Citytrip Kopenhagen

Een citytrip naar Kopenhagen is ideaal voor wie er een weekendje tussenuit wilt. De Deense hoofdstad is een prima bestemming voor een vrienden- of vriendinnenweekendje. Je kan er goed eten, drinken, shoppen en uitgaan. Maar ook als romantisch uitje kan de stad tellen, met het water zo dichtbij. Ontdek de historische schoonheid en vele bezienswaardigheden waan je tijdens je citytrip even in een oude Vikingstad. Ga naar de Trivoli Gardens, maak een wandeling door de oude hippiewijk Christiana-Freetown en bezoek het Rosenborg Slot.

Kopenhagen telt 548.443 inwoners. Je betaalt er met de Deense kroon (DKK). Eén euro is gelijk aan 6,5 DKK.

Geschiedenis

Kopenhagen ontstond in de 11de – 12de eeuw als een belangrijke havenstad dankzij haar ligging langs de Oresund. De naam komt van het woord Købmandshavn, wat zoveel betekent als ‘koopmanshaven’. De zetel van het koninkrijk was gelegen in deze stad. Ze heerste over de beide overs van de Oresund, en ontving veel inkomsten via tolheffingen. De rijkdom trok natuurlijk ook slechte aandacht. Er waren veel plunderingen, waardoor bisschop Absalon een burcht bouwde om de stad te beschermen. Later werd dit gebouw vervangen door Christiansborg Slot, een kasteel waar het parlement vandaag zetelt. Deze bezienswaardigheid kan je bezoeken tijdens je citytrip.

Roskilde was tot dan toe de hoofdstad maar werd op vele vlakken voorbijgestreefd door Kopenhagen. In 1444 werd Kopenhagen officieel de hoofdstad van Denemarken. De stad groeide verder en werd een van de belangrijkste handelssteden van Europa. Tot er in 1807 een oorlog uitbreekt met Engeland. Kopenhagen wordt aan flarden geschoten, de Deense vloot werd meegenomen door de Britten, en niet veel later is Denemarken failliet. In de 2de helft van de 19de eeuw herstelde de stad dankzij de modernisering en industrialisering. Vandaag is Kopenhagen de ideale bestemming voor een historische citytrip.

stedentrip Kopenhagen
De stad Kopenhagen is om door een ringetje te halen, zo mooi. Ook zo prijzig trouwens…

Bezienswaardigheden

Een stedentrip in Kopenhagen staat garant voor veel bezienswaardigheden. Zelfs wie maar een weekendje blijft, zal versteld staan van de schoonheid van de stad. De eerste mooie wandeling die je zal maken, is die langs Nyhavn. Hier passeer je het kenmerkend beeld van Kopenhagen: de gracht met pittoreske 18de-eeuwe koopmanshuizen met kleurrijke gevels. Hans Christian Andersen, de sprookjesschrijver, woonde een tijdje op nummer 20. Deze gracht verbindt de haven met Kongens Nystv, het nieuwe koningsplein. Daar kan je terecht in een van de gezellige cafeetjes en koffiebars.

Tijdens je citytrip moet je zeker ook Tivoli Gardens aandoen. Dit sprookjesachtig pretpark werd in 1843 opgericht. Qua sfeer doet het pretpark een beetje denken aan de Efteling. Het is er even feeëriek en gedetailleerd. Je hebt er naast de attracties, de chique restaurants en het aquarium ook prachtige tuinen met exotische bloemen en planten waar je een mooie wandeling kan maken. Met andere woorden, een dag plezier tijdens je stedentrip. Tip: het is leuk om het park ook ’s avonds te bezoeken, dan baadt het in lichtjes wat zorgt voor een echt betoverend beeld.

Nog zo’n indrukwekkend mooi zijn de tuinen bij het Rosenborg slot, ook bekend als Rosenburg castle & the kings garden. Dit renaissancistisch paleis van de 17de eeuw zorgt ervoor dat je je op een citytrip naar de middeleeuwen waant. Het werd gebouwd door koning Christian IV, die tijdens de 16de eeuw heerste. Naast enkele imponerende zalen heb je er ook de Koninklijke collectie. Deze is zeker de moeite. Krijg je geen genoeg van mooie wandelingen en natuur? Dan is de Botanisk Have ook een must om te bezoeken tijdens je stedentrip.

