Citytrip Wenen

Een citytrip Wenen prikkelt al je zintuigen: de klakkende paardenhoeven op de oude kasseienwegen van de typerende paardenkoetsen. Historische monumenten en architecturale pareltjes van Wagner. De Oostenrijkse keuken die gaat van schnitzel tot sachertaart en apfelstrudel. Muziek van legendarische componisten zoals Mozart, Beethoven, Schubert en Strauss. En uiteraard de gevierde kunst van Gustav Klimt en Egon Schiele. Tijdens een stedentrip in de Oostenrijkse hoofdstad verveel je je niet snel. Waan je keizer of keizerin van het vergane Habsburgse Rijk tijdens een bezoek aan de bezienswaardigheden zoals het Paleis Schloss Schönbrunn, het Slot Belvédère en het Hofburg-paleis. Rust uit van al dat wandelen in een van de vele groene parken, en drink een koffie in de voormalige stamkroeg van Mozart, Café Frauenhuber.

Wenen is een wereldstad die op cultureel vlak boven iedere andere Europese stad uitsteekt. En ondanks de sterke geschiedenis, is de hoofdstad verrassend trendy en hip. Er zijn ontzettend veel leuke barretjes en cafeetjes. Houd je van koffie en schoonheid? Stel je citytrip dan niet langer uit.

Geschiedenis

Het is 15 voor Christus wanneer de Romeinen besluiten zich beter te beschermen tegen de Germanen. Ze bouwen een militaire post aan de rivier de Wien, genaamd Vindobona. Deze post groeit uiteindelijk uit tot een wereldstad. In 1221 ontving de stad stadsrechten. Hierdoor groeide het uit tot een belangrijk handelsknooppunt. Niet veel later valt het onder het bewind van de Habsburgers, die lang aan de macht blijven. In 1438 werd Wenen de rijkshoofdstad van het Duitse Rijk. In 1526 de keizerstad. En zo meteen jouw favoriete citytrip.

Tijdens de 16de en 17de eeuw wordt de stad meermaals aangevallen door de Turken. Het Ottomaanse Rijk voelt zich bedreigd door dat uitbreidende Habsburgse Rijk. Ze slagen er echter nooit in de stad te belegeren. Na de contrareformatie in de 16de eeuw deed de Rooms-Katholieke Kerk eg haar best om het volk opnieuw voor zich te winnen. De adel daarentegen deden ook hun best om elkaar de loef af te steken met de beste feesten, mooiste paleizen en grootste concerten. Hierdoor werden steeds meer architecten, kunstenaars en componisten door Wenen aangetrokken.

Tijdens de Napoleontischen oorlogen werd de stad maar liefst twee maal bezet. Telkens van korte duur. Uiteindelijk vond in 1814 het Congres van Wenen plaats en werden nieuwe grenzen in Europa vastgelegd. Midden de 19de eeuw verschenen Franz Josef en zijn vrouw Elisabeth, ook wel bekend als Sisi, op het toneel. Onder hun bewind groeide de stad uit tot de vijfde grootste wereldstad, en een cultureel epicentrum. Heel wat gebouwen die je vandaag tijdens je citytrip zal bezichtigen, werden in deze periode gebouwd. Kerken, theaters, ministeries, het parlement, de universiteit,…

Na WOI komt het Habsburgse Rijk ten einde. De Oostenrijkse Republiek ziet het levenslicht. Vervolgens worden er heel wat sociale woningen gebouwd. Vandaag prijkt de binnenstad op de Unesco Werelderfgoedlijst. De vele historische gebouwen en de woelige geschiedenis zorgen voor een boeiende stedentrip.

Bezienswaardigheden

Wenen staat bekend als de ‘stad van de muziek’, dankzij haar reeks bekende componisten. Daarnaast wordt het ook wel eens de ‘stad van de dromen’ genoemd. Deze bijnaam dankt ze aan haar wereldberoemde inwoner, de psychoanalyticus Sigmund Freud. De bekendste bezienswaardigheden die je tijdens je citytrip zult bezoeken, dragen dan ook een verhaal met zich mee.

