Citytrip Sevilla

Heb je Sevilla uitgekozen om een citytrip te maken, dan heb je een goede keuze gemaakt. Deze prachtige stad ligt in het zuiden van Spanje, in de provincie Andalusië. Sevilla heeft een bewogen geschiedenis achter de rug, en dat is alleen maar goed nieuws. Van elke periode in die rijke geschiedenis zijn er wel overblijfselen en daar profiteer jij als citytripper alleen maar van. En dat niet alleen. Er heerst gedurende het jaar een warme tot hete zomer (van maart tot en met november) kunnen er nog temperaturen zijn tot 30°C en meer. In de winter is het gemiddelde nog steeds 16°C. In de stad zelf wonen ongeveer 700.000 inwoners en samen met de agglomeratie tellen we 1,5 miljoen personen.

Sevilla heeft ook zo zijn eigen motto, namelijk “NO MADEJA DO”, wat zoveel betekent als “ Zij heeft me niet verlaten”. Dit motto stamt uit 1248 onder Ferdinand III bij de bevrijding van Sevilla tegen de Moren.

Geschiedenis

Zoals zoveel zuiderse landen in Europa begint de geschiedenis bij de Grieken en de Romeinen. Volgens de overlevering werd Sevilla gesticht door Herakles. Na het rijk van Caesar kwamen de Visigoten aan de macht (de zogenaamde Vandalen) en daarna, rond het jaar 712 werd de stad ingenomen door de Moren. De Vikings probeerden enkele malen de stad te veroveren op de Moren, maar dit bleek telkens zonder succes. Er zijn dan ook nog vele Moorse overblijfselen in Sevilla, die jij op je citytrip kan bezoeken.

Na de ontdekkingsreizen van Columbus bloeide Sevilla helemaal open. De stad werd immers de haven tussen Europa en Amerika. Ook de befaamde zilvervloot kende hier zijn thuishaven.
We maken de sprong naar de 20° eeuw. Generaal Franco wou ook dit stuk prachtig Spanje onderwerpen, maar dit lukte slechts gedeeltelijk. De wereldtentoonstelling van 1992 werd gehouden in Sevilla. Eén van de overblijfselen daarvan is het – voor de gelegenheid van de tentoonstelling – het Plaza de Espana., en in 2002 werd de stad gaststad voor de Europese Raad.

Bezienswaardigheden

Zoals hierboven reeds gezegd is, is er veel te bezoeken en te ontdekken in Sevilla tijdens je citytrip. Men noemt Sevilla dan ook wel eens een openlucht museum.

Eén van die Moorse overblijfselen is de bijna 100 meter hoge minaret. La Giralda genoemd en gebouwd in de twaalfde eeuw. Door een aardbeving (in de veertiende eeuw) werd het bovenste stuk verwoest en daarna vervangen door een klokkentoren. Uiteraard werd deze klokkentoren niet in Moorse stijl gebouwd. Desalniettemin de moeite om te bezoeken. Vlak in de buurt ontdek je tijdens je stadsbezoek de grootste kathedraal ter wereld: de Santa Maria de la Sede. Helemaal mooi om te bezichtigen is het praalgraf van Columbus in die kathedraal.

Het door de koninklijke familie gebruikte Paleis van Sevilla (Real Alcazar) is ook zo’n bezienswaardigheid van Sevilla tijdens je citytrip. Wie van kunst houdt kan ontdekken dat de Moorse stijl er nog in terug te vinden is. Je kan tijdens je bezoek aan dit paleis onder andere een koepel bewonderen, voorzien van verguld houtwerk en siertegels in de prachtige tuinen.

Een andere trekpleister is bijvoorbeeld de Metropol Parasol. Die kwam er nadat bij bouwwerken om een parking te maken men stuitte op zowel Romeinse als Moorse overblijfstelen. Men veranderde van gedachte en zette daar een bouwwerk neer van 6 in elkaar lopende houten parasols van wel 26 meter hoog. Onder die parasols bevinden zich onder andere een markt, een plein, enzovoort. De bijnaam die de Metropol Parasol kreeg was Las Setas, wat zoveel betekent dan “de champignons”.

Ongetwijfeld heb je al gehoord van de Macarena. Ben je benieuwd naar de herkomst? Ontdek dan tijdens je stedentrip naar de wijk die hierna genoemd is. Onderweg naar die wijk kom je allerlei winkeltjes tegen, ook enkele kloosters en kerkjes. De term ‘Macarena” komt uit “jeugdig en bruisend”. De dans zelf, waar je ongetwijfeld al van gehoord hebt is gebaseerd op een inwoner vaan de wijk.

En het houdt niet op in deze bruisende stad. Er zijn, naast de Real Alcazar nog maar eens liefst 3 stadspaleizen te ontdekken. Eén van de opvallendste is de Lebrija. Ooit bewoond door een gravin. Let wel even op, want langs de buitenkant ziet het gebouw er uit als een gewoon huis. Maar eens binnen zie je al vlug dat die gravin wel een beetje excentriek was. Je vindt er allerlei uiteenlopende snuisterijen, Delfts Blauw, Romeinse mozaïek vloeren, en nog veel meer. Vindt het paleis en geniet van al dat fraais. Het tweede paleis is de Pilatos. Als het ware een mini-Alcazar. Ten slotte (wat paleizen betreft), hebben we nog de Duenas. Ooit bewoond door de hertogin van Alba. Zelfs Grace Kelly en Jackie Kennedy zijn daar ooi op visite geweest.

