Spanje

citytrip SpanjeBen jij van plan om Spanje als vakantiebestemming te kiezen voor een citytrip? Wij hebben de belangrijkste reisinformatie voor jou opgezocht zodat jij weet wat je heen reist.

  • Munteenheid: euro (€)
  • Tijdsverschil met België: geen tijdsverschil
  • Aantal inwoners van Spanje: 46.570.000

Geschiedenis

Ola!! Zo wordt je begroet door de gastvrije Spanjaarden wanneer je arriveert op je vakantiebestemming. Maar voor we een aantal steden gaan voorstellen waar je in Spanje een leuke citytrip gaat maken, eerst een woordje over de gewoontes en eigenschappen van dit toch wel prachtige land.

Als we teruggaan naar het jaar 200, werd het grondgebied ingenomen door de Romeinen, waar trouwens nog heel wat overblijfselen van te bezichtigen zijn. Ook in jouw vakantiebestemming. Na de val van het Romeinse Rijk passeerden heel wat volkeren de revue, waaronder bijvoorbeeld de Moren en de Visigoten. Dit duurde van de 8° eeuw tot 1492. Door vele binnenlandse conflicten werd Spanje geboren en werd een fascistische cultuur, dit onder Generaal Franco. We spreken over de jaren 1936-1939. Pas in 1975, na de dood van Franco, werd het Spanje gevormd zoals we het nu kennen. Spanje is lid van de EU sinds 1986.

Cultuur

Waar je terdege rekening mee moet houden in Spanje is het feit dat de Spanjaarden de gewoonte hebben om een siësta te houden. Dit wil zeggen dat winkelen tussen pakweg 14u en 17u niet gaat. De winkels zijn dan namelijk gesloten. Ook scholen en werven doen hier aan mee, maar daar heb je als toerist weinig boodschap aan.

Wat eten betreft kennen we natuurlijk de paella, tortilla’s en gazpacho. Het scheelt een beetje van streek tot streek. De tijden en uren om te eten verschillen ook van streek tot streek, maar verschillen van bij ons. Informeer je bij uitzoeken van reisinformatie!

Ligging en klimaat

Spanje is, samen met Portugal, een schiereiland. Het grenst enkel aan, uiteraard, Portugal, en Frankrijk. Daarbuiten nog aan het ministaatje Andorra. Doordat het een schiereiland is, grenst heet uiteraard ook aan vele wateren. We noemen de Middellandse Zee, waar zich ook de Balearen zich bevinden, welke tot Spanje behoren en de Atlantische Oceaan. Hierin liggen de Canarische eilanden. Ook deze behoren tot Spanje. Verder heeft het land nog enkele exclaves in Noord-Afrika.

In Barcelona en aan de Catalaanse kusten kent het land een mediterraan klimaat. Dit betekent warme tot hete zomers. hetzelfde geldt wanneer we die lijn volgen meer naar het zuiden toe. Het gaat van hete zomers tot woestijnachtige toestanden. De winters zijn er zacht. Gaan we helemaal zuidwaarts, dan krijgen we een subtropisch klimaat.

Economie

Economisch gezien gaat het Spanje niet echt voor de wind. Sinds het ineenstorten van de huizenmarkt worstelt het land met schulden en een opgroei zou volgens experten nog jaren kunnen duren. Maar er is ook goed nieuws onder de zon. Sinds de jaren 1960-1970 leeft Spanje van het toerisme. Het staat dus geboekstaafd als vakantiebestemming. (Allen daarheen dus 😊). Barcelona, Madrid, Palma de Mallorca, Sevilla, Gran Canaria en Valencia zijn voorbeelden van steden die veelbezocht worden door toeristen,

Toerisme

Hier zijn we dan waar we naartoe willen. Wie Spanje zegt, denkt vaak “Benidorm”. Maar dit grote zonnige land heeft heel wat meer in haar mars. Een handig weetje: in 2013 steeg het aantal toeristen naar maar liefst 60,7 miljoen personen. Het hoeven niet altijd vakanties te zijn van 14 dagen op een chique hotel. Waarom niet gaan voor een citytrip van enkele dagen naar een populair oord? Je zal versteld staan wat de mogelijkheden zijn.