Citytrip Praag

Wil je er een weekendje tussenuit? Praag is een citytripbestemming die je versteld doet staan. Het is meer dan een stedentrip: het is een trip doorheen de tijd. De Tsjechische hoofdstad heeft een rijke geschiedenis die zich vertaalt in eeuwenoude gebouwen. Bezienswaardigheden zoals de Praagse Burcht, de Karelsbrug, Sint-Jorisbasiliek, Sint-Vituskathedraal,… zijn een voor een sprookjesachtig. Het mysterieuze decor is perfect voor een romantische citytrip of vriendinnenweekend. De Oude Stad prijkt op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Laat je betoveren door de vele bruggen, de Tsjechische gastvrijheid, het goedkope bier en het verrassende nachtleven.

Praag wordt gezien als een van de mooiste steden van Europa. De Gouden Stad, zoals ze ook wel eens genoemd wordt, telt 1 miljoen inwoners. De rivier de Moldau zorgt voor mooie vergezichten tijdens je stedentrip. Bovendien is het land goedkoper dan de meeste citytrip bestemmingen. Waar wacht je nog op?

Geschiedenis

Je citytrip in Praag start met de geschiedenis. De stad bleef tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels ongeschonden, waardoor het lijkt alsof je tijdens je stedentrip doorheen de Middeleeuwen wandelt. De geschiedenis start meer dan tweeduizend jaar geleden. Toen leefden er Keltische nederzettingen op het gebied. Deze bleven niet lang. Vanaf de 6de eeuw strijken de Slaven en de Bohemen er neer, zij zullen het huidige Praag stichten. Tijdens de 10de eeuw worden er christelijke kerken gebouwd. Zo krijgt de wijk Mala Strana, die je tijdens je citytrip zal bewonderen, stilaan vorm. Zo wordt in 1070de Vysehrad gebouwd, een burcht aan de Moldau. Dit kasteel behoort tot een van de bezienswaardigheden van Praag.

Karel IV is de degene die Praag als officiële hoofdstad van het toenmalige keizerrijk omdoopte. Onder zijn heerschappij kende de stad een bloeiperiode. De indrukwekkende Karelsbrug die je tijdens je citytrip zal oversteken, werd in deze periode gebouwd. Zo’n twee eeuwen later was het aan de Habsburgers. Zij zouden tot 1918 met de plak zwaaien. Deze geschiedenis van overheersing heeft ervoor gezorgd dat het Tsjechische volk verdeeld is. De Duitse invloed benadeelde hen, en dat wakkerde nationalistische gevoelens aan. Zo komt het dat de Tsjechische folklore een sterke traditie kent.

In 1918 wordt Tsjecho-Slowakije uiteindelijk onafhankelijk. Door de Tweede Wereldoorlog duurde dit niet lang. Het land viel al snel in Duitse handen. Nadien werd hun vrijheid dan weer aan banden gelegd door Rusland. Massale protesten leidden in de jaren ’90 uiteindelijk voor het aftreden van de communistische regering. Deze periode wordt de ‘fluwelen revolutie’ genoemd. Het gevolg waren vrije verkiezingen. In 1993 viel Tsjecho-Slowakije uiteen in Tsjechië en Slowakije. Sindsdien kent het land een president. Deze woelige geschiedenis zie je vandaag terug tijdens je citytrip. De prachtige gebouwen in verschillende bouwstijlen typeren de periodes.

Bezienswaardigheden

Praag is een stad die je op een weekend kan gezien hebben, maar een extra dagje is natuurlijk altijd leuker. Een citytrip is sowieso al vermoeiend. De stad wordt gescheiden door de Moldau. Aan de ene kant ligt het oude stadsgedeelte, waar je als toerist wellicht het meeste tijd zult doorbrengen. De gebouwen zijn hier grotendeels ongeschonden gebleven sinds de 10de eeuw.

Begin je stedentrip in de oude stad. Hier bevinden zich vele bezienswaardigheden, zoals het Oude Stadsplein en het bekende Astronomisch uurwerk van Praag. Het oudste deel van dit historisch uurwerk stamt uit de 15de eeuw. Het is de best bewaarde mechanische klok uit de Middeleeuwen. Ga ook eens langs Rudolfinum. Dit concertgebouw is een van de belangrijkste gebouwen in neo-renaissancestijl van de stad. Ook het Oudestadsraadhuis zal je aandacht trekken. Dit gebouw werd in het jaar 1338 gebouwd. Het ligt op het Oude Stadsplein. De hoogte van de toren is 56 meter.

