Malta

citytrip MaltaBen jij van plan om Malta als vakantiebestemming te kiezen voor een citytrip? Wij hebben de belangrijkste reisinformatie voor jou opgezocht zodat jij weet waar je heen reist.

  • Munteenheid: Euro (EUR)
  • Tijdsverschil met België: geen
  • Aantal inwoners van Bulgarije: 416.338

Geschiedenis

Een reis naar Malta is een reis doorheen de tijd. Het eiland is maar liefst 7000 jaar oud. Dat is ouder dan Stonehenge in Engeland, en ouder dan het oude Egypte. Behoorlijk oud dus! Lees dit stukje reisinformatie en je bent al goed geïnformeerd voor tijdens je reis.

De eerste bewoners waren de Feniciërs, gevolgd door de Romeinen rond 200 voor Christus, en de Arabieren rond 870. Deze brachten de islam met zich mee en maakten van Medina de hoofdstad. Deze historische plaats is vandaag een toeristische trekpleister. De Arabieren werden in de 13de eeuw veroverd op het christendom door de Johannieters die er de Maltezer Orde stichtten. In 1800 maakte Napoleon een einde aan hun macht. Niet voor lang, want de Britten verdreven hem al gauw en maakten van Malta een kolonie. In 1964 werd het land onafhankelijk.

Cultuur

Ondanks de lange aanwezigheid van de Arabieren, is de grote meerderheid van de Maltezers katholiek. Met haar ruim 400.000 inwoners heeft het land een erg hoge bevolkingsdichtheid. En dat merk je ook. Wie rond het eiland reist merkt dat er maar weinig open vlaktes zijn. In de steden is alles dicht op elkaar gebouwd, en worden de huizen verbonden met oude, smalle, straatjes. Gelukkig bieden de prachtige stranden en onbewoonde eilanden voldoende natuur en rust voor wie graag uit de hete stad wil ontsnappen. Handig is dat Engels er nog steeds de officiële taal is.

Ligging en klimaat

Malta ligt ten zuiden van Sicilië en bestaat uit zowel bewoonde als onbewoonde eilanden. Het grootste eiland, zowel in oppervlakte als bevolkingsaantal, is Malta. Het tweede eiland is Gozo, dat een pak rustiger en groener is. Het derde eiland Comino ligt tussen de twee en is het derde bewoonde eiland van Malta. Het klimaat is mediterraan. Dat betekent: droge, hete zomers en milde, natte winters. Plan je een reis tijdens het hoogseizoen? Dan zal je het ervaren als een dor, droog land. Er zijn gelukkig plaatsjes te vinden waar er meer wind is – het blijft een eiland natuurlijk. Raadpleeg hiervoor gedetailleerde reisinformatie.

Economie

Malta behoort tot de Europese Unie, je betaalt er dus gewoon met de Euro. Doordat het land geïsoleerd gelegen is, een mediterraan klimaat heeft, en dichtbevolkt is, moet het veel van haar voedselbehoefte importeren. Wat er wel in grote getallen geproduceerd wordt op Malta, zijn Playmobil poppetjes. Dat is een even leuke fun fact als reisinformatie. Daarnaast vormt het toerisme een groeiende sector. Vooral Britten gaan graag naar het land, aangezien hun moedertaal er ook de officiële taal is. Toerisme is zo verantwoordelijk voor ongeveer 20% van het BBP.

Toerisme

De kliffen, grotten, azuurblauwe zee en parelwitte stranden maken van Malta een ideale zomerbestemming. Steeds meer mensen ontdekken het eiland. En terecht. Het is een prachtige bestemming om te relaxen aan zee, maar evenzeer barst het eiland van de historische bezienswaardigheden en wellness resorts. Voor ieder wat wils. Plan een citytrip naar Valletta voor wat stedelijke ontspanning, en maak daarna een excursie naar de naburige eilanden Gozo en Comino voor wat rust. Een ideale combinatie tussen stad en natuur.