Citytrip Marrakech

Plan je een citytrip naar Marrakech? Zorg dan dat je geen al te strakke planning maakt. In de rode stad staan je zintuigen op scherp: het sfeervolle lawaai van de verkopers, straatartiesten en slangenbezweerders, de pittige geur van kruiden en street food, straatjes vol couleur locale en kleurrijk versierde huizen,…

Er is ontzettend veel dat je aandacht trekt en verdient. In Marrakech kan je gerust langer dan een weekendje onder de indruk blijven. Verdwaal in de soeks van de medina, maak een wandeling door de botanische tuin Jardin Majorelle, bezoek de prachtige Moorse gebouwen en indrukwekkende Koutoubia moskee, en geniet vooral met volle teugen van de kruidige lokale keuken.

De Noord-Afrikaanse stad ligt aan de voet van het Atlasgebergte. Wie langer dan een weekend heeft kan zijn citytrip een excursie uitbreiden met een excursie naar het gebergte.

Marrakech telt 1.170.000 inwoners. Het leven is er een pak goedkoper dan in Nederland of België. Voor één euro heb je zo’n 12 Dirham. Een citytrip naar Marrakech is dus geen dure vakantie. Houd je van een gezellige drukte? Pak je spullen en rep je naar dit prachtige decor voor een zonnige stedentrip. Na een vlucht van amper drie uur land je in een totaal andere wereld.

Geschiedenis

De naam Marrakech is waarschijnlijk afkomstig van ‘mus(n) akush’, wat land van God betekent. In 1062 stichtten de nomadisch Almoraviden er een tentenkamp, het eerste begin van de stad. Er werden irrigatie wegen gebouwd met het water uit het Atlasgebergte. Dit maakte de plaats vruchtbaar en gewild. Tijdens een kruistocht werden de ‘goddeloze’ Amoraviden vermoord door de Almohadenstam, een strenge Berberse moslimdynastie. Rond 1162 gaf Abd el-Mounem de opdracht om er een moskee te bouwen: de Koutoubia moskee. Vandaag staat deze nog steeds overeind. Het is een belangrijke bezienswaardigheid tijdens een citytrip. In 1269 namen de Meridiennomaden de macht over. De stad raakte in verval door hun wanbeleid. Pas drie eeuwen later, als de Saädieden heersen, komt er een kentering. De sultans waren rijk. Ze riepen op tot heel wat herstellingswerken, maar zetten ook nieuwe gebouwen. Het Badipaleis bijvoorbeeld. Ook dit beroemde paleis is tijdens je stedentrip een bezoekje waard.

Onder het Frans protectoraat van Marokko (1912 -1955) werd een nieuw stadscentrum gebouwd buiten de oude stadsmuren, Gueliz. Dit verschil valt vandaag nog hard op. Hotels, kantoren en andere moderne gebouwen bevinden zich hier, in het moderne stadsdeel. Niet slecht, want zo werd de medina goed bewaard. Vroeger bleef Marrakech onder de radar dankzij de schaduw van de hoofdstad Rabat, maar vandaag bloeit de handel en toerisme er. Jaarlijks trekken zo’n 2 miljoen toeristen naar de stad om haar charme te ontdekken. Een citytrip door Marrakech is een reis naar oud en nieuw.

stedentrip Marrakech
Het Bahia Paleis is een van de hoogtepunten die je tijdens je citytrip naar Marrakech moet aandoen.

Bezienswaardigheden

Door de stad wandelen is al een hele ervaring op zich: de kleurrijke huizen, de gezellige drukte van de medina, de mooie pleinen en smalle straatjes,… Daarnaast zijn er ook heel wat bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je stedentrip.

Het Jemaa el-Fna plein is het kloppende hart van de oude stad. In de ochtend wordt er een markt gehouden met allerlei authentieke Marokkaanse producten. Het plein kent een gruwelijke geschiedenis. In de negentiende eeuw hing men er de misdadigers publiekelijk op. Vandaag merk je tijdens je stedentrip niets van de bloederige geschiedenis. Het plein is een spectaculaire show van straatmuzikanten, eettentjes, en straatartiesten die de aandacht van toeristen proberen te trekken. Hiervoor halen ze slangen en aapjes uit hun trukendoos. Er staan ook heel wat paardenkoetsen klaar om je door de stad te rijden. Een unieke manier om je citytrip te starten is met een koets langs de oude stadsmuren.

