Ben jij van plan om Noorwegen als vakantiebestemming te kiezen voor een citytrip? Wij hebben de belangrijkste reisinformatie voor jou opgezocht zodat jij weet waar je heen reist.
- Munteenheid: Noorse kroon (NOK)
- Tijdsverschil met België: geen tijdsverschil
- Aantal inwoners van Noorwegen: 5.328.212
Geschiedenis
In 1793 vindt de aanval op Lindisfarne plaats. Lindisfarne is op dat moment een van de belangrijkste kerken in Engeland. Ze wordt geplunderd en brutaal verwoest door Vikingen uit de Scandinavische landen. Europa is in shock. Er volgen nog een veel plunderingen. Tijdens deze Vikingtijd wordt het Noorse gebied stilaan een monarchie, een land onder een centraal bestuur. Ervoor bestond het land uit een dertigtal koninkrijken. Koning Olaf (995 – 1030) introduceerde het christendom. Het Vikingtijdperk loopt ten einde in 1066 wanneer koning Harald III sterft bij een mislukte veldtocht in Engeland, in zijn poging om het land te onderwerpen aan zijn gezag. Noorse steden zoals Oslo, Trondheim, Bergen en Tønsberg komen tot bloei. De Noorse dynastie sterft echter uit, waardoor de Unie van Kalmar ontstaat. Deze verenigt Noorwegen, Zweden en Denemarken en bestaat tot in 1521. Het land blijft onder Deens gezag, en wordt in 1814 overgedragen aan Zweden. Pas in 1905 wordt Noorwegen onafhankelijk.
Cultuur
Noren worden vaak de gelukkigste en rijkste mensen ter wereld genoemd. Hun inkomen is hoog en ze zijn trots op de weelderige schoonheid van hun land. Dankzij de hoge bergen en de vele sneeuw is het er perfect om te skiën, en dat wordt volop gedaan. Noren beweren wel eens dat ze geboren worden met ski’s aan. Daarnaast kent de Noorse cultuur heel wat legenden en mythen, over trollen, Nökk (zoetwatergeesten), en Nissers, een soort kabouter. Minder feeëriek maar even interessante reisinformatie is het bestaan van de Sami in het Noorse Lapland. Deze bevolkingsgroep leeft volgens eeuwenoude tradities met rendieren.
Ligging en klimaat
Wist je dat Noorwegen naast Zweden en Finland ook grenst aan Rusland? Helemaal in het noorden raken de landen elkaar aan. Dit hoge noorden is dan ook erg koud, hier zijn de winters heel streng. Het klimaat in het Noorse binnenland is warmer en veel droger. De regen wordt tegengehouden door de hoge bergketens. In veel gebieden regent er minder dan 500 mm per jaar. Dit is echter wel afhankelijk van plaats tot plaats, check dus zeker de reisinformatie van het gebied waar jij naartoe wilt reizen.
Economie
Het verbaast wellicht niet dat Noorwegen een stabiele economie heeft. Het land bezit natuurlijke hulpbronnen zoals gas, vis, olie, bossen en mineralen. Ongeveer 80% van de Noorse bossen worden gebruikt voor houtproductie. Je zal merken dat de huizen er nog vaak uit hout gebouwd worden. Daarnaast is de Noorse economie erg groen en duurzaam. Nergens ter wereld rijden er zo veel elektrische auto’s. Een kanttekening hierbij is wel dat hun economie gespekt wordt door de winning van olie en gas, wat iets minder groen is. Sinds 1990 gaan al deze inkomsten naar een publiek pensioenfonds, dit is zeer interessant voor de staat en haar burgers. De spaarpot telt inmiddels al 700 miljard euro!
Toerisme
Gletsjers, bossen, meren, het noorderlicht en spectaculaire fjorden. Noorwegen telt maar liefst 25 nationale parken en is zo de perfecte reisbestemming voor avonturiers. Het sprookjesachtige landschap komt al smeltend tot leven in de zomer. Ga kamperen en maak (soms letterlijk) adembenemende wandelingen in de hoge bergtoppen. In de winter bevriest het landschap en kan je van het magische Lapland proeven. Laat je overweldigen door het noorderlicht, spot orka’s op open zee, en zoek de Sami in jezelf tijdens een tocht op een rendierslee. De langste autotunnel ter wereld ligt tussen de Noordse plaatsen Aurland en Laerdal, en is maar liefst 24,5 kilometer lang. Stippel je roadtrip vanuit Oslo al maar uit!