Vervoer

Omdat je op je citytrip in Sevilla zoveel mogelijk wil bezichtigen en ontdekken, zal je meer tijd in het centrum van de stad doorbrengen dan daarbuiten. Om ie reden kan je je best te voet verplaatsen. Zo misloop je geen of weinig monumenten of bezienswaardigheden. Wens je dat niet te doen, dan zijn er nog andere mogelijkheden om je te verplaatsen. Zo bijvoorbeeld bus en tram.
Het netwerk voor een bus te nemen zit vrij goed in elkaar. Je kan je ticket op de bus kopen, een andere mogelijkheid is een kaartje kopen (tarjeta) in een plaatselijke kiosk. Hiermee kan je enkele ritten maken. Ook mogelijk, bijvoorbeeld bij een twee- of driedaags verblijf, is een kaart kopen voor €10,-. Met deze kaart kan je 3 dagen onbeperkt reizen met het openbaar vervoer. Het tramnet is iets minder. De routes zijn beperkt tot 1,5 km. Je moet dus goed uitpluizen waarheen je naar toe wil.

Er is in Sevilla ook een verhuurdienst voor fietsen. Voor toeristen geldt de regel dat je een kort abonnement nemen. Daarenboven dien je met je bankkaart een borg te betalen van €150,-. Het rijden met de fiets zelf is iets goedkoper. Het eerste half uur is gratis, daarna betaal je iets per uur, maar dat valt best mee.

In Sevilla rijden veel taxi’s. Bij de meeste bezienswaardigheden zijn er stopplaatsen en de prijzen voor en rit met de taxi is niet zo duur.

Hot Spots

Je wil op je citytrip in Sevilla natuurlijk niet zo maar klakkeloos de toerist die voor je loopt volgen. Je wil zélf ontdekken. Wel, dan hebben we zulke paar hot-spots voor jou:

– In de bar Maquila genaamd, kan je rustig zitten genieten van een biertje, geen last van een overdrukte van toeristen.
– Hou je van antiek speelgoed? La Antigua is zo een zaak. Er worden speelgoed en andere dingen te koop gesteld van voor 1900.
– Nog een plaats waar weinig toeristen komen is de tapasbar Perro Viejo. Hier moet je zijn voor een goed ontbijt en genieten van de rust.

Wandel gerust door Sevilla en ontdek jouw eigen hot-spots!

Verblijf

Voor een verblijf voor je citytrip naar Sevilla hoef je niet ver te zoeken. Er zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten. Zo kan je op zoek gaan naar een leuk appartement. Voor elk budget is er een oplossing. Je hebt de goedkopere en de luxe appartementen. Uit te pluizen op je boekingssite. Heb je graag ontbijt bij het begin van de nieuwe ontdekkingsslag? Dan ga je best voor een B&B. Er zijn er genoeg te vinden tijdens je zoektocht op internet. Ook hier geldt: een eenvoudige B&B is goedkoper dan de luxe B&B, logisch toch? Wens je helemaal verwend worden tijdens je stedentocht? Dan boek je een kamer op hotel. Sevilla is ruim voorzien van leuke hotels. En het is zelfs mogelijk om een heuse villa te boeken. Op die manier is het helemaal af.

Shoppen

Shoppen tijdens je citytrip in Sevilla is best te doen. Je vindt er winketjes van allerlei slag. Dit gaat van dure merkkledij tot simpele vintage winkeltjes. Enn het is juist in die vintage winkels dat je dikwijls iets origineel kan vinden. Je komt vooral die boetiekjes tegen in de kleinere smallere straten. Heb je liever alles op één plaats te vinden? Wel, er zijn genoeg winkelcentra te vinden in Sevilla. Het handige daaraan is uiteraard dat je alles op 1 plaats vindt.

Zoals in elke grote stad heb je natuurlijk de bekende en de minder bekende winkelstraten. Enkele van de grote winkelstraten zetten we even op een rij.
– Calle Velazquez: winkels zijn er te vinden van verschillende etages hoog
– Calle Tetuan: deze straat is het verlengde van de calle velasquez. Hier vindt je de grote merken, maar ook kleinere winkeltjes. Een straat waar ieder zijn gading vindt.
– Calle Asuncion: Ook hier vindt je zowel merkkledij als goedkopere dingen. En een voordeel van deze straat is dat er zelfs een supermarkt aanwezig is.

Als je jezelf een goede stratenmap aanschaft zal je zien dat er nog wel andere straten zijn, maar dat laten we aan de echte ontdekkers over.

Uitgaan

Sevilla wordt ook wel eens de uitgaansstad van Spanje genoemd. Je kan je bijvoorbeeld begeven naar de toeristische wijk Santa Cruz. Je vindt daar talloze pittoreske bars. Ook hier kan je een typisch Sevilliaans drankje nuttigen: de vino de naranga. Wil je ontsnappen aan toeristen: ga dan naar het noorden van Sevilla. Ontdek daar bijvoorbeeld de oudste bar van de stad: El Rinconcillo. Een bar die bestaat sinds 1670! Sevilla heeft ook een maritieme wijk. Daar vindt je dan weer onder andere de bodega San José. Aan te raden voor tortillas’s (kleine sandwiches).

Wil je nu ook profiteren van het bruisende nachtleven? Je vindt er ongetwijfeld een bar naar je zin. Het is geen uitzondering dat je kan swingen en dansen tot in de vroege uurtjes. Tenslotte zijn er genoeg plaatsen om te ontdekken waar je kan genieten van de flamenco.