en het Sovjetverleden. Kortom: Bulgarije is een bestemming in die gek genoeg nog niet zo populair is, maar wel het potentieel ervoor heeft.