Het Jemaa el-Fna plein wordt omringd door magnifieke Moorse gebouwen en een wirwar aan straatjes van de soeks. In de laatste moet je absoluut eens verdwalen tijdens je citytrip. Tapijten, specerijen, lederwaren, sieraden en andere handwerken vullen de kleine kraampjes. Afbieden is de boodschap, maar blijf respectvol. De ambachtslui zijn erg fier op hun producten. Voor een mooi overzicht moet je Maison Tiskiwin bezoeken. Een Nederlander, Bert Flint, bracht in dit huis de mooie Marokkaanse werken samen: tapijten, manden, juwelen, textiel,…

Vlak naast het Jemaa el-Fna plein ligt de Koutoubia moskee, een van de mooiste moskeeën van Noord-Afrika. Als niet-moslim mag je er helaas niet binnen, maar gelukkig is de buitenkant op zich al een prachtig plaatje. De minaret is 70 meter lang en is zo al van ver te spotten. Tip: de minaret is een handig herkenningspunt wanneer je even verdwaald bent in de medina. De oudste en grootste moskee van de stad is de Ali ben Youssef-moskee. Deze dateert van de 12de eeuw maar werd volledig herbouwd volgens de Merenid-bouwstijl in de 19de eeuw. Opnieuw een must see tijdens je citytrip.

Waar je als niet-moslim wel binnen mag, is de Medersa Ben Youssef. Deze 14de eeuwse Koranschool is een architecturaal hoogstandje. De decoraties zijn van ongeziene verfijndheid. Vroeger was het de grootste Koranschool van Noord-Afrika, vandaag een interessant museum om te bezoeken tijdens je stedentrip. Het ligt op tien minuutjes wandelen van Jemaa el-Fna.

Ben je klaar voor cultuur? Ga dan naar het Bahia-paleis. Het paleis werd eind negentiende eeuw gebouwd door de minister Ba Ahmed. Het interieur is rijkelijk versierd en typerend voor de Oosterse architectuur van die periode. Je ziet er verfijnd graveerwerk en prachtige patio’s gebouwd rond de lommerrijke binnenplaats, die tijdens een hete citytrip in Marrakech zeer welkom is.

Ten zuiden van het paleis ligt Mellah, de Joodse wijk. Maak al slenterend een wandeling door de straten en snuif er de unieke sfeer op. Deze wijk is absoluut de moeite om eens te bezoeken.

Ook het El-Badi paleis moet je bezoeken tijdens je stedentrip. Het paleis werd gebouwd in de 16de eeuw voor een Saädische sultan. Marmer, bladgoud en mozaïeken onthullen de rijkdom. Een leuke tip is het terras. Dit biedt een mooi panoramisch zicht over Marrakech, ideaal voor een vakantiekiekje.

Even de natuur opzoeken doe je in Jardin Majorelle, een tuin volledig ontworpen door de Franse schilder Jacques Marjorelle. Het is werkelijk een aards paradijs. De majestueuze plantencollectie is weelderig en gevarieerd. Zo schaaf je tijdens je stedentrip je botanische kennis ineens wat bij. In de kobaltblauwe villa achteraan wordt een collectie islamitische kunst tentoongesteld. Tip: ga liefst vroeg op de dag naar Jardin Majorelle. De wachtrij wordt al snel erg lang en is in de volle zon.

Vervoer

Na een vlucht van amper drie uur bereik je Marrakech, een stad in een totaal andere wereld. Menara Airport is een moderne luchthaven die op zo’n tien kilometer ligt. Begin relaxt aan je citytrip en neem een taxi. Binnen de twintig minuten ligt je in je hotel op je bed. Taxi’s zijn goedkoop in Marokko, maar het is aangeraden om eerst de prijs af te spreken. Wil je nog goedkoper reizen, kies dan de bus. Iedere 20 à 45 minuten vertrekt er eentje van de luchthaven richting Jemaa el-Fna. Deze doet er zo’n half uur over. Kaartjes koop je bij de buschauffeur.

Eenmaal in Marrakech kan je openbaar vervoer perfect vermijden. De bezienswaardigheden liggen allemaal op wandelafstand. Worden je benen toch moe van de stedentrip of heb je maar een weekend, dan kan je altijd een taxi aanhouden. Je ziet bijna overal in de stad taxi’s. Marrakech is en blijft een broeierige metropool in Noord-Afrika, het verkeer is er dus behoorlijk chaotisch. Brommers, fietsen, auto’s en bussen rijden door elkaar. Daarnaast zijn er ook toeristenbussen, de beroemde hop-on-hop-off bussen. Je herkent de rode dubbeldekker bussen meteen. Ze voeren je langs de historische route. Het is een comfortabele manier om tijdens je citytrip alle de bezienswaardigheden mee te pikken. Zolang je ticket geldig is, mag je op en van de bussen stappen. Voor wie niet goed te been is, is dit een comfortabele manier om Marrakech te verkennen.

Weekendje Marrakech
Sta versteld van de mensen, geuren en kleuren wanneer je door de soeks van Marrakech loopt.

