Marokko

citytrip MarokkoBen jij van plan om Marokko als vakantiebestemming te kiezen voor een citytrip? Wij hebben de belangrijkste reisinformatie voor jou opgezocht zodat jij weet waar je heen reist.

  • Munteenheid: Marokkaanse dirham (MAD)
  • Aantal inwoners van België: 33.986.655
  • Tijdsverschil met België: 2 uur later in België

Geschiedenis

De geschiedenis van Marokko en reisinformatie over het land zijn nauw met elkaar verbonden. De eerste oorspronkelijke bewoners zijn de Berbers. Erna heersten zowel de Romeinen als de Vandalen en het Byzantijnse Rijk even, maar de onafhankelijke Berberse stammen bleven hun eigen baas. In 682 kwamen de Arabieren in beeld. De islam werd geïntroduceerd.

In de 11de eeuw stichtten de Berberse Almoraviden de stad Marrakesh. Het is ook onder hun bewind daar de naam Marokko wordt geboren. Het land wordt een wereldmacht, met als hoofdstad Rabat. In 1904 verdeeld een verdrag Marokko in tussen Engeland en Frankrijk. In 1956 wint het zijn onafhankelijkheid terug.

Cultuur

De Marokkaanse cultuur is compleet anders dan die van Europa. Je dag begint er met het loeien van de minaretten van de moskeeën, vroeg in de ochtend. Erna volgt een rijkelijk ontbijt dat bestaat uit platte broden, zwarte olijven, tomaten, witte kaas en jam van citrusvruchten. En thee, uiteraard. Varkensvlees tref je er niet gauw op je bord, lamsvlees en rundvlees wel. De bevolking spreekt Marokkaans en Frans. In het Noorden kan je ook Spaans horen. Je toont er respect door je bedekt te kleden, al zijn de bewoners van de toeristische steden inmiddels wel al wat gewend.

Ligging en klimaat

Het Noord-Afrikaanse land kent stranden met palmbomen, hoge bergen met sneeuw, en woestijnduinen. Het kent een divers klimaat. Het noordelijke deel, boven het Atlasgebergte, kent een mediterraan klimaat. Dankzij de zeewind is er relatief veel regen. De natuur is er rijk en groen. De belangrijkste steden hier zijn Fes, Marrakesh en Rabat. De zomers kunnen er zeer heet worden. Het Atlasgebergte kent op zijn beurt een hooggebergteklimaat waar het in de winter vriest en in de zomer kurkdroog is. Ten zuiden van het gebergte is het extreem droog en woestijnachtig.

Economie

Marokko moderniseert in een sneltempo. De jaarlijkse economische groei schommelt rond de 3%, wat erg hoog is. Vooral de toeristische sector en de bouwsector zijn hiervoor verantwoordelijk. Er worden veel hotels, jachthavens en resorts gebouwd met als doel in 2020 zo’n 20 miljoen toeristen aan te trekken. Verder zijn van oudsher de visserijsector en landbouwsector er ook van groot belang. 40% van de jobs zijn afkomstig van de landbouw. De overheid wil dan ook graag de levensstandaard op het platteland verhogen, door bijvoorbeeld overal elektriciteit aan te leggen.

Toerisme

Op slechts vier uur vliegen ligt een totaal andere wereld dan de onze. De mooi versierde gebouwen en oude paleizen verklappen de rijke geschiedenis van het land. Een citytrip naar Fes, Marrakech, Rabat of Meknès stelt nooit teleur. Deze koningssteden zijn de belangrijkste toeristische trekpleisters. Smalle straatjes, de geur van ambachtelijke leerlooierijen en prachtige moskeeën vormen er het landschap. Merzouga is een oud klein stadje aan de rand van de Sahara. Hier kan je in een luxehotel verblijven en de volgende dag, per kameel, de Sahara ontdekken. Ook Casablanka en Agadir zijn aanraders.