Citytrip Venetië

Doe je vaker een citytrip en ben je een (beetje veel) romantisch aangelegd, dan mag een citytrip naar Venetië niet aan je lijst met stedentrips ontbreken! Op en top mooi én romantisch! Venetië is wat men noemt een lagune. Op een totaal van 412km² wonen er ca. 265.000 mensen, verspreid over de stad Venetië. Hiervan een 35.000 op de eilanden die tot de stad behoren. De dichtste bevolking (circa 170.000 mensen) wonen in Mestre.

Geschiedenis

Men kan pas spreken over de stad Venetië, zoals we het nu kennen van in de 9° eeuw. Beschermheilige van de stad was Marcus Van Alexandrië. Venetië was in die tijd onderhevig aan vele oorlogen, en vond pas rust tot in de 18° eeuw! Het heeft vooral gestreden met Genua, maar in 1453 verloren ze van de Turken, die de stad innamen. Het duurde – wederom na vele veldslagen – tot 1866 (!) tot Venetië behoorde tot het Italiaanse Rijk.

Topografisch bevindt de stad Venetië zich oostelijk van Verona en westelijk van Triëst. Noordoostelijk bevindt zich Bologna. Noordwestelijk ten slotte, de Adriatische Zee. Zo heb je al een idee waar je citytrip ongeveer gelegen is. Zoals gezegd is Venetië een lagune. Volgende eilanden bevatten mee Venetië:

  • Murano, bekend om zijn glasblazerijen;
  • Torcello, met vroeger een kathedraal;
  • Burano, valt dan weer op met haar kleurrijke huizen;
  • het strandeiland Lido (welbekend denken we dan)
  • en verder nog enkele andere eilanden.

Al deze eilanden zijn beslist de moeite van een bezoekje waard. De gemiddelde temperaturen liggen iets hoger dan bij ons in België, dus geen overdreven hete zomers (juli en augustus ca. 27°C).

De stad Venetië is – naast de vele culturele gebouwen waarop we later ingaan – ook bekend voor zijn jaarlijks carnaval. Zo hebben we ook elke 2 jaar de biënnale van Venetië gehouden. Dit is een kunsttentoonstelling, voor de liefhebbers. Wie de “Vogalonga” wil meemaken, moet in mei naar de stad. Dan wordt de traditionele roeiwedstrijd gehouden. Uiteraard ontbreken hier de welgekende gondels niet.

Zo is er in elke periode van het jaar wel wat te beleven tijdens jouw citytrip. Aan jouw de keuze in welke periode je gaat boeken voor je bezoek aan het prachtige en veelzijdige Venetië.

Bezienswaardigheden

Elke plaats tijdens je stedenbezoek aan Venetië apart opnoemen is haast onbegonnen werk. Je moet er gewoon zelf naar toe gaan. Dit omdat de stad en haar eilanden eigenlijk één monument zijn. We gaan er echter wel de bijzonderste ervan bespreken, zodat jouw citytrip niet in het water valt.

Uiteraard is een “place-to-be” het beroemde San Marcoplein. Op dat plein staat de wereldberoemde basiliek. Een streling voor het oog als je van kunst houdt. En niet alleen de buitenkant is te mooi om waar te zijn. Je moet ook de binnenkant bezoeken. Op het San Marcoplein is het steeds druk (hoe kan het ook anders met zulk juweeltje). Een gouden tip: boek online een voorrangsticket en nog liefst met gids. Dit kost je ongeveer €25,-.

Ken je het verhaal achter de beroemde/beruchte Brug Der Zuchten? Het is weer zo één van die plaatsen waar je tijdens je citytrip moet geweest zijn. Het is een monumentale brug die in verbinding staat met het Dogepaleis. En dit Dogepaleis bevat een gevangenis. De naam van de brug leent zijn naam omdat de gevangenen, wanneer zij terug naar hun vertrekken in de gevangenis moesten, nog een laatste keer over die brug moesten, en daarbij nog een laatste “zucht” konden laten alvorens ze naar de donkere gevangenis moesten.

Als je tijdens je citytrip Venetië bezoekt moet je natuurlijk ook eens met een gondel gevaren hebben. Je kent ze wel van foto of televisie, de versierde bootjes en hun comfortabele stoeltjes, en al of niet de zingende gondelier aan het roer. Je moet er wel rekening mee houden dat zulke rondvaart van een half uurtje je zo’n €80- kost!!

Wil je even uit de drukte van de stad zelf, kan je bijvoorbeeld een dagexcursie boeken voor de eilanden Burano en Murano. Twee vliegen in één klap! Naast de leuke, smalle straatjes, met eerder rustige kanaaltjes en bruggen, kan je ook een bezoek brengen aan de toch wel bekende glasblazerij. In Burano kan je tijdens je stedentrip dan weer volop genieten van de felgekleurde huisjes. Een zicht apart, al die kleuren van de regenboog. En, zoals gezegd: twee eilanden op één dag is mooi meegenomen, niet?

