Citytrip Valencia

Boek je je citytrip naar de bakermat van de paëlla, of de sinaasappelstad, dan zit je goed. Je hebt een meerdaagse reis geboekt naar Valencia. Niet te onderschatten, deze stad. Ze is de 3° grootste stad van Spanje, en de agglomeratie van Valencia telt bijna 2 miljoen inwoners. Je zit dus goed met je citytrip naar deze stad aan de Middellandse Zee. De kuststreek is de Costa del Azahar, de stad ligt aan de rivier de Turia. Veel te bezichtigen en te beleven dus.

Geschiedenis

De geschiedenis van de stad van uw citytrip begint, zoals zovele steden in deze gebieden, in de Romeinse tijd. Maar het is wachten tot het jaar 711, toen de stad bezet werd door de Moren, om uit te groeien tot de grote stad zoals we ze nu kennen. Een beroemde naam die opduikt is die van “El Cid”. Ook economisch en cultureel zit Valencia goed. Je weet dus waar je aan toe bent als je je citytrip naar Valencia boekt.

Valencia heeft echter ook zijn zwarte periode gekend. Dit gedurende de Spaanse burgeroorlog en de daaropvolgende dictatuur van generaal Franco. Zo werd de eigen ontwikkelde taal, het “Valenciaans” verboden en er kwam een zeer strenge censuur op alles. In 1957 maakte de stad nog eens een grote overstroming mee. Aan al deze ellende kwam een einde na de dood van Franco. We schrijven 1975. Er kwam een metro, er werd een speciaal kanaal aangelegd voor een wereldvermaarde zeilwedstrijd en van 2008 tot en met 2012 had Valencia zelfs een eigen Grand Prix Formule 1 door haar straten.

Er heerst in de regio een mediterraans klimaat, wat betekent: warme zomers en zachte winters. In de zomer, in augustus, kan het zelfs de kaap van de 30°C overschrijden.

Eens je aan je stedentrip bent begonnen, moet je weten dat er veel hedendaagse architectuur te ontdekken valt. Vergeet ook niet het bioparc, een dierenpark met Afrikaanse dieren. Ook is er de botanische tuin die een bezoekje waard is. Het grootste park is echter de Jardines de Viveros. Dit park is gelegen juist buiten het historisch centrum. Stuk per stuk een bezoekje waard dus.

Ben je echter eerder cultureel ingesteld, weet dan dat er zo maar eens even een 20-tal musea zijn in Valencia! Ook de strandliefhebbers komen ruim aan hun trekken in deze prachtige stad. Er zijn heus verscheidene playa’s te vinden in Valencia.

Bezienswaardigheden

We hebben hierboven al enkele bezienswaardigheden en mogelijke plaatsen voor bezoeken opgesomd tijdens je citytrip naar Valencia. Maar je kan er nog veel meer beleven! De stad Valencia voorziet namelijk in een aantal tours en rondleidingen. Van verwennen gesproken! En om er nog een schepje bovenop te gooien: er zijn er veel die voorzien zijn van een gids en zowel Engels als Spaans spreken.

Zo hebben we de route van de “Heilige Graal”. Een route die cultureel, religieus en artistiek is gebonden. De tocht begint bij de oudste kerk van Valencia, met een bezoek aan het bijhorend kerkhof. Daarna bezoek je de kathedraal van Valencia met bijhorend museum. De prachtige gotische stijl kan je dan weer bezoeken tijdens deze tour bij de kerk van San Nicolas. Hiermee eindigt dan ook deze tour. Voor de totale tijd van deze rondrit mag je rekenen op 2,5 uur. Ruim tijd voor een andere bezienswaardigheid of belevenis dus!

Je kan ook opteren voor een andere route die Valencia je biedt. Wat dacht je van een volledige tour door het historische centrum? Deze doet ook de oudste kerk aan, maar brengt daarnaast een bezoekje aan de zijdeveiling, welke een werelderfgoed is. Daarbovenop wordt je een glas horchata aangeboden (een typische Valenciaanse drank gemaakt van aardamandelen). Neem daarbij nog de fartons (een langwerpig, luchtig gebakje), en het is helemaal af. Deze twee aanbiedingen kan je nuttigen in de mercado central. Deze tour duurt ca. 2,15 uur en is te maken, elke dag van maandag tot en met zaterdag.

Vervoer

Uiteraard heeft een stad waar jij jouw citytrip hebt geboekt ook een metro. De metro van de stad gaat grotendeels bovengronds. Er zijn maar liefst 9 metrolijnen ter beschikking. Een nadeel misschien is het feit dat reizen doorheen je vakantiebestemming niet erg goedkoop is. De prijs die je betaalt van het vliegveld tot het centrum van de stad is al vlug €5,-. Je kan dus beter – als toerist – de Valenciacard kopen. Met deze card kan je gratis het openbaar vervoer gebruiken.