Vervolgens kan je, door middel van de beroemde Karelsbrug, naar Mala Strana gaan, de wijk aan de overkant. Tip: maak een wandeling over de Karelsbrug bij zonsondergang. Een romantischer decor dan dit vind je niet snel tijdens je citytrip. De brug is 516 meter lang en bijna 10 meter breed. Hij werd gebouwd in 1357 onder leiding van Karel IV. Op de brug staan 30 standbeelden. De meeste dateren uit de 17de eeuw.

Mala Strana ligt tussen de Praagse Burcht en de Moldau. De Praagse Burcht is een omsloten gebied waarin veel historisch gebouwen staan, zoals eeuwenoude kerken, paleizen, pittoreske tuinen en het Gouden Staatje. Hij werd gesticht in 880. Vanaf de burcht heb je een panoramisch uitzicht. Gebouwen die je zeker eens moet bezichtigen in de Praagse Burcht zijn de Sint-Jorisbasiliek en de Sint-Vituskathedraal. De laatste werd in 926 gebouwd. Keizer Karel IV verving de kerk om er de grootste kathedraal van Europa te zetten. De bouw werd verspreid over ongeveer 600 jaar. Hierdoor zijn er allerlei verschillende stijlelementen.

Wil je de hete zon of barre koude tijdens je citytrip even ontlopen? Ga dan naar het Nationaal Museum. Dit museum werd opgericht in 1818 en is het oudste en grootste van de stad. Er zijn maar liefst 20 miljoen voorwerpen te bezichtigen. Bovendien ligt het Nationaal Museum in de Nieuwe Stad van Praag. Zo zie je dat deel ook tijdens je citytrip. Een ander museum dat je niet mag overslaan is de Nationale Galerie. Hier bewonder je indrukwekkende beeldhouw- en schilderkunst.

Heb je langer dan een weekend, en zin om een excursie te maken? Niet ver buiten Praag ligt Kútna Hora. Hier heb je het Ossuarium van Sedlec. Een zeer interessante bezienswaardigheid. Deze kerk is volledig versierd met de botten van tienduizenden overledenen. Vakantiefoto’s van je stedentrip bij een kandelaar van menselijke resten? Het kan.

Vervoer

Praag zal je liefst te voet verkennen. De toeristische bezienswaardigheden liggen op wandelafstand. Al is het natuurlijk wel zo dat bijvoorbeeld de Praagse Burcht hoger gelegen is, en dat de Oude Stad vol gezellige maar onhandige kasseien ligt. Dus ben je niet zo’n fan van al dat wandelen, of wil je een excursie maken tijdens je citytrip? Dan is het aangeraden beroep te doen op het openbaar vervoer.

Het openbaar vervoer in Praag is toegankelijk en goedkoop. Een ticketje is geldig voor de tram, metro en bus. Ze zijn verkrijgbaar in de kaartjesautomaten en bij winkeltjes waarop een rood/gele sticker op het raam hangt. Net toegekomen op de luchthaven na je vlucht? Je bent niet ver van de stad. De bus AE Airport Express brengt je meteen naar het centrum. Deze vertrekt iedere 10 à 30 minuten, de eindhalte is Hlavní nádraží. Let wel op: je kan enkel opstappen bij Terminal 1.

Een leuke tip is de Prague Card. Hiermee kan je tijdens je citytrip gebruik maken van het openbaar vervoer (inclusief de pendelbus van en naar de luchthaven), en krijg je gratis toegang tot bezienswaardigheden zoals de Praagse Burcht. Je kiest zelf of je de kaart voor 24, 48 of 72 uur wil kopen. Ideaal voor wie tijdens zijn stedentrip graag veel wil zien op korte termijn.

Hot Spots

Je bent een weekendje weg, dus je wilt ervan genieten. Bij Praag denk je misschien niet meteen aan indrukwekkende hotspots zoals in Rome, Parijs of New York. Toch moet de Tsjechische hoofdstad niet onder doen. Heerlijk eten, lekker drinken, en dat met een prachtig uitzicht en voor geen geld? Dat doe je tijdens je stedentrip in Praag.