Start je stedentrip met een wandeling door de binnenstad. De Stephansdom valt meteen op met haar 136 meter lange toren. Deze Rooms-katholieke kerk is de zetel van de aartsbisschop van het Oostenrijkse aartsbisdom. Het prachtige gotische bouwwerk is ook vanbinnen het bezoeken waard. Herken je hem precies ergens van? Dat kan! De Stephansdom is afgebeeld op de 10 eurocent muntstukjes in het land. Met wat geluk heb je een miniatuur Stephansdom in je portefeuille zitten. Op zo’n tien minuten wandelen van de Stephansdom bevindt zich de Staatsopera. Dit is het belangrijkste en grootste operahuis van het land, en een van de beste ter wereld. Valt je citytrip tussen de periode van 1 september en 30 juni, dan kan je er misschien wel een voorstelling meepikken. Het Rathaus, stadshuis, is evenzeer een belangrijk monument. Dit neogotische gebouw ligt vlak voor het Rathauspark. Belgen herkennen er misschien wel het stadshuis van Brussel in, dat opvallende gelijkenissen vertoont.

In het centrum bevindt zich ook het Hofburg, een indrukwekkend paleis dat van de 13de eeuw tot 1918 diende als residentie van de Habsburgse monarchen. Ruim 600 jaar lang regeerden de Habsburgers! Sinds 1945 is het de officiële residentie van de bondspresident van Oostenrijk. Het gebouw ademt geschiedenis. Tip: valt je stedentrip tijdens het hoogseizoen, probeer dan om 10 uur, bij openingstijd, te gaan. Het is een van de populaire bezienswaardigheden van de stad.

In de ‘stad van de muziek’ kan een bezoekje aan het Haus der Musik niet ontbreken. In dit museum leer je meer over klant en muziek. Het is erg interactief en speelt in op belevenis. Indien je de kinderen bij je hebt, is het Haus der Musik een heel aangename uitstap. Dichtbij bevindt zich Karlskirche. Deze waanzinnig mooie kerk werd in 1739 gebouwd. Vanbinnen zijn er mooie plafondschilderijen te bezichtigen. Tip: in de kerk staat een lift die je helemaal naar boven brengt. Een panoramisch uitzicht over Wenen verzekerd!

Breng tijdens je citytrip ook zeker een bezoek aan het Hundertwasserhaus. Dit bizarre wooncomplex werd ontworpen door architect-kunstenaar Hundertwasser. De gevel is super kleurrijk, en oogt als een chaotisch lappendeken. Ieder appartement heeft zijn unieke uiterlijk. Hundertwasserhaus ligt net buiten het centrum, maar met tramlijn 1 kom je er gemakkelijk.

Het Museum Judenplatz vormde ooit het hart van de middeleeuwse joods getto. Het museum is voor wie tijdens zijn citytrip niet alleen het mooie, maar ook het donkere van de geschiedenis wil zien. Je krijgt een idee van hoe zwaar de joden het hier eeuwenlang te verduren hadden. Daarnaast schetst het Museum Judenplatz ook een beeld van het sociale, culturele en religieuze leven van de bevolkingsgroep. Wil je nog meer musea bezoeken? Ga het Museums Quartier bezoeken. Dit cultuurcomplex ligt dichtbij de binnenstad. Het hoofdgebouw is van 1725 en een bezienswaardigheid op zich. Ooit diende dit barok gebouw als paardenstal voor de keizer. Binnen het complex bevinden zich verschillende musea waaronder het Leopold Museum, waar je een prachtige collectie van Schiele, Klimt, Wagner en Moser kunt aanschouwen, en Kunsthalle Wien.