Hot Spots

Aan bezienswaardigheden en hotspots is er in Marrakech geen gebrek. Geniet tijdens je citytrip van al het lekkers dat de lokale keuken te bieden heeft. Couscous en tajine staat op zowat elke menukaart. In de soeks krioelt het van de leuke eettentjes met imponerend dakterras. Le Famille is zo’n adresje, verstopt in de kleine straatjes. Ze hebben een kleine kaart met biologische gerechten. Denk aan zomerse schotels, zoals salades en pasta’s. Je kan hier wel enkel terecht voor lunch.

Andere populaire hotspots om te eten zijn Nomad, Le Jardin, Le Comptoir en Café des Epices. Deze restaurants bieden stuk voor stuk smakelijke gerechten aan in een prachtig en exotisch interieur. Dankzij Instagram en influencers zijn ze bekend onder toeristen. Dat merk je dus ook aan de klanten. Hier dineer je in een wereldklasse restaurant, maar niet zoals de Marokkanen. Verwacht je dus ook aan hogere prijzen. Last minute kan je er niet terecht, reserveren is noodzakelijk.

Wil je liever het authentieke Marrakech proeven tijdens je citytrip, laat je dan verdwalen in de soeks en kies een willekeurig eettentje uit waar veel locals vertoeven. Vaak zijn dit ware schatten. Nog zo’n leuke tip is het om een barbier te bezoeken. Een lokale Marokkaanse kapper, dat is pas een echte ervaring. Met een levensgevaarlijk scherp mes gaan ze je te lijf. Maar geen nood, jij moet gewoon heerlijk onderuit gezakt in de zetel zitten en luisteren naar de taal die je niet verstaat en de tv die luid schalt.

Nog meer relaxen doe je tijdens je citytrip Marrakech in de Menaratuinen. Deze liggen buiten het centrum. De tuinen werden aangelegd in de 12de eeuw, door Abd al Mu’min. Er staat een klein paviljoen en er ligt een kunstmatig meer. De perfecte plaats voor een romantische wandeling of luie picknick in de schaduw van de boomgaarden.

Verblijf

Er zijn ontelbaar veel hotels in Marrakech. De grote, luxueuze hotels liggen voornamelijk in het nieuwe stadsdeel. Voor een eenvoudige tweepersoonskamer betaal je zo’n 40 euro.

Daarnaast zijn er ook heel wat leuke, authentieke manieren om tijdens je citytrip te logeren. Zo zijn er heel wat guesthouses, bed & breakfasts en traditionele Marokkaanse huizen, riads. Er is geen strikte wetgeving wat betreft de riads, deze kunnen dus van heel luxueus tot eerder basic gaan. Een riad is gebouwd rond een binnenplaats. Hier heb je meestal een zwembad of binnentuin. De kleurrijke muren worden versierd met mozaïeken. De slaapkamers zijn doorgaans erg koel, wat tijdens de hete zomers welkom is. Mooie riads met een goede prijs-kwaliteitverhouding zijn Riad al Youssef, Riad Dar-K, Riad O.

Verkies je toch een goedkoper verblijf tijdens je citytrip? Dan is een hostel een goede optie. Hostel Waka Waka is het meest budgetvriendelijk. In Kaktus Hostel kan je dan weer terecht voor goede feestjes. Ook Backpackers Grapevine kent een goede reputatie en vormt dankzij zijn ideale ligging een goede uitvalsbasis voor je stedentrip.

Shoppen

Winkelen in Marrakech is een totaal andere ervaring als shoppen in Europa. Om te beginnen zijn er de soeks. Een wirwar aan straatjes en een ontelbare hoeveelheid kraampjes bieden je van alles aan: lederwaren zoals prachtige handtassen, schoenen en portefeuilles, mooie sieraden, Berberse tapijten, sjaals, keramiek, specerijen,… Een ideale gelegenheid om een leuk souvenirtje van je citytrip te kopen. Wie hier niet afdingt, betaalt wellicht te veel. Het is een handige insiders tip om nooit iets te kopen op het Jemaa el-Fna plein zelf. Hier is alles duurder dan in de soeks.

Wil je winkelen in grote winkelketens? Dan is het aangeraden naar het moderne stadsdeel Gueliz gaan. Afdingen is hier niet meer aan de orde. Ville Nouvelle is de place to be. Dit winkelcentra bestaat uit allemaal kleine boetiekjes. Daarnaast zijn er ook nog wat design en antiekwinkels. Shopliefhebbers kunnen zich tijdens hun citytrip ook uitleven in Ensemble Artisanal. Dit kleine openlucht winkelcentrum ligt in Avenue Mohammed V. Net zoals in de soeks zijn dit vooral zelfgemaakte producten van ambachtslieden. In tegenstelling tot de soeks word je er niet aangesproken en kan je rustig de traditionele producten bekijken. Midden in het centrum is een café waar je een lekkere koffie kan drinken.