Voortgaand op het vorige: de bus dus. Op zo wat elk groot plein kan je de bus nemen. De routes worden aangeduid in kleuren. Aangeraden is om je een routekaart aan te schaffen. Daarnaast heb je tijdens je citytrip ook de mogelijkheid om de hop on – hop off bus te nemen. Deze manier van reizen door Valencia brengt je naar maar liefst 19 bezienswaardigheden!

Ideaal om je te verplaatsen in Valencia is de fiets, dit voor de sportievelingen. Je kan een fiets huren, wat redelijk van prijs is voor een dag of meerdere dagen.

Ben je echter helemaal sportief, dan neem je best het vervoersmiddel dat je altijd bij je hebt: je voeten! Als je bijvoorbeeld het historisch centrum gaat bezoeken en je wil alles ontdekken wat er te zien is tijdens je citytrip in Valencia, kan je het gemakkelijkste te voet gaan.

Hot Spots

Voor hen die lekker eten wel weten te appreciëren moet je in Valencia zijn. Op het strand vindt je wat leuke tentjes, op het einde van het strand zelfs een heuse strandbar. Lijkt niet veel, maar langs de boulevards langs het strand kan je in de restaurantjes lekker eten.

Bekend met Pincho’s? Wel, er is een plaatsje (de Sagardi) waar je een licht maaltijd kan nuttigen, gebaseerd op self-service.

Vooral voor de jongere generatie denken we zo, is er de Black Turtle. Een hamburgertent. Er is zelfs gedacht aan de vegetariërs onder ons.

Twee plaatsen die echt bekend zijn in Valencia, en die je zeker een bezoekje moet brengen zijn “Le Umbracle” en “Ciudad de las Artes y las ciencias”. Het betreft unieke gebouwen die schril in contrast staan met het park ernaast; Komen kijken dus!

Verblijf

Voor je meerdaags verblijf in Valencia heb je best een paar mogelijkheden om te overnachten.

Zo is overnachten in een appartement zeer gegeerd. Er is een groot aanbod te vinden aan appartementen, en dat kan gaan van kleine, leuke appartementjes tot een heus luxe-model. Er is ook een ruime keuze tussen appartementen aan zee, of ergens in het centrum. En wat dacht je van een appartement met terras? Meer hoeft een mens toch niet, toch?

Sommigen onder jullie willen echter dat ietsje meer. En dat is ’s morgens bij het ontwaken een lekker Spaans ontbijt. Wel, die oplossing vindt je door het boeken van een B&B. In Valencia is er een groot aanbod voor een leuke bed & breakfast.

Heb je toch liever helemaal de luxe? Geen probleem. Boek eenvoudig een hotelkamer in één van de vele hotels in Valencia. De stad heeft een groot aanbod en dat betekent automatisch veel verschil in prijzen. Voor elk wat wils dus!

Shoppen

Wat je vooral niet mag vergeten tijdens je stedentrip in Valencia: Valencia is de stad van de koopjes. In het historisch centrum bevindt zich onder andere het Plaza Redonda. De winkels zijn gebaseerd op traditionele en ambachtelijke handel. Je vindt daar dus veel souvenirs, kant en keramiek. Op zondagen wordt er zelfs een soort ruilmarkt georganiseerd waar de inwoners hun postzegels en diens meer te ruilen. Handig om weten is dat deze markt loopt van 10u tot 14u. De “gewone” winkeltjes zijn open tot ca. 20u.

Op de Mercado Central heb je dan weer een combinatie van architectuur en voeding. Van maandag tot en met zaterdag kan je daar terecht van 7u tot 15u. Een niet te missen bezoekje!

Houd je best van rotan en leder? Dan moet je zeker naar de Calle de las Cestas.

Verder kan je je koopdrift het best bedwingen in een aantal “zones”. Zo heb je de Querol omgeving. Daar vindt je de meest exclusieve winkels van de stad. Voor juwelen en bekende commerciële merken moet je dan weer in de Colon omgeving zijn. Multidisciplinaire bedrijfsruimten vindt je dan weer in de Ruzafa omgeving. Tot slot heb je dan nog de Avenida de Francia. Daar moet je zijn voor de grotere winkelcentra.

Uitgaan

Moe van rondstappen en ontdekken, lekker gegeten, maar nog niet moe genoeg? En uiteraard, ook om te zien hoe het nachtleven er in Valencia aan toe gaat? Dan hebben we een paar suggesties voor jou.

Ergens vlakbij het oude centrum vindt je de buurt El Carmen. Werkelijk alles komt hier samen. Jong én oud vindt hier zijn gading.

In de straten daar rond vindt je dan weer plaatsen waar ’s avonds de stoelen en tafeltjes buiten geschoven worden en er daar bij een heerlijk drankje en versnapering kan geluisterd worden naar muziek.

Ook buiten het stadscentrum zijn er de laatste jaren wat discotheken uit de grond gerezen. Je mag gerust zijn, er worden verschillende muziekstijlen gespeeld.

Echt genieten en de Spaanse sfeer opsnuiven doe je aan de haven. Je kan urenlang snoepen van de Mediterraanse nachten!