Daarnaast telt Wenen nog heel wat bezienswaardigheden die even buiten het centrum liggen. Je kan er een wandeling naartoe ondernemen, maar dan ben je toch zeker een uurtje zoet. Het openbaar vervoer gebruiken is voor deze excursies dus aangeraden. Om te beginnen is er het prachtige Paleis Schloss Schönbrunn, de voormalige zomerresidentie van de keizerlijke familie. Het paleis werd in 1696 ontworpen en is vandaag een museum. Er zijn maar liefst 1441 kamers en vertrekken die je een beeld geven over de rijkdom en luxe waarin de Habsburgers leefden. Tip: het paleis is groot, en de tuinen zijn evenzeer prachtig. Rek tijdens je citytrip dus zeker een dagje uit voor deze excursie. Ga ook de Belvédère Paleizen bezoeken. Dit is een meesterwerk van de architect Lucas von Hildebrandt. Hij bouwde het paleis tussen 1714 en 1722 in opdracht van de prins. Het Slot Belvédère is werkelijk een oase van rust. Slenter door de tuinen en geniet van het uitzicht.

Vervoer

Wenen kan je op verschillende manieren bereiken: met de auto, trein of het vliegtuig. Wie per vlucht naar de stad komt, begint zijn stedentrip op de luchthaven. Van hieruit kan je vlot naar het centrum met de trein of taxi.

Tijdens je citytrip in Wenen kan je heel wat te voet afleggen. Het historisch centrum en het winkelgebied rond de Stephansdom, bijvoorbeeld. Maar voor verdere excursies zoals het Paleis Schloss Schönbrunn of Hundertwasserhaus gebruik je best het openbaar vervoer.

Het openbaar vervoer in Wenen bestaat uit de bus, tram en metro. Deze vallen allemaal onder dezelfde tickets, wat gemakkelijk is. Een ticketje koop je in tabakswinkels, de metrostations of de verkooppunten van de ‘Wiener Linien’. Je zal tijdens je stedentrip voornamelijk gebruik maken van tram 1. Deze verbindt de meeste toeristische bezienswaardigheden. Er bestaat ook zoiets als de Vienna Ring Tram. Deze tram maakt een rondje over de Weense ring, en passeert zo vele monumenten. Tijdens deze speciale stadsrondleiding krijg je informatie via een beeldscherm en koptelefoons. Een rit duurt ongeveer een half uur. De informatie is beschikbaar in het Duits, Frans, Engels, Spaans en Italiaans.

Wil je tijdens jouw citytrip wat mobieler kunnen bewegen? Dan is een stadsfiets misschien wel de oplossing! Op verschillende plaatsen in de stad kan je een fiets van Citybikes Wien lenen. Je kan de fiets ontgrendelen met een Citybike Tourist Card.

Een andere typische manier om je tijdens je citytrip te verplaatsen in Wenen, is met de typische paardenkoets. De traditionele Fiaker is een attractie op zich. Ooit waren dit de taxi’s van de stad. Vandaag is het leuk om er tijdens je stedentrip een ritje op te maken. Je kan opstappen bij de Staatsopera, de Hofburg en de Stephansdom.

Hot Spots

Een prettige manier om je dag te starten in Wenen is met een ontbijt bij Cafe Phil. Het eten is er heerlijk, en het personeel altijd goedgezind. In het restaurant bevindt zich ook een boekenwinkel met boeken in allerlei talen. Zit je stoel lekker? Je kan hem kopen! Het interieurs is volledig tweedehands en kan verkocht worden. Een echte aanrader is de Philgood Breakfast. Dit uitgebreid ontbijt geeft je voldoend energie om met volle zin aan je citytrip te beginnen!

Chocoladeliefhebbers kunnen hun stedentrip Wenen niet afsluiten zonder de typische Sachertorte te proeven. En de beste spot daarvoor is Hotel Sacher. Het is zo’n chique plaats dat je je echt belangrijk voelt wanneer je de heerlijke taart verorbert. Het hotel bevindt zich achter de Staatsopera.

Wie Wenen zegt, zegt opera. De twee zijn onlosmakend met elkaar verbonden. De Staatsopera is daarom ook een niet te missen bezienswaardigheid. Grijp je kans om tijdens je citytrip een voorstelling bij te wonen. Geen paniek: je kan voor de prijs van een koffie al binnen geraken! Deze Standing Room Tickets worden anderhalf uur voor de show verkocht. Je moet achterin de ruimte staan, maar je ziet een voorstelling in de klassieke Staatsopera voor amper €2 à 4! Een gouden tip dus.

