Een citytrip naar Sofia in het vooruitzicht? Mensen zullen je vaak vragen waar dat precies ligt. De Bulgaarse hoofdstad is een onontdekte parel in Oost-Europa die garant staat voor een zonnige citytrip met ontzettend veel geschiedenis, goedkoop en goed eten, maar vooral weinig andere toeristen! Geniet tijdens je stedentrip van de vele bezienswaardigheden die de stad rijk is, zoals de Aleksander Nevski kerk, de Sveta Sofia kerk, het archeologische museum en het Bulgaars parlement. Laat je verleiden door de typisch Bulgaarse smaak, een mix is van de Oost-Europese en Turkse keuken. En als je langer dan een weekendje blijft, kan je het adembenemende Rila klooster bezoeken, een frisse neus halen in het groene Vitoshagebergte, en je verdiepen in de geschiedenis van de historische stad Plovdiv.
Sofia heeft 1 266 295 inwoners en is zo de grootste stad van Bulgarije. Je betaalt er niet met de euro maar met de Bulgaarse Lev. Dit kan alleen maar bijdragen aan het heerlijke vakantiegevoel tijdens je citytrip.
Geschiedenis
In Sofia begint veel bij de geschiedenis. De naam van de stad bijvoorbeeld, is vernoemd naar de eerste bewoners, de Serden. Later, in de vierde eeuw voor Christus, was de stad even in handen van Philippus II van Macedonië en zijn bekende zoon Alexander De Grote. Rond 29 voor Christus viel de stad in handen van de Romeinen en kreeg het de naam Ulpia Serdica. Er werd heel wat gebouwd, zoals publieke baden, een groot amfitheater en vestigingsmuren. In de Middeleeuwen veroverden de Bulgaren de stad en werd het een deel van het Eerste Bulgaarse Rijk. Geloof het of niet, later kwam er ook een Tweede Bulgaarse Rijk.
In 1376 doopten de Bulgaren de stad officieel om in Sofia, naar de Sveta Sofia kerk. Deze kerk zal je ongetwijfeld willen bezoeken tijdens je citytrip. Het is de oudste kerk die vandaag nog in gebruik is in Europa. Er is ook een ondergronds museum met tombes uit verschillende tijdperken. Deze schetsen een opmerkelijk overzicht van de stad doorheen de geschiedenis.
In 1879 werd Sofia, na vijf eeuwen overheersing door het Ottomaanse Rijk, de hoofdstad van het Vorstendom Bulgarije. Bulgarije was op dat moment opgedeeld in twee landen. Een paar jaar later werden ze herenigd en kende de stad een sterke groei. Zo nam het inwonersaantal tussen 1879 en 1939 toe van 20 000 tot 300 000. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leed de stad enorm, met veel schade als gevolg. De heropbouw erna gebeurde volgens de socialistische stijl die kenmerkend is voor de Sovjet-Unie. Als je tijdens je citytrip een wandeling door Sofia maakt, doorkruis je overblijfselen van het Byzantijnse, Ottomaanse en Sovjet Rijk.
Bezienswaardigheden
Sofia is een sprankelende hoofdstad die ondanks de vele historische bezienswaardigheden merkwaardig hip aanvoelt. Bulgaren komen graag samen op openbare plaatsen zoals parken, pleinen en cafeetjes. Je moet je tijdens je citytrip niet van de ene hot spot naar de andere reppen, want de meeste bezienswaardigheden liggen op wandelafstand. Geniet van het trage ritme van het land terwijl je door de brede boulevards kuiert.
Er zijn veel kerken in Sofia, maar degene die je absoluut moet bezoeken tijdens je stedentrip zijn de Aleksander Nevski kathedraal, de Sveta Sofia kerk en de Boyana kerk. De Aleksander Nevski kathedraal, gebouwd tussen 1904 en 1912, is een majestueus monument. De kathedraal ziet er langs de buitenkant statig maar sober uit, en het contrast met de binnenkant is groot. Het interieur is versierd met goud en kleurrijke fresco’s. Bovendien is de Aleksander Nevski kathedraal een van de grootste orthodoxe kerken ter wereld. Op hetzelfde plein vind je ook de Sveta Sofia kerk, gebouwd in de zesde eeuw bovenop de restanten van de oude stad Serdica. De kerk is vandaag nog steeds in gebruik, het is dus een goede tip om hem te bezoeken wanneer er geen dienst is.