Wie de geschiedenis wil proeven, moet ook niet op zijn honger blijven zitten. In Slotsholmen, een klein eilandje in Kopenhagen, werd het Christiansborg slot, nadat het eens was afgebrand, opnieuw gebouwd in 1908. Ooit woonde de koninklijke familie er, vandaag zetelt het parlement er.

Vervoer

Vanuit Nederland is Denemarken gemakkelijk te bereiken met de auto. Ideaal voor wie een rondreis door het land plant, en eventjes in Kopenhagen halt wil houden voor een stedentrip. Wie echter maar een weekendje de tijd heeft voor zijn citytrip, kan beter een vlucht naar Kopenhagen boeken. Er zijn verschillende maatschappijen die rechtstreeks vliegen. Bovendien ligt Copenhagen Airport op slechts negen kilometer van het centrum. Vanaf de luchthaven kan je gemakkelijk met het openbaar vervoer naar je hotel.

In Terminal 3 heb je het station en de ticketbalie voor de metro. Deze rijdt iedere vijf minuten, en ’s nachts iedere 20 minuten, naar het centrum. Je doet er slechts een kwartiertje over. Ook bus 5A brengt je vlot naar het centrum. Hiervoor moet je ook in Terminal 3 zijn. Heb je een vermoeiende vlucht achter de rug, en wil je eventjes met de voetjes omhoog naar je hotel gebracht worden? Kies dan voor de taxi. Er is een standplaats aan de uitgang van alle terminals. De prijs is DKK 200 overdag, DKK 250 ‘s nachts, hier zit de fooi inbegrepen.

Sommige bezienswaardigheden liggen een eindje van elkaar. Je kan veel te voet afleggen en zo via lange wandelingen de stad leren kennen tijdens je stedentrip, of je kan gebruik maken van het openbaar vervoer. Een tip is het stedenpasje de Copenhagen Card of CPH. Hiermee reis je gratis met het openbaar vervoer, en krijg je gratis toegang tot vele bezienswaardigheden, ideaal voor een citytrip. Je kan de kaart kopen bij verkooppunten van de metro en bus, of bij toeristenbureaus.

Weekendje Kopenhagen
Christiana Freetown is een vrijstaatje in Kopenhagen van anarchisten, hippies en kunstenaars. Leuk om even te bezoeken.

Hot Spots

Van al dat citytrippen krijgt een mens wel eens honger. Gelukkig heeft Kopenhagen een heleboel leuke eetplekjes. Een topper is de Torvehallerne. Dit is een overdekte markt met meer dan zestig standjes. Van verse vis tot exotische kruiden en zoete chocolade, in de Torvehallerne bereikt je citytrip een culinair hoogtepunt. In the Royal Café kan je ook terecht voor een prima lunch. Deze conceptstore ligt in het midden van het centrum van de stad. Een tip is de smushi. Ja, smushi en niet sushi. Smushi is een Deense interpretatie van het Japanse gerecht. Ze gebruiken smörrebrod in de plaats van rijst. Je hebt er verschillende soort vullingen en beleg.

Op zoek naar een unieke beleving tijdens je stedentrip? Christiana-freetown is een vrijstaat gelegen in het hartje van Kopenhagen. In 1971 kraakten een groep hippies een legerkazerne en riepen er de vrijstaat uit. Vandaag woont er nog steeds een gemeenschap van anarchisten, hippies en kunstenaars. Er gelden andere regels. De eigendom komt de gemeenschap collectief toe, en de mensen betalen er geen belastingen. Je kan er legaal softdrugs kopen en genieten van de kunstwerken van gerecycleerd materiaal. Een echte cultuurshock zal het echter niet zijn, want hoewel de wijk vroeger echt alternatief is, is het vandaag vooral gericht op toerisme. Toch blijft het een heuse bezienswaardigheid die je zeker niet moet overslagen tijdens je citytrip. Het contrast met het geordende Scandinavische leven is groot.