Wiener Prater is een gratis amusementspark dat in het oosten van het stadscentrum ligt. Leuk om tijdens je citytrip te bezoeken. Net zoals alle attracties in Wenen, kent het park een lange geschiedenis die teruggaat tot de 18de eeuw. Ooit was het een jachtdomein. Keizer Joseph II opende het in 1766 voor het grote publiek. De bekendste attractie van Wiener Prater is het reuzenrad. Let op: hiervoor moet je wel betalen. Een ritje kost €9,50.

Verblijf

Is je citytrip naar Wenen geboekt? Yes! Tijd om te kijken voor een verblijf. Dit doe je best op voorhand. De prijzen voor een degelijk verblijf liggen relatief hoog. Wie last minute boekt zal meer geld kwijt zijn. Let er ook op wanneer jouw stedentrip juist valt. Tijdens het hoogseizoen liggen de prijzen zo’n 30% hoger dan tijdens de rest van het jaar. Het hoogseizoen loopt van april tot oktober, en rond Kerst en Nieuwjaar.

De stad telt veel hotels, van luxueus tot basic. Je kan zowel in het historisch centrum als in de verdere stadsrand verblijven. De prijzen kunnen sterk uiteenlopen. Voor een goedkoop hotel ben je al snel €100 kwijt. Wie goed zoekt, kan wel iets vinden voor €60. Reken voor een hotelkamer in een middenklasse hotel tussen de €100 en €250. Daarnaast zijn er een aantal befaamde hotels in Wenen, zoals het Hotel Sacher en het Hotel Imperial. De prijzen voor een overnachting hier liggen hoog.

Goedkoop overnachten tijdens je citytrip doe je in de Oostenrijkse hoofdstad in een hostel. In Wombat’s City Hostels, die drie vestigingen heeft, slaap je voor ongeveer €10 per nacht. Vergeleken met de prijzen van de hotels, is dit spotgoedkoop.

Shoppen

Lekker shoppen tijdens je citytrip in Wenen, het kan zeker. In de buurt rond de Stephandom zijn de leuke winkelstraten. Deze boulevards verbinden heel wat historische monumenten met elkaar. Zo heb je tijdens het shoppen toch ook nog wat sightseeing. Bekende ketens zoals Zara, Mango, H&M, en luxe merken zoals Louis Vuitton, Chanel en Prada hebben hier een vestiging.

Naast kleding kan je in de hoofdstad ook terecht voor de betere meubel- en antiekzaken. Je collectie postzegels of munten aanvullen tijdens je stedentrip Wenen? Het kan! In kleine winkeltjes kan je al snuisterend schatten vinden. Souvenirtjes scoor je op de grote vlooienmarkt die iedere zaterdag plaatsvindt aan de Linke Wienzeile.

Tip: een bijzondere manier om te winkelen in Wenen, is tijdens de tour Shopping with Lucie. De voormalige Amerikaanse styliste loodst je langs de leukste en hipste winkeltjes. Bovendien krijg je meteen stijladvies van een kenner!

Uitgaan

Achter haar artistiek en cultureel erfgoed, verbergt Wenen een bruisend nachtleven. Je kan de ‘stad van de muziek’ nog beter leren kennen als je tijdens je citytrip uitgaat. Het Weense nachtleven speelt zich af in disco’s en clubs. Je hebt zowel Oostenrijkse tavernes, waar het bier rijkelijk vloeit, of hippe clubs met steengoede dj’s.

De clubs openen hun deuren al vroeg. Vanaf 22 uur kan je er terecht om te dansen. Ze sluiten rond vier uur, hoewel sommige clubs openblijven tot zes uur. Over het algemeen zijn ze klein. Verwacht je dus niet aan een gigantische club met vijf verdiepingen.

Wie wil dansen tijdens zijn citytrip, moet naar de Bermuda Driehoek. Dit ligt in het hart van het historische centrum. Hier zijn er veel cafés, clubs en pubs waar ’s avonds altijd wat te beleven valt. Tegenwoordig zijn het wel vooral studenten en toeristen die hier komen.

Een ander leuk adres is de Volksgarten. Deze discotheek ligt middenin een prachtige tuin. Er wordt vooral house en disco gedraaid.