Ietwat verder, aan de rand van de stad en aan de voet van het Vitoshagebergte, ligt de wijk Boyana. Hier heb je de Boyana kerk. De kerk is Unesco werelderfgoed en een must see tijdens je citytrip. Je kan hem gemakkelijk bereiken met het openbaar vervoer. Het Nationaal Geschiedenismuseum ligt op vijf minuten wandelen ervan. Van hieruit kan je vlot een excursie naar het Rila klooster ondernemen. Op anderhalf uur rijden (tip: reken met de bus eerder op drie uur), ligt een imposant klooster, gesticht in de 10de eeuw door Johannes van Rila. Jarenlang diende het Rilaklooster als een bedevaartsoord, vandaag is het voornamelijk een toeristische bezienswaardigheid. Het klooster is prachtig. De toegang is gratis, maar een belangrijke tip is dat je niet binnen mag met een korte short en spaghettibandjes, hoe warm het ook is. Zorg dat je langere broek of rok draagt en een sjaal meeneemt om je te bedekken.
In het centrum van Sofia ligt het Archeological Museum. Het gebouw zelf is een historische moskee en op zich al een heuse bezienswaardigheid. De ruime collectie aan oude wapens, mozaïeken en religieuze iconen slepen je mee doorheen de tijd. Liefhebbers van architectuur moeten tijdens hun stedentrip zeker ook een kijkje nemen naar het Nationaal Theater Ivan Vazov en het Bulgaars parlement.
Vervoer
Je citytrip in Sofia start op de luchthaven die op elf kilometer van het centrum ligt. Naar je hotel gaan is gemakkelijk en goedkoop. Je kan een taxi nemen. Deze werken met vastgestelde prijzen en een ritje kost je maximaal 20 Bulgaarse lev. Het is aangeraden om een taxi te nemen van de maatschappij OK Supertrans. Er rijden in Sofia heel wat nep taxi’s rond die een hogere prijs vragen en zo toeristen in de val lokken. Als je twijfelt, is het best om een Bulgaar te vragen even een taxi te bellen. Je kan ook de bus of metro nemen. Vanaf terminal 2 rijdt er ieder half uur een bus naar het centrum. Met de metro doe je er ongeveer twintig minuten over. Metro lijn 1, de rode lijn, brengt je naar het metrostation Serdika in het centrum.
Sofia kan je gemakkelijk te voet ontdekken tijdens je citytrip, de bezienswaardigheden liggen relatief dicht bij elkaar. Plan je een excursie die wat verder ligt, dan kan je nog steeds een taxi nemen aangezien die zo goedkoop zijn. Wie door Bulgarije reist en ook een stedentrip naar Plovdiv heeft gepland, kan gemakkelijk de bus nemen. Deze bus rijdt elk uur en doet er ongeveer twee uur over.
Hot Spots
Verlaat tijdens je citytrip in Sofia de brede straten en je zal versteld staan van de charme die je tegenkomt. Om te beginnen is er veel street art te ontdekken in de stad, van kleine tags tot indrukwekkende en kleurrijke murals. Daarnaast leven de Bulgaren buiten. Zelfs in de wintermaanden zie je mensen keuvelen op straat, een boek lezen op een bankje of spullen verkopen in een van de vele straatkraampjes. Om tijdens je stedentrip de eetcultuur te ontdekken is de Balkan Bites Foodtour een leuke tip. Deze tour maakt een wandeling door Sofia en houdt halt bij leuke cafeetjes die traditionele gerechten serveren, zoals de typische koude yoghurtsoep en bansita, gevulde bladerdeeghapjes.
Op zoek naar een gezellige plaats om een Bulgaars wijntje te drinken? The Apartment is bijzondere ervaring. Deze bar is ingericht zoals een appartement, dus erg huiselijk met veel kussens. Je kan in de keuken een drankje bestellen en je daarna nestelen in de zetel in de woonkamer. Het concept is alternatief en populair onder de jongeren. Een goede manier om tijdens je citytrip met Bulgaren in contact te komen.
Valt je stedentrip tijdens de hete zomermaanden, dan wil je wellicht al eens uitrusten in de schaduw. Het Borisova Gradina park is een mooi, centraal gelegen park. Je kan hier gerust picknicken, wat drinken, rusten onder een boom, of genieten van een wandeling langs de vele beelden in Sovjetstijl.
Als je citytrip langer dan een weekendje duurt, kan je een excursie naar het Vitosha natuurpark plannen. De hoogste piek torent 2200 meter boven de stad uit en biedt een prachtig uitzicht. Een taxi naar de bergen kost ongeveer twaalf euro. Je kan op je eigen houtje een wandeling maken, of je aansluiten bij een toer. Er zijn maar weinig Europese hoofdsteden met zo’n weelderige achtertuin.
