Kroatië

citytrip kroatieBen jij van plan om Kroatië als vakantiebestemming te kiezen voor een citytrip? Wij hebben de belangrijkste reisinformatie voor jou opgezocht zodat jij weet waar je heen reist.

  • Munteenheid: kuna (HRK)
  • Tijdsverschil met België: geen tijdsverschil
  • Aantal inwoners van Kroatië: 4.292.095

Geschiedenis

Romeinse overblijfselen in Istrië, imposante stadsmuren rond Dubrovnik, kastelen in Zagorje, wie op reis is in Kroatië kan niet langs de geschiedenis van het land. Goede reisinformatie dus evenmin. De Romeinen lieten er het amfitheater van Pula uit de 1ste eeuw en het paleis van Diocletianus in Split uit de 4de eeuw achter. In de 7de eeuw werden ze bedreigd door een Turks nomadenvolk, waarop ze naar de kust vluchtten om zich beter te verdedigen. Zo werd de prachtige stad Dubrovnik gesticht. Vanaf de 7de eeuw kwamen ook de Kroaten in beeld. Ze vestigden zich in het gebied en splitsen in twee koninkrijken: Wit en Rood Kroatië. Gedurende de Middeleeuwen kende het land vooral overheersers, zoals Venetië, de Turken, het Habsburgse Rijk en later Joegoslavië. In 1995 herwonnen de Kroaten hun onafhankelijkheid. Dit vieren ze ieder jaar op vijf augustus met veel spektakel.

Cultuur

Vroeger noemde men Kroatië ‘de muren van Europa’, of ‘de muren van het christendom’. De Kroaten zijn nog steeds overwegend katholiek, al merk je ook Oosterse invloeden in het land. De Kroatische keuken is daar een perfect voorbeeld van. In het binnenland proef je Turkse en Hongaarse smaken, zoals kruidige goulash en mierzoete baklava. Aan de kust ruik je dan weer de Italiaanse kruiden die van over het water komen aangewaaid. Hier leeft men van de visvangst, pasta, risotto en hemelse pizza’s. Wat je er zeker moet proberen is de typische gerookte ham, prsut. Heerlijk met wat olijven, brood, een pivo (biertje) of een Kroatisch wijntje.

Ligging en klimaat

Kroatië ligt in het zuiden van Europa en heeft een hele reeks buurlanden: Slovenië, Hongarije, Servië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro. De hoofdstad Zagreb ligt in het binnenland. Kroatië telt twintig provincies, maar hapklare reisinformatie verdeelt het land meestal in Istrië en Dalmatië. Voor veel Nederlanders scoort Istrië hoog op hun lijstje met favoriete vakantiebestemmingen. Het ligt aan de kust in het noorden en is dus niet zo ver rijden als het zuiden. Bovendien heb je er grote campings en goede wegen. De bekendste stad is Pula. Dalmatië ligt in het zuiden en is dus warmer. In de zomer bereikt de temperatuur een gemiddelde van 30°c. Naast de grote steden Split, Zadar en Dubrovnik heb je in Dalmatië een overweldigende natuur met hoge bergen, diepe kloven en indrukwekkende grotten.

Economie

Ondanks alle pracht en praal, kende Kroatië veel tegenslag. Na een onstabiele communistische economie en veel oorlogsschade, trad het land in 2013 toe tot de Europese Unie. Super voor het toerisme, dat zo’n 70% van de werkgelegenheid bedraagt. Toch blijft de werkloosheidsgraad er steken op 10%. Momenteel doet de overheid zijn best om te investeren in een modern wegennet om de export te bevorderen en zo een meer open economie te creëren. Italië en Duitsland zijn de belangrijkste afzetmarkten. Verder heeft Kroatië een heleboel havens langs de kust. De grootste zijn die van Pula, Rijeka, Split, Zadar, Sibenik en Dubrovnik.

Toerisme

Kroatië is een werkelijk paradijs in Europa. Bovendien doet de overheid haar best om niet meer ruimte voor toerisme te creëren zodat het authentieke karakter bewaard blijft. Naast ontzettend veel zonuren, tel je er 8 nationale parken en 11 natuurparken. Je kan je door oneindig veel reisinformatie worstelen of gewoon de prachtige kuststrook volgen van noord naar zuid, of van Zagreb naar Dubrovnik rijden met de auto of bus. Je passeert parelwitte stranden, talrijke eilandjes, steden die barsten van de geschiedenis, een ongerepte natuur. En dat allemaal voor betaalbare prijzen.