Van al dat wandelen word je wel eens moe. Ga daarom naar een van deze koffieadresjes voor een smakelijk shotje cafeïne: Coffee Cube, Novy Svet Café en Yes Kafé (tip: de homemade taart!). Tegenover het Nationaal Theater bevindt zich een authentiek literair café, Kavarna Slavia. Je merkt meteen dat dit adresje nog niet zo populair is onder de toeristen. Vooral locals komen hier om hunk krant te lezen. Wine Food Market is nog zo’n plekje waar je vooral tussen de Tsjechen vertoeft. Deze markt is een combinatie tussen bakkerij, café en restaurant. Je eet er erg lekkere Italiaanse gerechten. Wil je liever de lokale keuken proeven? Ga naar Lokál Dlouhááá. Op het eerste zicht lijkt deze hot spot niet aantrekkelijk. Het is er allesbehalve fotogeniek. Er staan grote tafels in een grote, ongezellige hal. Maar het eten is het waard.

Een wandeling in het groen tijdens je stedentrip maak je op de Petřín heuvel. Deze heuvel ligt naast de wijk Mala Strana. De klim is heftig: 318 meter. De beloning groot: een mooi uitzicht over Praag. Tip: je kan ook gewoon de kabelbaan nemen.

Verblijf

Praag telt honderden hotels. De prijzen zijn de afgelopen jaren gestegen, maar het blijft er goedkoper dan in de meeste Europese steden. Van januari tot maart geldt het laagseizoen. Ook in oktober zakken de prijzen wat, maar rond de kerstperiode stijgen ze weer. Wil je een low budget citytrip, zorg er dan voor dat je op tijd boekt. Goedkope en comfortabele verblijven zijn populair en dus snel volgeboekt. Last minute betaal je gemiddeld meer. Is je budget geen issue? Dan kan je erg comfortabel verblijven in Empirent Aquarius Apartments. Deze accommodatie biedt kamers in verschillende prijsklassen, maar dankzij de goede ligging in de Oude Stad zijn deze allemaal prijzig. Hotel Majestic Plaza is ook prima vertoeven. Voor een standaard tweepersoonskamer betaal je hier ongeveer €170.

Wie zich tevreden stelt met wat minder luxe, kan tijdens zijn stedentrip opteren voor een verblijf in een jeugdherberg. Bovendien kan je in een hostel ook vaak een tweepersoonskamer apart boeken, zodat je privacy hebt. Sommige hostels richten zich specifiek op de jeugd. Heb je geen zin om uit te gaan tijdens je citytrip? Kies dan voor een andere jeugdherberg.

In en rond Praag zijn er meer dan vijftien campings te vinden. Sommigen zijn heel het jaar open, anderen enkel tijdens de zomer. Zo kan je een culturele citytrip combineren met natuur.

Shoppen

Shop until you drop? In de Tsjechische hoofdstad is dat geen probleem. Praag is misschien niet meteen de citytrip die je boekt om eens goed te gaan shoppen. Dan denk je eerder aan Parijs of Milaan. Maar laat je niet misleiden door de culturele rijkdom van de stad. Er zijn namelijk heel wat goede winkels te vinden! Bovendien is het leven er goedkoper, en liggen de prijzen dus lager. Een leuke outfit scoren tijdens je stedentrip is dus geen aanslag op de portefeuille.

Na Prikope is de grootste winkelstraat in de stad. Het is een combinatie van luxueuze merken, haute couture, designwinkels en betaalbare merken zoals H&M, Mango en Zara. Een paar straten verder bevindt zich Parizska. Modeliefhebbers moeten dit winkelcomplex zeker tussen de bezienswaardigheden van de citytrip plaatsen. Het winkelwalhalla biedt exclusieve en dure merken. Zin om de Tsjechische mode te ontdekken? Dan moet je letten op de kleinere boetiekjes in de smalle steegjes. Er vallen heel wat leuke stukken te ontdekken. Tip: de winkel ‘Moser’. Deze is befaamd voor het prachtige glas en porselein dat de winkel verkoopt. Bohemen zijn van oudsher meesters in het glasblazen. Een handgemaakt stuk is dus het perfecte souvenirtje van deze citytrip.

Ben je nog niet verzadigd? Praag telt nog een aantal winkelcentrums waar je terecht kan voor modegrillen: Chodov, Myslbek, Lucerna Passage en Platyz Passage. De laatste is een beetje speciaal. Dit winkelcentrum is gevestigd in een oude huurkazerne. Tijdens de zeventiende eeuw was dit het paleis van de Duits-Boheemse familie Plateis von Plattenstein. Over gezellig winkelen gesproken.

Uitgaan

Het nachtleven van Praag is levendig en kleurrijk. De stad die overdag baadt in cultuur, wordt na zonsondergang wild. Je citytrip is dan ook niet compleet zonder deze andere zijde van de stad te ontdekken. Voor iedereen is er wat wil(d)s.