Verblijf
In Sofia zijn er de afgelopen jaren heel wat verblijfsmogelijkheden bijgekomen. Over het algemeen zijn de prijzen van de hotels relatief goedkoop. Wie zijn citytrip graag erg low budget houdt kan ook kiezen voor een jeugdherberg, of voor een hotel in de rand van de stad. Er zijn ook campings in Bulgarije, maar deze liggen ver buiten de stad en dat is niet erg handig voor een stedentrip.
De hotels zijn proper, comfortabel en bieden een goede service. Je betaalt tussen de 30 en 100 euro. Wil je na je vlucht uitrusten in een luxueuzer hotel, dan zijn Sheraton, Hilton, Radisson SAS en het Grand Hotel Sofia mogelijkheden. Als je van plan bent zelf te koken tijdens je stedentrip, is een appartement of Airbnb een goede optie. Van beide vind je er heel wat in Sofia. Van sober tot een appartement met jacuzzi op de rooftop, wat jij maar wilt tijdens je citytrip.
De Boyana wijk is een goede uitvalsbasis voor als je langer dan een weekendje blijft en behalve de stad ook het gebergte wilt bezoeken. Of als je gewoon liever niet in de drukte van de stad verblijft tijdens je stedentrip. Het centrum ligt op ongeveer 20 minuten rijden. Aan de rand van de wijk zijn er ook luxueuze opties met spa te vinden, want citytrippen kan natuurlijk ook vermoeiend zijn…
Shoppen
De jacht naar een goed souvenir is herkenbaar. Je kan zeker wat vinden op de Bitaka markt, de vlooienmarkt van Sofia. Hier zijn veel kraampjes en ontzettend leuke en vreemde schatten te vinden, zoals oude communistische prenten, ansichtkaarten, maar ook geweren, medailles en gasmaskers. De markt vindt elk weekend plaats en blijft tot in de late namiddag staan, dus je kan ook last minute nog beslissen een kijkje te nemen.
Wie echt wil shoppen, hoeft niet op zijn honger te blijven zitten tijdens zijn citytrip in Sofia. Shop till you drop kan hier zeker met maar liefst drie shoppingcenters. De Mall of Sofia ligt heel centraal en herbergt 130 winkels. Je vindt er een combinatie van westerse winkels en Bulgaarse merken. Sofia Outlet Center ligt dan weer iets verder buiten het centrum, een taxiritje hier naartoe kost je ongeveer drie euro. Dit compenseer je snel, want de kledingprijzen zijn er opvallend lager dan in de Mall of Sofia. Het derde shoppingcenter dat Sofia rijk is, is Paradise Center. Dit ligt op wandelafstand van het centrum. De wandeling is een belevenis op zich, want hij gaat langs de armere buurten van de stad. Misschien niet meteen wat je dacht te willen zien tijdens je citytrip, maar wel interessant.
Uitgaan
Bulgaren houden van dansen. De Vitoshaboulevard, de brede straat in Sofia die je ongetwijfeld meermaals zal bewandelen tijdens je citytrip, is volgepakt met gezellige cafeetjes en restaurantjes. En het is er bijna altijd druk, zowel overdag als ‘s avonds.
Wil je het nachtleven ontdekken tijdens je stedentrip, dan hoef je niet per se een taxi te nemen of lang te stappen naar een discotheek. Zelf in het midden van de stad zijn er clubs. De meeste uitgaansgelegenheden hebben geen vast sluitingsuur, dus je kan dansen tot de zon opkomt. Bovendien kan je er ook op donderdag feesten, voor het geval je het weekend net mist. Terminal 1 is een van de bekendste discotheken in Sofia. Je kan op voorhand op hun Facebookpagina checken of ze leuke evenementen organiseren tijdens de periode van jouw citytrip. Andere bekende clubs zijn Club Mascara en Club Stroeja.
Zie je liever een band live aan het werk dan een dj in de verte? Dan is Swinging Hall een adresje voor jou. In deze bar komen er geregeld live jazz of pop optredens. Ook Vodenitzata is een goede tip. In dit restaurant, waar je lekker Bulgaars kan eten, is ‘s avonds Bulgaarse volksmuziek te horen. Ideaal voor wie zich tijdens zijn citytrip volledig wil onderdompelen in de Bulgaarse cultuur.