Kosybar Marrakech
Hou je van dineren met een uitzicht? Dan kun je de Kosybar met uitzicht op het Jemaa el-Fna plein proberen.

Uitgaan

Wil je de bloemetjes even buiten zetten tijdens je stedentrip in Marrakech? Dat kan zeker. De gezellige stadsdrukte blijft namelijk nog een hele tijd na zonsondergang nazinderen. Marokko is een overwegend islamitisch land, je zal al snel merken dat alcohol meestal niet op de menu staat. Slecht bij een minderheid van de restaurants kan je een wijntje of pintje bestellen. Dat neemt niet weg dat er geen bars zijn natuurlijk. Het is aangeraden om niet openbaar te drinken. Heerlijk aan een verfrissende mojito nippen terwijl je een zicht hebt op het levendige Jemaa el-Fna plein? Daarvoor moet je bij Kosybar zijn.

Wie echt zijn dansschoenen wil bovenhalen, moet tijdens zijn citytrip naar een disco of club afzakken. Bereid je voor op een entreeprijs voor mannen, dure alcohol en mensen in hun paasbeste outfits. Clubs en disco’s zijn er chic, de mensen komen er om zien en gezien te worden. Vrouwen dragen naaldhakken en korte rokken, mannen bestellen dure champagne. Teatro Marrakech, Pacha Marrakech of Bo-Zin zijn goede opties om je citytrip af te sluiten met een knaller.

Wil je zelf jouw citytrip regelen?

Wij regelen onze citytrips ook altijd zelf, maar wist je dat er een paar handige tips en trucs zijn om net wat goedkoper alles te boeken?

Vergelijken is besparen

Zoals het eigenlijk met alles is in het leven: hoe meer je weet, hoe sterker je staat. Door prijzen te vergelijken van verschillende overnachtingsmogelijkheden, vluchten, uitstapjes of autohuur kan je best wel wat geld besparen.
Wij checken altijd deze organisaties als we een citytrip zelf gaan boeken:

Hotels, hostels, B&B of appartementen

  • Booking.com – heeft vaak goedkope aanbiedingen voor hostels, B&B en hotels op mooie plekken in de stad
  • Airbnb.com – bekijk welke appartementen beschikbaar zijn
  • Hotels.com – is onderdeel van Expedia en biedt wereldwijd ruim 365.000 hotels aan
  • Trivago.be – een wereldwijd bekende hotelzoekmachine
  • Momondo.be – een handige reiszoekmachine om prijzen voor vluchten, hotels en autoverhuur te vergelijken
  • Hoteldeal.be – als alternatief voor Booking.com gebruiken wij deze nog wel eens

Tours, excursies, huurauto's en reisgidsen

  • Getyourguide.nl – weet op voorhand al wat er te doen is in een stad. Goede skip-the-line prijzen
  • Tripadvisor.com – grootste reiscommunity van de wereld met goede tips voor elke plek
  • Bajabikes.eu – Verken de stad op een fiets, deze aanbieder opereert in meer dan 100 steden
  • Europcar.be – groot aanbod van huurauto’s
  • Dezwerver.nl – Expert in reisgidsen en landkaarten
  • Bol.com – Reisgidsen, maar ook travel gear, backpacks en al het andere leuks

Vluchten, bus, trein en parking

  • Cheaptickets.be – vinden wij de beste tickets om goedkoop te vliegen
  • Skyscanner.com – een goed alternatief om vluchten te vinden
  • Flixbus.be – op een betaalbare manier reizen binnen Europa
  • B-europe.com – Internationaal treinreizen met o.a. Thalys, Eurostar, TGV, ICE etc.
  • Parkos.be – Vergelijk parkings die goedkoper lang parkeren aanbieden bij luchthavens in België, Nederland en Duitsland

Geen zin om het zelf te regelen?

Geen zin om het zelf allemaal uit te zoeken? Bekijk de volgende organisaties eens, wij hebben er wel eens leuke deals gevonden:
  • Prijsvrij.be – pakketreizen en losse hotels voor stedentrips, weekendjes weg en vakanties. Je betaalt hier geen boekingskosten
  • Connections.be – zoek je een vlucht met hotel? Via Connections kan je jouw citytrip regelen
  • Pharosreizen.be – met eigen vervoer heel Europa verkennen? Tijdens deze langere reizen zijn de overnachtingen goed geregeld
  • Srprs.me – Bepaal zelf met wie, hoe lang en wanneer je op reis gaat, maar met de bestemming als verrassing. Zonder plannen reizen
  • Tui.be – Uitgebreid aanbod aan citytrips voor redelijke betaalbare prijzen