Heb je meer tijd dan een weekendje? Breidt je citytrip Kopenhagen dan uit naar een excursie Lolland. Dit is het op drie na grootste eiland van Denemarken, en absoluut adembenemend. De natuur blaast je omver. Eindeloze weilanden en akkers bieden je mooie uitzichten. Lolland is zeker het bezoeken waard.

Verblijf

In vergelijking met Zuid-Europese vakantiebestemmingen is Denemarken duurder. Je citytrip zal dan ook wat meer kosten, inclusief het verblijf. Maar geen nood, in totaal herbergt de stad meer dan 15.000 hotelkamers. Je gaat hier zeker wat voor je budget vinden. Tip: Let wel op met last minute boeken. Kopenhagen is een populaire bestemming voor citytrips én congressen. Hierdoor kan het op bepaalde momenten plots erg druk worden, waardoor er veel hotels volzet zijn. Check dus eventjes op voorhand wanneer je stedentrip valt en waar je wilt verblijven.

De meeste overnachtingsmogelijkheden liggen in de oude stad, Indre By. Een eenvoudig hotel kan je vinden voor zo’n 70 euro per nacht, dat zijn ongeveer 600 kronen. Een goedkopere optie is een jeugdherberg. Dan betaal je iets van 15 euro per nacht. Danhostel Kopenhagen is het grootste stadjeugdherberg van Europa. Er zijn meer dan 1000 bedden ter beschikking. De stijl is volledig volgens Deense design. In het centrum kan je ook authentieke bed & breakfasts vinden. Vaak zijn dit erg gezellige verblijven, in de authentieke Deense stijl. Perfect om tijdens je citytrip inspiratie op te doen voor je eigen stekje thuis.

Shoppen

Modeliefhebbers kunnen opgelucht ademhalen: in Kopenhagen kan je shoppen. Goed shoppen. Je hebt er een van de langste winkelpromenades ter wereld, Strøget, dit betekent letterlijk ‘strook’. De strook der fashion bestaat uit verschillende straten die in elkaar overlopen. Vanaf het Raadhuisplein loop je door Frederiksberggade, Nygade, Vimmelskaftet, Amagertorv en Østergade. Ook voor wie zijn budget onder controle wilt houden tijdens zijn citytrip, is dit een leuke plaats. Je kan lekker kuieren en het Deense dagelijkse leven aanschouwen. Strøget is een levendige boel met veel straatmuzikanten en cafeetjes. Naast de dure merkwinkels zijn er ook goedkope winkels te vinden, zoals H&M.

Maar wie op citytrip is in Kopenhagen, wilt natuurlijk de Deense ontwerpers zien. En dat kan. Day Birger et Mikkelsen (kleding en interieur), Mads Norgaard en Friis & Company hebben er allemaal een vestiging. Op het einde van Strøget heb je peperdure restaurants waar je uiteraard uitstekend kunt dineren. Je hebt er ook de warenhuizen Illum en Magasin du Nord. Evenwijdig aan Strøget heb je Strædet. Een onmisbare straat voor wie tijdens zijn stedentrip alternatieve kunstwinkeltjes wilt bezoeken.

Nog meer Deense design vind je in Designkollektivet in Stefansgade. Dit hippe winkeltje biedt een verzameling aan verschillende ontwerpers. Vooral de leuke prints spreken aan. Ook Studio Arhoj is een winkeltje waar je spontaan wilt blijven kamperen tijdens je citytrip. Je hebt er verschillende keramiek, prints en tassen. Het atelier ligt rond het winkeltje, dus je kan live zien hoe alles gemaakt wordt. Studio Arhoj ligt in Kigkurren.

Andy's bar kopenhagen
Andy’s bar aan de Gothersgade in Kopenhagen is een typisch Deense kroeg. You’ll love it or you’ll hate it. Prima voor een klein pintje.

Uitgaan

Het Deense nachtleven begint op donderdag en eindigt op zondag. De kans is dus groot dat jij tijdens je citytrip wel eens een dansavondje kunt meepikken. De stad biedt een breed scala aan mogelijkheden. Dans tot je erbij neervalt in een van de vele discotheken. Zijn je benen wat moe van al dat rondwandelen tijdens je drukke citytrip? Zet je dan in een knusse wijnbar en de uren glijden voorbij terwijl je nipt van een heerlijk wijntje en geniet van goede live muziek.