Vervoer

Veel toeristen denken onterecht dat vervoer in Venetië alleen via het water, de kanalen, kan. Niets is minder waar! En al zeker niet voor de romantische zielen onder jullie. Venetië is namelijk verbonden met bruggen en smalle straatjes waar je heerlijk kan in rondkuieren. Dus, optie 1 is: gewoon te voet. De stad is daar compact genoeg voor en er is altijd wel wat te zien of te beleven.
Het openbaar vervoer in Venetië kan uiteraard ook, en die gaat over water. Dit is dan de Vaporetto boot. Deze boot stopt op elk station en doet ook de vele eilanden aan.

Geen openbaar vervoer, maar ook via water is de boot-tour. Het is een hop on – hop off boot waar je telkens je kaartje kaan kopen. Je kan op deze manier lekker de stad van op het water bezoeken.

Je hebt ook de mogelijkheid om een watertaxi te nemen. Tegen een bedrag van €6,- komt die taxi je ophalen aan je hotel. Onderhandelen is echter de boodschap, want de vraagprijs is €1,8/minuut.

En je dacht dat fietsen niet kon in Venetië? Verkeerd! Je kan een fietstour maken met gids, komt zo onder andere langs het Lido en dit kost je ongeveer €39,-. De moeite meer dan waard!

Hot Spots

Bij een citytrip hoef je niet alleen de meest bekende plaatsen op te zoeken, maar, als je een beetje avontuurlijk bent, moet je tijdens je bezoek al eens “verdwalen”. Zo kom je – met weinig drukte om je heen – op plaatsen die zeker en vast ook de moeite waard zijn om te bezoeken. Wil je het echte Venetië bezoeken, ga dan naar de zogenaamde achtersteegjes. Ook zeer de moeite waard!

Zo heb je bijvoorbeeld de Rialtomarkt. Een markt die al honderden jaren bestaat en die vooral bekend is om zijn vis en schaaldieren. Deze markt kan je zelfs vijf dagen per week bezoeken, van dinsdag tot en met zaterdag.

De Rialtomarkt ligt aan de Rialtobrug. Deze brug is de oudste van de stad. Momenteel bestaat de brug uit steen, maar daarvoor waren er veelal houten exemplaren. De laatste, en huidige uitvoering van de brug is ontworpen (zonder veel af te doen van de originele) door de architect Antonio Da Ponte. En deze dateert van de 16° eeuw!

Ontdek in de smalle steegjes ook eens het Palazzo Contarini del Bovolo. Een woning die ooit behoorde tot één van de rijkste families van Venetië. Het meest bekende aan dit gebouw is de draaiende spiraaltrap. Helemaal boven kan je genieten van het uitzicht over heel Venetië.

Verblijf

Wens je tijdens je citytrip naar Venetië in een hotel te gaan, moet je echt wel rekening houden met het seizoen dat je gaat. Een hotel is namelijk tamelijk duur. Je kan dan ook best uitkijken naar de kleinere hotelletjes tijdens het boeken. Tijdens de maanden september, oktober, april en mei zit je in Venetië met het hoogseizoen. De beste periode om je citytrip te boeken is juni of november. Populaire plaatsen om een hotel te boeken is op Lido, rond het San Marcoplein of de Cannaregiowijk.

Natuurlijk hoeft het geen hotel te zijn. Er zijn in en rond Venetië ook Bed & Breakfast aanwezig. Zeer aan te raden indien je tevreden bent met slapen en een goed ontbijt.

Een tip: Vlakbij het Campo San Maurizio is er een B&B waar je voor €120,- per nacht kan logeren. In Venetië hoort dit “goedkoop” te zijn.

Shoppen

Shoppen en Venetië kan in één adem genoemd worden. De stad en zijn eilanden zijn uitgelezen om lekker te shoppen. Er zijn drie straten waar de echte merkenwinkels zoals daar zijn: Gucci, Armani, Prada, Fendi en zoveel meer gelegen zijn naast de ordinaire kitschwinkels. Het zijn uitgelezen plaatsen om de keuze te maken tussen echte merkkledij en namaakspullen.

In de stad vindt je ook de zogenaamde “centro commerciale”. Het woord spreekt voor zich. Zo heb je zulk centrum tussen de Strada Nova en Rialto. Het winkelcentrum is dagelijks open van 9u30 tot 19u30. Enkel op zondag opent het pas om 11u.

Je bent romantisch en wenst eens een romantisch souvenir kopen, dan moet je bijvoorbeeld bij Dogenstad Venezia zijn. De bekende siermaskers, Muranoglas, gondels,… je vindt het daar allemaal!

Uitgaan

Moe van het fietsen, wandelen, bezienswaardigheden bezoeken? Goed. Je kan kiezen om terug naar je hotel te gaan of ergens een drankje en een etentje nuttigen. Maar echt compleet is het wanneer je ook het uitgangsleven bezocht hebt.

Wanneer je lekker gegeten hebt in één van de fantastische restaurantjes, of gezellig iets gedronken hebt in één van de vele bars, dan kan je na hun sluitingstijd terecht in enkele discotheken of het casino.

Qua discotheken springt de club “Round Midnight” uit het oog. In de week spelen ze er jazz, maar in de weekends is het prijs: dancemuziek! Lekker de beentjes strekken om zalig in je bed te kruipen en uit te kijken naar wat je de volgende dag gaat beleven!