Veel nachtclubs liggen inde buurt van het Wenceslasplein. Hier zijn altijd veel toeristen. Elke club is een totaal andere wereld. In de ene hoor je popmuziek, terwijl de andere club dan weer vooral muziek van de jaren ’80 speelt. Meestal betaal je ingang, maar de prijzen variëren van club tot club. Geen paniek: de rest van het uitgaan is goedkoop. Bijna nergens in Europa drink je zo’n goedkoop bier. De beste merken zijn Pilsner Urquell, Gambrinus, Staropramen en Budweiser (Budvar). Duplex is een aanrader. Hier kan je van woensdag tot zaterdag feesten, dus ook als je stedentrip niet in het weekend valt. Duplex prijkt in de lijst van ‘beste clubs ter wereld’, en behoort zo dus ook tot de bezienswaardigheden van de stad. Het is een spectaculair gebouw met een even indrukwekkend uitzicht over de stad. Een andere bekende discotheek is Karlovy Lazne. Het is de grootste club in Centraal-Europa en telt vijf verdiepingen. Elke verdieping heeft zijn eigen muziekgenre.

Ben je wat moe van al die wandelingen tijdens je citytrip? Blijf dan lekker op je stoel hangen. Bar Cobra is een hippe plek. JazzDock is the place to be om gezellig iets te drinken met een live band op de achtergrond.

Wil je zelf jouw citytrip regelen?

Wij regelen onze citytrips ook altijd zelf, maar wist je dat er een paar handige tips en trucs zijn om net wat goedkoper alles te boeken?

Vergelijken is besparen

Zoals het eigenlijk met alles is in het leven: hoe meer je weet, hoe sterker je staat. Door prijzen te vergelijken van verschillende overnachtingsmogelijkheden, vluchten, uitstapjes of autohuur kan je best wel wat geld besparen.
Wij checken altijd deze organisaties als we een citytrip zelf gaan boeken:

Hotels, hostels, B&B of appartementen

 • Booking.com – heeft vaak goedkope aanbiedingen voor hostels, B&B en hotels op mooie plekken in de stad
 • Airbnb.com – bekijk welke appartementen beschikbaar zijn
 • Hotels.com – is onderdeel van Expedia en biedt wereldwijd ruim 365.000 hotels aan
 • Trivago.be – een wereldwijd bekende hotelzoekmachine
 • Momondo.be – een handige reiszoekmachine om prijzen voor vluchten, hotels en autoverhuur te vergelijken
 • Hoteldeal.be – als alternatief voor Booking.com gebruiken wij deze nog wel eens

Tours, excursies, huurauto's en reisgidsen

 • Getyourguide.nl – weet op voorhand al wat er te doen is in een stad. Goede skip-the-line prijzen
 • Tripadvisor.com – grootste reiscommunity van de wereld met goede tips voor elke plek
 • Bajabikes.eu – Verken de stad op een fiets, deze aanbieder opereert in meer dan 100 steden
 • Europcar.be – groot aanbod van huurauto’s
 • Dezwerver.nl – Expert in reisgidsen en landkaarten
 • Bol.com – Reisgidsen, maar ook travel gear, backpacks en al het andere leuks

Vluchten, bus, trein en parking

 • Cheaptickets.be – vinden wij de beste tickets om goedkoop te vliegen
 • Skyscanner.com – een goed alternatief om vluchten te vinden
 • Flixbus.be – op een betaalbare manier reizen binnen Europa
 • B-europe.com – Internationaal treinreizen met o.a. Thalys, Eurostar, TGV, ICE etc.
 • Parkos.be – Vergelijk parkings die goedkoper lang parkeren aanbieden bij luchthavens in België, Nederland en Duitsland

Geen zin om het zelf te regelen?

Geen zin om het zelf allemaal uit te zoeken? Bekijk de volgende organisaties eens, wij hebben er wel eens leuke deals gevonden:
 • Prijsvrij.be – pakketreizen en losse hotels voor stedentrips, weekendjes weg en vakanties. Je betaalt hier geen boekingskosten
 • Connections.be – zoek je een vlucht met hotel? Via Connections kan je jouw citytrip regelen
 • Pharosreizen.be – met eigen vervoer heel Europa verkennen? Tijdens deze langere reizen zijn de overnachtingen goed geregeld
 • Srprs.me – Bepaal zelf met wie, hoe lang en wanneer je op reis gaat, maar met de bestemming als verrassing. Zonder plannen reizen
 • Tui.be – Uitgebreid aanbod aan citytrips voor redelijke betaalbare prijzen