Het nachtleven bruist het meeste in de wijken Vesterbro, Nørrebro en Østerbro. In Strøget heb je dan weer de meeste jazzcafés en brouwerijen. In Vesterbro heb je het Meatpacking Disctrict, de plaats voor wie van het nachtleven wil proeven tijdens zijn stedentrip. De Bakken is een discotheek die hier gelegen is. De sfeer is er openminded, de muziek zeer dansbaar. In dezelfde wijk heb je ook Kb3. Deze club is gigantisch. Tip: Je hebt er, naast ontzettend veel dansruimte, ook lounge ruimtes waar je even kan uitrusten.

Er zijn nog veel meer clubs die hier niet vermeld worden. Aan jou om ze tijdens je stedentrip te ontdekken. Want uiteindelijk is de charme van een avondje stappen ook het onverwachte. Laat je een beetje verdwalen in het centrum en geniet van de romantische aanblik van Kopenhagen in avondlicht.

Wil je zelf jouw citytrip regelen?

Wij regelen onze citytrips ook altijd zelf, maar wist je dat er een paar handige tips en trucs zijn om net wat goedkoper alles te boeken?

Vergelijken is besparen

Zoals het eigenlijk met alles is in het leven: hoe meer je weet, hoe sterker je staat. Door prijzen te vergelijken van verschillende overnachtingsmogelijkheden, vluchten, uitstapjes of autohuur kan je best wel wat geld besparen.
Wij checken altijd deze organisaties als we een citytrip zelf gaan boeken:

Hotels, hostels, B&B of appartementen

 • Booking.com – heeft vaak goedkope aanbiedingen voor hostels, B&B en hotels op mooie plekken in de stad
 • Airbnb.com – bekijk welke appartementen beschikbaar zijn
 • Hotels.com – is onderdeel van Expedia en biedt wereldwijd ruim 365.000 hotels aan
 • Trivago.be – een wereldwijd bekende hotelzoekmachine
 • Momondo.be – een handige reiszoekmachine om prijzen voor vluchten, hotels en autoverhuur te vergelijken
 • Hoteldeal.be – als alternatief voor Booking.com gebruiken wij deze nog wel eens

Tours, excursies, huurauto's en reisgidsen

 • Getyourguide.nl – weet op voorhand al wat er te doen is in een stad. Goede skip-the-line prijzen
 • Tripadvisor.com – grootste reiscommunity van de wereld met goede tips voor elke plek
 • Bajabikes.eu – Verken de stad op een fiets, deze aanbieder opereert in meer dan 100 steden
 • Europcar.be – groot aanbod van huurauto’s
 • Dezwerver.nl – Expert in reisgidsen en landkaarten
 • Bol.com – Reisgidsen, maar ook travel gear, backpacks en al het andere leuks

Vluchten, bus, trein en parking

 • Cheaptickets.be – vinden wij de beste tickets om goedkoop te vliegen
 • Skyscanner.com – een goed alternatief om vluchten te vinden
 • Flixbus.be – op een betaalbare manier reizen binnen Europa
 • B-europe.com – Internationaal treinreizen met o.a. Thalys, Eurostar, TGV, ICE etc.
 • Parkos.be – Vergelijk parkings die goedkoper lang parkeren aanbieden bij luchthavens in België, Nederland en Duitsland

Geen zin om het zelf te regelen?

Geen zin om het zelf allemaal uit te zoeken? Bekijk de volgende organisaties eens, wij hebben er wel eens leuke deals gevonden:
 • Prijsvrij.be – pakketreizen en losse hotels voor stedentrips, weekendjes weg en vakanties. Je betaalt hier geen boekingskosten
 • Connections.be – zoek je een vlucht met hotel? Via Connections kan je jouw citytrip regelen
 • Pharosreizen.be – met eigen vervoer heel Europa verkennen? Tijdens deze langere reizen zijn de overnachtingen goed geregeld
 • Srprs.me – Bepaal zelf met wie, hoe lang en wanneer je op reis gaat, maar met de bestemming als verrassing. Zonder plannen reizen
 • Tui.be – Uitgebreid aanbod aan citytrips voor redelijke betaalbare prijzen